Ulaşım ve toplu taşıma (1) (Köşe yazısı 16.03.2017 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) 7’inci Türkiye Konferansı geçtiğimiz günlerde Kayseri Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi Erciyes Salonunda yapıldı.

Konferansa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’in yanı sıra UITP Genel Sekreteri Alain Flausch, UITP Direktörleri, belediye başkanları ve ülkemizin çeşitli illeri ile yurtdışından 300’den fazla sektör temsilcisi katıldı.

Bu arada Kayseri için düşünülen bazı toplu taşım araçlarının tanıtımı yapıldı.

Konferansın açılışında Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, gerçekten güzel, herkesin anlayacağı dilden bir sunuma yer verdi.

Tabi bu sunumu uygun ortamda isterken ‘Şimdi sırası mı’ diye kendisinden fırça yediğimi, ayrıca toplu resim çekilirken beni tanımadığı için gazeteci aradığını da söylemeden yapamayacağım. Belki de benim eksikliğimden. Gerçi sonrasında bu konuyu konuşup karşılıklı özürlendik.

Benim ilgimi çeken bu sunuma daha sonra yer vereceğim.

Umarım bu uygulanır ve Kayseri trafiği daha da rahatlar, toplu taşımadaki sorunda çözümlenir.

Kayseri trafiği, toplu taşıma, kültür-sanat, spor, betonlaşma, yeşil alanların azalması gibi bir çok konuda elbette en çok eleştirilen, eleştirdiğimiz Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, toplu taşımacılık alanında yapacakları bazı reform çalışmalarını anlattı.

Kayseri’de yeni bir uygulamaya başlayacaklarını, bir yerden bir yere taşımacılıktan her yerden her yere taşımacılık sistemine geçeceklerine dikkat çekti. Bazı sözleri şöyle oldu.

‘Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği Türkiye Konferansı’nın ikinci kez Kayseri’de yapılması taşımacılıkta model geliştiren yenilikçi uygulamalarının bir yansıması. Hepimizin ortak hedefi toplu taşımayı yaygınlaştırmak ve yaygınlaştırırken de konforunu ve kalitesini artırmak. Bu amaç doğrultusunda bir takım projeler geliştiriyor ve bu projeleri uygulamaya çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, yaşadığımız şehirlerdeki trafik yoğunluğunu azaltabilmemizin en önemli yolu toplu taşımayı yaygınlaştırmaktır. Çünkü biliyoruz ki, yaşadığımız şehirlerin hava kalitesini korumanın yolu toplu taşımayı daha yoğun kullanmaktan geçer. Ve biliyoruz ki, toplu taşıma şehirlerin ve ülkelerin ekonomisi için de önemlidir. Bu nedenlerle bugün de konularımız arasında olan Toplu Taşımada Reformun sonu yoktur. Gelişen teknolojiler, sunulan imkanlar ve değişen ihtiyaçlar yeni reformları da kaçınılmaz hale getirir.

Şehrimiz ulaşım ve toplu taşıma alanında kendi ölçeğindeki şehirlerle kıyaslanamayacak kadar iyi durumda. Şehrimizin ana omurgasında hafif raylı sistem çalışıyor ki raylı sistem şehrimiz için bir reformdur. Raylı sistem dışında toplu ulaşımı belediye otobüslerimiz ile halk otobüslerimiz sağlıyor. Minibüsleri kaldırmayı başaran bir şehiriz. Bu da toplu ulaşım için bir reformdur. Raylı sisteme entegre ettiğimiz bisikletler de bir reformdur. Ve uzun süre Kayseri’deki toplu ulaşımda gelir paylaşımını sağladığımız havuz sistemi de bir reformdur. Ancak ifade ettiğim gibi bu reformların bir kısmının revize dilmesi ihtiyacı doğmuştur. Ayrıca yeni reformlara da gereksinim ortaya çıkmıştır. Çünkü toplu taşıma ve ulaşımı ne kadar iyi duruma getirirseniz getirin, iyinin de ötesi olduğunu hepimiz biliyoruz.

Raylı sistem ağını genişletme çalışmalarımız sürecek. Doğu-Batı hattına ilave olarak kuzey-güney hattını da başlayacağız. Kayseri’de banliyö hattı da kuruyoruz. Bazı ilçelerimizin şehre ulaşımını banliyö ile yapacağız. Toplu taşımada elektrikli otobüsleri kullanmaya başlayacağız. Toplu taşıma hatlarını yeniden planlayarak, bir yerden bir yere taşımacılıktan çıkıp her yerden her yere taşımacılık anlayışına geçeceğiz. Şehir merkezine girişlerde bir nevi aktarma istasyonları oluşturarak tüm halkımızı şehrin merkezine, meydanına daha az ulaşım aracıyla taşıyacağız. Şehirlerarası otobüs işletmelerinin servis işletmeciliğine son verip bu hizmeti belediye olarak biz vereceğiz ve böylece daha az araçla daha rantabl hizmet sunacağız. Bunun için farklı yerlerde 7 mini cep terminali kuracağız. Bu arada toplu taşıma hatlarının yeniden planlanması ile beraber özel halk otobüsü işleticileri ile performansa dayalı hak ediş ödemesine geçiyoruz. Özel işleticilerle bu konuda anlaştık. Şimdi mevzuat ve sözleşmenin tamamlanması üzerinde çalışıyoruz. Tüm bu çalışmaların Kayseri’deki toplu taşımayı çok daha seri, kaliteli, konforlu ve güvenli hale getireceğine inancımız tamdır. Bugüne kadar hep öncü olduk, bundan sonra da öncü olmaya devam edeceğiz.”

UITP Genel Sekreteri Alain Flausch da, dönüşüm ve reform çalışmalarının kolay olmadığını ve tartışmalar yaşandığını; ancak bunlara rağmen reform çalışmalarına devam edilmesi gerektiğini vurguladı. Flausch, Güney Afrika’da gerçekleştirilen dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi, Kayseri’de 2009 yılında devreye alınan ilk raylı sistem hattının yapımında destek verdiklerini ve bu açıdan projeyi iyi bildiğini söyledi. Ayrıca, herkesi Mayıs ayında Kanada’da düzenlenecek olan UITP Dünya Toplu Taşımacılık Zirvesi’ne katılmaya davet etti.