UAB’den HGS açıklaması ve Malatya çevre yolu

HGS’YE GEÇİŞTE SON GÜN
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, Otomatik Geçiş Sistemi’nden (OGS) Hızlı Geçiş Sistemi’ne (HGS) geçişte bugün son gün olduğuna dikkati çekerek, vatandaşları uyardı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada, OGS’nin bugün gece yarısından itibaren kaldırılarak, HGS’ye geçileceği vurguladı. İş yükünün azaltılması ve verimliliğin arttırılması için bu kararın alındığını kaydedilen açıklamada, OGS’den HGS geçiş oranının yüzde 80’i aştığının altı çizildi.
Vatandaşlara bugün OGS’den HGS’ye geçmesi için son gün olduğu uyarısında bulunulan açıklamada, OGS etiketi olan araç sahiplerine ilgili bankalar tarafından ücretsiz olarak HGS etiketi verileceği ve hesaplarının da HGS’ye dönüştürüleceği kaydedildi.
BAŞVURU OGS CİHAZININ ALINDIĞI BANKAYA YAPILACAK
Bankalarda da yeterli miktarda HGS etiketinin bulunduğu ifade edilen açıklamada, OGS kullanan vatandaşların HGS etiketini ücretsiz almak için takip etmesi gereken adımlara da dikkat çekildi. OGS cihazının alındığı bankaya başvuru yapılacağına işaret edilen açıklamaya şöyle devam edildi:
“İptal edilen OGS’nin yerine HGS hesabı açılması gerekmektedir. Tüm geçişlerin ücretleri HGS hesabından tahsil edilecektir. OGS cihazının iptalinden önce yapılan ve henüz tahsil edilmeyen geçiş ücreti, kapatılacak OGS hesabındaki bakiyeden tahsil edilecektir. İşlemden sonra OGS hesabında halen para bulunuyor ise ilgilinin banka hesabına ya da kredi kartına iade edilecektir. OGS ile yapılan geçişlerin ücretlerinin karşılanmaması durumunda kullanılmak üzere güvence kapsamında alınmış tutarlar banka hesabında ya da kredi kartlarına iade edilecek. İade işlemleri, cihazın iptal tarihinden itibaren 30 gün içinde müşterilerin banka hesaplarına ya da kredi kartlarına yapılacaktır. OGS cihazını HGS etiketi ile değiştirenlerin işlem yapmalarına gerek bulunmayacaktır. 31 Mart’a kadar kapatılmış tüm OGS cihazları bu tarihten sonra iptal edilecektir.”
MALATYA ÇEVRE YOLU İLE ŞEHİR GEÇİŞİ 35 DAKİKA KISALACAK
Doğu Anadolu Bölgesini Batı’ya bağlayan Malatya Çevre Yolu’nun birinci etabı, yarın düzenlenecek törenle açılacak. Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da video konferans aracılığı ile katılacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Malatya’nın Tarihi Kral ve İpek Yolu güzergahında bulunduğu; kara, hava ve demir yolu ulaşım ağlarını buluşturan konumuyla 16 ilin geçiş noktasında olduğu kaydedildi.
Açıklamada, “Tarımsal, ticari ve endüstriyel faaliyetleriyle giderek büyüyen şehirde, mevcut Akçadağ-Darende-Gölbaşı ayrımından Pütürge ayrımına kadar uzanarak, şehir geçişini sağlayan 35,5 kilometre uzunluğundaki kesim, Malatya’nın şehir içi ve şehirlerarası trafiğine hizmet veriyor. Mevcudunda köprülü kavşak ve sinyalizasyon sistemleriyle geçilen yoğun trafik yükü altında tıkanma noktasına gelen şehir geçişinin rahatlatılması amacıyla Malatya Çevre Yolu hayata geçirildi” denildi.
Malatya Çevre Yolu’nun birinci etabının açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans aracılığı ile katılacağı kaydedilen açıklamada, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yarın tören için Malatya’ya gideceği ifade edildi.
PROJEDE, 2 BİN 166 METRE UZUNLUĞUNDA 25 KÖPRÜ YER ALIYOR
Malatya Çevre Yolu’nun ana aksının 44,8 kilometre olduğu, 8,7 kilometrelik Akçadağ bağlantı yolu ile birlikte toplam uzunluğunun 53,5 kilometreye ulaştığına dikkat çekildi. Projede 13 adet kavşak köprüsü, 5 adet altgeçit köprüsü, 3 adet DDY köprüsü ve 4 adet hidrolik köprü olmak üzere toplam 2 bin 166 metre uzunluğunda 25 adet köprü bulunduğu kaydedilen açıklamaya, şöyle devam edildi:
“Proje güzergahı (Malatya – Gölbaşı) Ayrımı-Darende Kavşağı’ndan başlayarak doğu istikametine yönelmekte ve (Elazığ – Malatya) Ayrımı – Pütürge Kavşağı’nda sona eriyor. Ayrıca (Malatya – Darende) Ayrımı- Akçadağ Kavşağı’ndan başlayan bağlantı yolu 8,7. kilometrede ana yola katılıyor. Açılışı yapılacak 1’nci Kısım kapsamında; 17,4 kilometre uzunluğundaki (Darende – Gölbaşı) Ayrımı – Sivas Ayrımı arası ile 8,7 kilometre uzunluğundaki Akçadağ Bağlantı Yolu olmak üzere toplam 26,1 kilometrelik yol kesimi tamamlandı. Bu kesimde toplam bin 244 metre uzunluğunda 10 adet köprü imalatı gerçekleştirildi. Böylece Sivas Yolu ayrım noktasına kadar trafik sirkülasyonu sağlanmış oldu. Kalan kesimlerde çalışmalar devam ediyor.”
MALATYA ÇEVRE YOLU İLE ŞEHİR GEÇİŞİ 35 DAKİKA KISALACAK
Çevre Yolu’nun tamamının hizmete sunulmasıyla ağır tonajlı taşıt trafiği ve transit taşıt trafiğinin şehir dışına alınacağı, Malatya şehir merkezindeki trafik yoğunluğunun rahatlatılacağı vurgulanan açıklamada, kesintisiz ve konforlu ulaşım sağlanacağının altı çizildi. “Trafiğin pik saatlerinde geçiş süresi 60 dakikaya kadar çıkan şehir geçişi 25 dakikaya düşecek” denilen açıklamada, “Malatya Çevre Yolu ile zamandan 89 milyon TL, akaryakıttan 97 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 186 milyon TL tasarruf edilecek. Karbon salınımı 19 bin 173 ton azaltılacak” ifadeleri yer aldı.