Türk iş: Açlık: 2.438-Yoksulluk 7.942, Memur-Sen: Açlık: 2.484- Yoksulluk: 7.015 lira

TÜRK İŞ: DÜŞÜK GELİRLİLERİN TEMEL HARCAMASI OLAN GIDADA FİYAT ARTIŞI DEVAM EDİYOR.    

MUTFAK ENFLASYONUNDA ARTIŞ ORANI AYLIK YÜZDE 2,71 ON İKİ AYLIK YÜZDE 14,80

DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI 2.438 TL, YOKSULLUK SINIRI 7.942 TL

BİR ÇALIŞANIN AYLIK YAŞAM MALİYETİ TUTARI 2.961 TL

TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) çalışanların geçim şartlarını otuz üç yıldan bu yana aralıksız olarak her ay düzenli olarak yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasıyla ortaya koymaktadır.

Covid-19 olarak tanımlanan küresel salgın dönemi, başta dar ve sabit gelirli kesimler olmak üzere tüm toplumu olumsuz etkilemiştir. Alınan önlemlerle sağlık alanında koruyucu politikalar uygulanırken, ekonomik ve sosyal alanda özellikle işsizlik ve düşük gelir veya gelirsizlik en önemli sorun olmuştur. Bu dönemde sosyal politika uygulaması olarak ‘temel gelir’ önem kazanmıştır. Yoksullara yönelik destek geliri uygulaması ile birlikte merkezi ve yerel yönetimlerin yaptıkları yardımlar yaygınlaştırılmıştır. Burada temel sorun, yoksullara yönelik yapılan yardımların temel ihtiyaçları ne ölçüde karşılayabildiğidir. Yoksul kesimin harcamaları gıda ağırlıklıdır. Dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken harcama tutarı net asgari ücretin üzerindedir.

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2020 Mayıs ayı sonucuna göre:

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.438,24 TL,

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 7.942,17 TL,

Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 2.961,13 TL olarak hesaplandı.

Türkiye’de açlık sınırı 2 bin 484 lira, yoksulluk sınırı ise 7 bin 15 lira

Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.484,01 TL, yoksulluk sınırı ise 7.015,7 TL olarak belirlendi.

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Mayıs ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.484,01 TL, yoksulluk sınırı ise 7.015,7 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Mayıs ayında Nisan ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,34’lük bir düşüş yaşandı. Mayıs ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 40,87 artışla çilek, yüzde 27,19 artışla havuç, yüzde 24,15 artışla kivi, yüzde 13,29 artışla elma; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 40,52 azalışla biber, yüzde 36,83 azalışla sarımsak, yüzde 35,47 azalışla kuru soğan, yüzde 34,13 azalışla taze fasulye madde fiyatlarında yaşandı.

Aydınlanma madde fiyatında ise Mayıs ayında Nisan ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi. Mayıs ayında Nisan ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,23’lük bir artış gözlenirken; Mayıs ayında Nisan ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 0,49’luk bir artış oldu.

Haberleşme Madde Fiyatlarında Düşüş Yaşandı

Mayıs ayında Nisan ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,9’luk bir düşüş olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Nisan ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 5,77 artışla telefon ekipmanları; yüzde 25 azalışla PTT koli gönderme ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

Mayıs ayında Nisan ayına göre ulaşım madde fiyatlarında yüzde 1,79’luk bir artış olduğu belirlendi. Nisan ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 11,56 artışla şehirlerarası otobüs ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi.

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,003’lük bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Nisan ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,01 artışla pencere(pvc), yüzde 0,8 azalışla badana ve boya malzemeleri madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 0,91’lik bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Nisan ayına göre değişimin yüzde 25,03 artışla oyun konsolu, yüzde 5,53 artışla tablet madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 0,01 azalışla kablo özel yayın hizmetleri fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Giyim ve Sağlık Madde Fiyatlarında Artış Yaşandı

Mayıs ayında Nisan ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 4,57’lik bir artış gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Nisan ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 12,24 artışla elbise, yüzde 11,15 artışla kadın gömleği, yüzde 10,63 artışla tişört madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında Nisan ayına göre yüzde 0,69 azalışla kemer, yüzde 0,09 azalışla giysi tamir ücretleri madde fiyatında düşüş gözlemlendi.

Mayıs ayında Nisan ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,27’lik bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,24 artışla tansiyon aleti; yüzde 0,81 azalışla derece fiyatlarında olduğu tespit edildi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,26’lık bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Nisan ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 24,95 artışla misafir kolonyası madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Nisan ayına göre yüzde 9,81 azalışla parfümler madde fiyatında düşüş gözlemlendi.