Türkiye İtibar Endeksi 2014 sonuçları için saha çalışmalarına başlandı

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerindeki şirketlerin, kamuoyu nezdindeki itibarını ölçümleyen Türkiye İtibar Endeksi’nin (TİE) 4’üncü yılı sonuçları için saha çalışmasına başlandı. Endeksin saha ve raporlama çalışmalarını bu yıl İtibar Atölyesi adına Türkiye’nin ilk uluslararası araştırma şirketi AGS Global Araştırma ve Danışmanlık yürütecek.
İtibar Atölyesi adına Türkiye’nin ilk uluslararası araştırma şirketi AGS Global Araştırma ve Danışmanlık tarafından hazırlanan ve Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerindeki şirketlerin kamuoyu nezdindeki itibarını ölçümleyen Türkiye İtibar Endeksi’nin (TİE) 2014 sonuçlarını ortaya koyacak 4’üncü yılı raporu için saha çalışmasına başlandı.
Türkiye’nin ilk uluslararası araştırma şirketi olan AGS Global Araştırma ve Danışmanlık tarafından İtibar Atölyesi adına yürütülecek araştırma bu yıl ilk defa online ortamda gerçekleştirilecek.
TİE 2014 araştırmasında; “Bankacılık”, “Beyaz Eşya”, “Elektronik Eşya”, “Enerji”, “Gıda”, “Hazır Giyim”, “GSM”, “Holdingler”, “İlaç”, “İnşaat”, “Turizm”, “Otomotiv”, “Sigorta”, “Üniversite” ve “Ulaşım” olmak üzere 15 sektör mercek altına alınacak.
TİE’de görev değişimi
AGS Global Araştırma ve Danışmanlık ile TİE’nin yürütüleceğini belirten İtibar Atölyesi Başkanı Ertan Acar, “Sektör sayısını artırma, daha hızlı ve kaliteli yanıtlar üzerinden veri toplama amacı ile TİE’yi bu yıl itibarı ile online ortama taşımayı öngördük. Bununla birlikte artık bu alanda ülkemizin önde gelen araştırma şirketlerinden biri olan AGS Global Araştırma ve Danışmanlık ile iş birliği yapacağız” dedi.
Acar, “İnternet kullanımının artmasıyla birlikte Türkiye’deki araştırma sektöründe de online modellerinin gelişmesi gerektiği inancıyla bu yıl TİE araştırmalarını online ortama taşıdık. Online araştırmalar ile katılımcıların görüşleri, birinci elden, eksiksiz ve doğru olarak toplanabilmektedir. Bu şekilde, veri girişi denek tarafından yapıldığından burada bir giriş ve düzenleme hatası olması söz konusu olmamakta, cevapların kalitesi daha yüksek olmaktadır” diye konuştu.
TİE Genel Raporu ücretsiz olacak
Ertan Acar, bu yıl itibarıyla TİE’nin Genel Türkiye Raporu’nun satışının yapılmayacağını ve TİE üyelik sistemine dahil olan tüm firmaların TİE Türkiye Genel Raporuna ücretsiz olarak ulaşabileceğini söyledi. Bu yıl itibarıyla TİE Platformu’ndan tüm raporların online olarak temin edileceğini kaydeden Acar, “Platformunda üç farklı kurumsal üyelik modeli yer alacak. İlki TİE Türkiye Genel Raporu’na ücretsiz olarak ulaşılabilecek olan ‘Gümüş’, kaydolan tüm kurumların Türkiye Genel Raporu dışında kendi sektörü ve yan iki sektörün raporlarına ücret ödemeden ulaşabilecekleri ‘Gold’ ve tüm raporlar ulaşabilecekleri ‘Platin’ üyelik ile markalar TİE sonuçlarını görebilecek” dedi.
Sonuçlar nisan ayında açıklanacak
Son yıllarda yakalamış olduğu ivme ile, bir çok sektörde pazar ve marka araştırmaları gerçekleştiren AGS Global Araştırma ve Danışmanlık’ın Kurucusu Abdülkadir Sıcakyüz, “Özellikle yurtdışında markalaşmak isteyen birçok Türk firmasına, yurtdışı pazar araştırması raporları hazırlayarak bu konuda uluslararası çalışma gerçekleştiren Türkiye’nin ilk yerli firmasıyız. AGS Global araştırma ve Danışmanlık olarak, Türkiye’de araştırma sektörünün yapı taşı haline gelen TİE gibi önemli bir araştırmayı yürütüyor olmak bizler için gurur verici” diye konuştu.
Marka Değerini arttırmak isteyen şirketler için TİE’nin önemli bir gösterge olduğunu vurgulayan Abdülkadir Sıcakyüz, “2013 verilerini kapsayacak olan 4’üncü TİE çalışmasının sonuçlarını önümüzdeki Nisan ayında kamuoyu ile paylaşacağız. Bu yılki raporda, 15 lokomotif sektörün itibar değerleri, her sektörün öne çıkan büyük kuruluşlarının münferiden itibar değerleri, sektör içi rakiplerinden farklılıkları, benchmark kurumdan farklılıkları gibi önemli ölçümlemeler de yer alacak” diye konuştu.
TİE değer noktası
TİE ile birlikte itibarın ölçülebilir bir değer olduğu noktasında Türkiye’deki kurumların bilinçlenmeye başladığını ifade eden Abdülkadir Sıcakyüz, “Sponsorsuz olarak gerçekleştirilen TİE, sonuçları bakımından objektif bir araştırmadır. Günümüzde kamu sektörü, özel sektör ve STK’ların itibarlarının ölçümlenmesi yönünde aktifleşmesi, TİE’nin ülkemize ‘itibar’ kavramını kabul ettirmesinin sonucudur. TİE, uluslararası ölçekte de dikkat çekiyor. İtibar Atölyesi ile gelecekteki amacımız, TİE’yi küresel boyutta gerçekleştirmek ve itibar parametrelerini finansal sayılara çevirebilmek” dedi.