Türk işadamlarından Macaristan’da eğitime destek

Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’de 22.’si düzenlenen ”Uluslararsı Tarih Yarışmasına” Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMiŞAD) destek oldu.
1841 Yılında kurulan Petőfi Sándor Gimnázium Lisesinin evsahipliğinde gerçekleşen ”Uluslararası Tarih Yarışması” farklı ülkelerden öğrencilerin katılımı ile gerçekleşti.
Yarışmanın ana konularını ” Türk, Macar ve Polonya Tarihi, Sanat ve Edebiyatı” oluşturdu. Bu üç ülkeden jüri başkanlarının denetiminde yapılan yarışmada Türkiye’yi Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz jüri başkanı olarak temsil etti.
Yirmiiki yıldır aralıksız gerçekleştirilen tarih, sanat ve edebiyat yarışmasının ana sponsoru TÜMİŞAD ve Türk girişimcisine ait Tempo Uno Kft. firmasının yanında Lengyel Intézet Budapest, National Geographic, Rubicon Történelmi Folyóirat Magazin oldu.
Açılışta ilk konuşmayı Petőfi Sándor Gimnázium Lisesi müdürü Bakondi Gábor yaptı. ”Öğrencilerimize dünya tarihinden farklı konularda hazırladığımız soruları soracağız. Ciddi hazırlandıklarını biliyorum. Hepinize başarılar diliyorum” dedi.
İki ülkenin çok eskiye dayanan özel ilişkilerini daha da güçlendirmek bizlerin elinde
Konsolos Osman Şahbaz ise konuşmasında ”Uluslarası tarih ve coğrafya bilgi yarışmasına TÜMİŞAD olarak sponsor olmaktaki ana gayemiz; Macar ve Türk halklarının tarihi bağlarının güçlendirilmesi, geçmişteki iki millet arasındaki ilişkiler konusunda gençlerin bilinçlendirilmesi ve bu ilişkilerin güçlenerek gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğine inanıyoruz. Sevgi ve yürekten yapılan bu başarılı organizasyondan dolayı emeği geçenlere teşekkür ederim. Öğrencilerin bu tür organizasyon öncesindeki hazırlık yapmaları ve yarışma esnasında birbirleri ile tanışıp ilişkilerini daha sonraki yıllara taşımaları büyük kazanç olacaktır. Katılan tüm okuların öğretmenlerini ve öğrencilerini  tebrik ediyorum. Allah izin verirse önümüzdeki yıllarda da birlikte olmayı arzuluyoruz. TÜMİŞAD olarak her daim eğitim ve öğrencinin yanında olacağız, diliyorum ki sizler bu dünyanın geleceğini adil ve merhametli olarak inşa edeceksiniz. Birbirimizin güçlü noktalarınızdan faydalanarak birlikte daha güçlü işler oluşturabiliriz. İki ülkenin çok eskiye dayanan özel ilişkilerini daha da güçlendirmek bizlerin elinde. Türkiye’de başarılı birçok üniversite bulunuyor. Okulunuzu bitirdikten sonra sizleri Türkiye’de görmeyi arzularız” dedi.
1849 ve 1938 Yılları arasında Avrupa’daki önemli tarih ve coğrafya olaylarından soruların sorulduğu yarışma jürisünde ELTE Üniversitesi ( Eötvös Loránd Tudományegyetem ) Tarih Bölüm Hocası Prof.Dr. Kovács István, Prof.Dr. Marossy Endre, Tarihçi Baják László, Tarihçi ve rehber Csaba Bolyai ile birlikte Jüri başkanılığını Konsolos Osman Şahbaz yaptı.
Ciddi çekişmenin yaşandığı bilgi yarışmasında sıralama şöyle gerçekleşti, 1. Petőfi Sándor Gimnázium Lisesi, 2.Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Középiskola Lisesi, 3. Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola Lisesi, 4. Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium Lisesi, 5.Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium Lisesi, 6. Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola Lisesi, 7. Arany János Református Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Lisesi aldı.
Gün boyu süren ve çekişmeli geçen bilgi yarışmasına her liseyi sekiz öğrenci temsil etti. Yarışma sonunda dereceye giren öğrencilere ödüllerini Konsolos Osman Şahbaz ve tarih hocası ve organizatör Ősz Gábor takdim etti. Yarışmanın sonunda dereceye girenleri heyecanla öğrencilerle birlikte, öğretmenleri ve aileleri de takip etti.