Tüketici ve lezzet.. (Köşe yazısı 30.05.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Son ekonomik gelişmelerden sonra ‘Tüketici güven endeksi’ ne oldu.

Elbette ki azaldı.

Peki, Türkiye geleneksel lezzetlerinden vaz mı geçiyor?

İşte bu iki konuda yapılan araştırmayı sizinle paylaşmak istiyorum.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre %2,8 oranında azaldı; nisan ayında 71,9 olan endeks mayıs ayında 69,9 oldu.
Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre %1,3 oranında azalarak mayıs ayında 89 oldu.

Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha kötü olacağını bekleyenlerin artmasından kaynaklandı.
Genel ekonomik durum beklentisi endeksi nisan ayında 94,7 iken, mayıs ayında %4,2 oranında azalarak 90,8 değerine düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin bir önceki aya göre azalmasından kaynaklandı.
İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre %2,2 oranında azalarak mayıs ayında 72,9 oldu.

Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.
Tasarruf etme ihtimali endeksi nisan ayında 28,2 iken, mayıs ayında %5 oranında azalarak 26,8 oldu.

Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali olmadığını düşünen tüketicilerin bir önceki aya göre artmasından kaynaklandı.

Türkiye geleneksel lezzetlerinden vazgeçemiyor

Dünya genelinde en çok İtalyan mutfağı tercih edilirken, Türkiye başta olmak üzere uzak doğu ve güney Amerika ülkelerinin geleneksel mutfaktan vazgeçemediği görüldü.

Its medya, Ajans Press’in Delivery hero verilerinden ve medya yansıyan haber başlıklarından derlediği bilgilere göre, dünya genelinde en çok italyan mutfağının tercih edildiği anlaşıldı.

Bununla birlikte, avrupa ülkelerinin kendi mutfaklarından daha çok dünya mutfaklarına ilgi gösterdiği görülürken, Türkiye başta olmak üzere uzak doğu ve güney Amerika ülkelerinin kendi geleneksel mutfaklarını tercih ettiği belirlendi.

Medya incelemesinde, yeme içme başlığında medyaya yansıyan haber adetleri belli oldu.

Yapılan araştırmada Türk mutfağı ile ilgili geçtiğimiz yıl medyaya 7 bin 342 haber yansırken, bu rakam 2018 yılında 3 bin 379 oldu.

Rapor 27 ülkenin yemek siparişlerinden derlenirken;  en çok sipariş verilen lezzet İtalyan mutfağının gözdesi olan pizza olarak görüldü.

Pizzanın en yakın takipçisi ise burger oldu. Çin, Japon, Thai ve Kore gibi mutfakları kapsayan uzak doğu lezzetleri de üçüncü sırada yer aldı.

Sadece Avrupa ülkelerinin yemek tercihleri incelendiğinde, geleneksel mutfaklarından daha çok diğer ülkelerin lezzetlerini tercih ettikleri görüldü.

Bununla birlikte, dünyanın tüm mutfaklarından yararlanan Avrupalılarla birlikte her ülkenin ilk üç siparişinde İtalyan ve uzak doğu mutfağının yer aldığı saptandı.

İtalyan ve Asya mutfağından vazgeçmeyen ülkelerin başını ise; Fransa, Avusturya, Almanya ve Hollanda çekti.

Buna karşın, Bulgaristan ve İsveç’in tercihi Hint mutfağı olurken, Romanya, Meksika mutfağını tercih ederek diğer ülkelerden ayrıldı.

Tüm dünyanın tercihlerinde yer alan uzak doğu ülkelerinin ise, kendi mutfaklarından vazgeçmedikleri görüldü.

Hong Kong, Tayland, Tayvan, Bangladeş, Malezya, Pakistan ve Filipinler’in ilk üçünde mutlaka kendi mutfaklarının yer aldığı saptandı.

Türklerin kendi geleneksel lezzetlerinin dışına pek çıkmadığı anlaşılırken, Türk nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde de aynı şeyin geçerli olduğu kaydedildi.

Böylelikle, Türk nüfusunun oldukça fazla olduğu Almanya ve Hollanda’da Türk mutfağı döner ve kebap gibi lezzetleriyle en çok tercih edilen yemeklerin ilk beşinde yer aldı.