Trafikte eksik ve yenilenmesi gereken işaretlemelerin hızla tamamlanması emredildi

Yıl boyunca özellikle kazaların çok yaşandığı hafta sonları ve diğer günlerde cep telefonu kullanımı, emniyet kemeri ve trafiği tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirme, makas atma ihlallerinin yanında trafikte yaya önceliği denetimleri artırılacak. Kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamayan, yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermeyen sürücülere cezai işlem uygulanacak. Ayrıca tüm kolluk personeli görev esnasında ve dışında denetim yapabilecek, yayalara öncelik vermeyen sürücülere tutanak düzenleyebilecek.

Bakanlık tarafından Valiliklere gönderilen ‘Yaya Önceliği / Güvenliği Genelgesi’ne göre, 2018 yılında ülke genelinde; kaza yerinde 495, kaza sonrası 30 günlük süreçte hastanede 992, toplam bin 487yayanın trafik kazasında öldüğü, kazaların yüzde 17’sinin yayaya çarpma şeklinde iken toplam ölümlerin yüzde 22,3’ünü yayaların oluşturduğuna dikkat çekildi.

Genelgede, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanun’unun 74. maddesinde sürücülere “görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlama, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını verme” yükümlülüğü hatırlatıldı. Genelgede, 2019 yılının Yaya Öncelikli Trafik Yılı olarak ilan edildiğine dikkat çekilerek; sürücülerin, yaya ve okul geçitleri öncesinde uyarılarak dikkatlerini daha üst düzeye çıkarmak suretiyle yavaşlamalarını ve durarak yayalara ilk geçiş hakkını vermelerini sağlamak amacıyla karayolu üzerine yaya önceliğine vurgu yapan önce yaya ikonlarının araçların yaklaşım yönünde, tüm ışıksız yaya ve okul geçitlerine çizdirilmesi ve uygulamanın öncelikle şehrin önem ve öncelik arz eden noktalarına çizdirilmesi yönünde talimat verildiği belirtildi.

Ayrıca tüm yol kullanıcılarının, sürücü ve yayaların doğru bilgilendirilmesi, yaya önceliği algısının güçlendirilerek yaya kazalarının azaltılması ve yaya güvenliğinin sağlanması hususunda yapılması gereken çalışmaları şu şekilde sıralandı:

Işıklı ve trafik görevlisi bulunan kavşaklarda yayaların ışık ve görevlinin talimatına göre hareket etmesi gerektiği vurgulanacak. Yaya / okul geçitlerindeki yatay ve dikey işaretlemeler kontrol edilerek standartlara uygun olmayanların yenilenmesi ve eksik olanların tamamlatılması için yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşlarla koordine sağlanacak.

Sürücülerin bu geçitlere yaklaşırken dikkatlerini çekmek amacıyla önce yaya ikonlarının yaya hareketliliğinin yoğun olduğu geçitlerden başlayarak tüm geçitlere uygulanması sağlanacak. Yaya / okul geçitlerinde aylık çalışma programlarında her ekip için görevlendirme yapılarak sürekli, etkin ve yoğun şekilde denetimler gerçekleştirilecek.