Topluma eziyet… (Köşe yazısı 16.10.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Gazetecilik ve televizyonculuktaki meslek hayatımda tam 44 yılı geride bıraktım.

Bu süre içinde ‘Devlet büyükleri’nin Kayseri ya da diğer şehirlere yapacağı bazı ziyaretler için nasıl hazırlıklar yapıldığını çok iyi bilirim.

Çünkü Devlet büyükleri her zaman gittikleri yerlere ‘bereket-yatırım-hizmet’ götürür.

Ama son yıllarda Kayseri nedense bunları görmez oldu.

Hatırlarsanız birkaç gün önceki gazetemizin manşetinde ‘Kayseri beklediği yatırımlar için söz bekliyor’  başlığı atmıştık.

Bu bizim değil, bu şehirde yaşayan ve adeta devlet yatırımlarını özleyen, ‘Kayserili işini bilir’ ya da ’Övünmek gibi olmasın ama Kayseriliyim’, ‘Kayseri Dünyada ticaretin ilk başkenti’, ‘Medeniyetler şehri’, ‘Bankalarından borç almak yerine birbirinden çeksiz, senetsiz borç alan’ gibi sözlerle sırtı sıvazlanan, hayırseverleri ile adından sık söz ettiren ama Devletin yatırım, destek, teşviklerinden hep ötelenen, cezalandırılan, beklediği önemli hizmetleri alamayan bir şehir.

Yüksek Hızlı Tren

Erkilet Havalimanının Uluslararası düzeyde genişletilmesi,

Otoban bağlantı yollarının yapılması,

Kara demiryolu kontenyr hattının yapılması

Tayyare fabrikasından sonra savunma sanayi tecrübesi için yatırımlardan bir kısmının buraya yapılması,

Yerli otomobilin bir parçasının üretim merkezi olması,

Uydu, uzay, astronomi konusunda en iyi bölgenin Kayseri olduğu ve yatırımlar yapılması gibi bazı talepleri yazmakta sakınca görmüyorum.

Ama Devlet büyüklerinin her gelişinde, Erkilet havalimanındaki yol güzergahından, Cumhuriyet meydanının geceden gittikleri ana kadar çıkış yolları, ara yolları ile açılış, temel atma, inceleme yaptıkları bölgelerin çevresinde aynı önlemlerin alınması, kapatılması  ‘artık yeter’ dedirtiyor.

Cumhuriyet meydanında miting, toplu açılış, gösteriş, şov, rekor gibi etkinliklerle, Devlet büyüklerinin geldiğinde olduğu gibi, araçların tamamen kaldırılması, güzergahlara çoğu diğer şehirlerden getirilen polislerin belli aralıklarla saatlerce dikilmesi, Yeraltı çarşısının bir gün kapatılması, tasarruf tedbirlerinin 2021’e kadar yatırımsız, tavizsiz katı uygulanma kararına karşı, tüm devletin imkanlarının acımasız seferber edilmesi, kullanılması, otobüslerin, tramvayların bile ücretsiz yapılarak, Düvenönü-Hunat durağı arası çalıştırılmayarak, görüntü klonlamasına gidilmesi, insanların bir çok hak’kının elinden alınarak kısıtlanması, eziyete dönüştürülmesi, sert tepkilere karşın  ‘üç maymun’ oyununun devam ettirilmesi gözlerden kaçmıyor.

Kayserili ve bu şehirde yaşayanlar, bir önceki seçimde tepkilerini kısmen, hafta sonu ise önemli ölçüde ortaya koydu. Alan kalabalık gösterilmesi için küçültüldü, bayrak süslemesine ağırlık verildi, ara boşlukların boş gözükmemesi için bazı önlemler alındı.

Kayseri’de yaşayanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan konuşmasında, papaz davasını, Kılıçdaroğlu çekişmesini, erken yerel seçimleri ve bazı güncel konuları değil, beklediği yatırımların sözlerini duymak ve almak için müjdesine hasret kaldı.

Sadece “Kayseri’nin 83 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 635 kilometreye çıkardık. Hâlen yapımı süren 18 ayrı yol projemizin de tamamını inşallah iki yıla kadar bitirip hizmete açıyoruz. Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattına bağlı Yerköy-Kayseri bölümünün altyapı uygulama projeleri tamamlandı, en kısa sürede inşallah ihale sürecini başlatıyoruz. Artık Kayseri için yetersiz gelen havalimanımızdaki terminal binasının yerine yenisini yapıyoruz. İnşa ettiğimiz barajlar ve sulama tesisleriyle şehrimizde 490 bin dekar araziyi su ile buluşturduk. Bu liste çok uzun, burada sadece özetleyerek ifade ediyorum. İnşallah önümüzdeki dönemde Kayserimizi daha büyük hizmetlerle buluşturarak bu listeyi zenginleştireceğiz”  gibi önceki seçim konuşmalarını tekrarladı.

O alanın öncesi ve sonrasına baktığımızda ise eli Türk ya da AK Parti bayraklı Suriyelilerin fazlalığı da herkesin dikkatini çekti.

Hafta sonu birileri için ‘toplu açılış’ adıyla erken seçim gösterişleri vardı.

Daha öncede yazdım yine tekrar edeceğim.

Açılışı yapılan o yatırımlar, diğer şehirlere yapılan yatırımlara göre klasik hizmetlerinde altında.

Genelkurmay eski başkanı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yaptırdığı cami eleştirilse de ‘Daha önceki bakanların buna benzer hayır işleri ve yatırımları niye bu şehirde yok?’ diye soruldu.

Cumhurbaşkanının Erciyes Üniversitesi’nde yeni eğitim-öğretim yılını açması ile 28 Enerji kooperatifi içinde ilk Kayseri’nin üretime geçmesi için açılış yapması belki herkes için önemli olabilir.

Yoksa, Erkilet Havalimanı içinde, dışında alınan önlemler, gelen yolcuların Havaş’tan hizmet alamaması, belediye otobüsü, taksi bulamayıp yaya bavulları ile belli yerlere kadar yürümeleri, şehir merkezinde yolların kapalı olmasından trafiğin kilitlenmesi, duraklarda insanların perişan olması, Düvenönü-hunat arası tramvay hizmetinin verilmeyip, insanlarla adeta alay edilmesi tepkilerini duymamaları imkansız.

Birde mevcut belediye başkanları, il ve ilçe teşkilatlarının ‘en fazla partiliyi biz getirdik. Şu kadar araç kaldırdık’ diye yatırım yapmaları ‘güldüren komedi’ idi.

Kısaca, hafta sonu Kayseri için ‘toplu açılış’ Toplu ve topluma eziyet’e döndü.

Beklenen yatırımlarla, destek ve teşviklerle ilgili tek kelime edilmemesi, söz verilmemesi, daha önce verilmesine karşın hayata geçirilmemesinin, yerel seçimde sandığa yansıması nasıl olur inanın bende çok merak ediyorum.

Yapılan anketlere, kamuoyu yoklamalarına, afişli, ilanlı, gösterişli, şovlu anlatımlara kimse inanmıyor.

Hafta sonu meydandaki kalabalık ve konuşma ile mevcut başkanlardan hiç biri adaylık beklemesin.