TBMM’de “Hayata el ver” sosyal sorumluluk projesi

TBMM’nin ev sahipliğinde, Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği ile Resüsitasyon Derneği’nin ortak projesi olan ve Sağlık Bakanlığı’nın himayesinde yürütülen, toplumda ani kalp durması halinde ilk yaşam desteği konusunda farkındalık ve bilinç oluşturmayı hedefleyen “Hayata El Ver” sosyal sorumluluk projesi TBMM Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Etkinlikte bir konuşma yapan TBMM Genel Sekteri Dr. İrfan Neziroğlu, TBMM’nin esas görevinin kanun ve denetim yapmak olduğunu söyleyerek, “Bunun yanında TBMM, vatandaşlarımızın da temsil edildiği bir organdır. O nedenle hem TBMM Başkanımız Sayın Cemil Çiçek hem de TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı olarak vatandaşlarımızın lehine olan her projede yer almaya ve destek sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
Hedeflerinin farkındalık oluşturmak olduğunu dile getiren Neziroğlu, yaptıkları çalışmalarla da çok başarılı olduklarını söyleyebileceklerini belirtti.
Meclis’in emniyet kemerinin takılması, kan bağışı, sigaranın bırakılması ve çevre bilinci geliştirilmesi konularında birçok projeye destek verdiğini vurgulayan Neziroğlu, tecrübelerini bütün kamu kurumları ile üniversite ve sivil toplum kuruluşları ile her zaman paylaşmaya hazır olduklarını belirtti.
Neziroğlu, projeyi gerçekleştirmelerinden dolayı Sağlık Bakanlığı’na, ilgili dernek ve üniversitelere teşekkür ederek, projenin başarılı geçmesi temennisinde bulundu.
Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş ise TBMM çatısı altında çok önemli bir soruna, çok önemli bir sorumluluğa ve farkındalığı parmak basıldığını söyledi.
Projenin en önemli sosyal boyutunun dayanışma, paylaşma ve birliktelik olduğuna değinen İbiş, hedefi ne olursa olsun birlik ve beraberlik kavramının başarıya götüren unsurlar olduğunu kaydetti.
Projeye bakıldığında muazzam bir kurum dayanışması gördüğünü belirten İbiş, farkındalık çalışmalara dair Ankara Üniversitesi olarak önem verdiklerini söyledi.
Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ömer Tontuş da Türkiye’de yaşanan sıkıntılarından bir tanesinin sağlık okuryazarlığındaki alt düzey olduğunu söyledi.
Türkiye’de sağlık okuryazarlık düzeyenin ilkokul 4 seviyesinde olduğunu kaydeden Tontuş, “Hayata El Ver” projesi ile bu soruna katkı sağlanacağını söyledi.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Doğan Ünal da, projenin amacının hastane dışında ve sağlık mesleği dışındaki kişilerin resüsitasyon yapabilmesine dikkat çekmek olduğunu söyledi.
Resüsitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Agâh Certuğ ise Avrupa Resüsitasyon Konseyi’nin ‘Kalp Durması Farkındalık Haftası’ oluşturulması konusunda Avrupa Parlamentosu’na yapmış olduğu önerisi kabul edilerek tüm Avrupa ülkelerinin katılımı önerildiğini söyledi.
Certuğ, Türkiye’nin bu kapsamda Resüsitasyon Derneği ve Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği iş birliği ile Sağlık Bakanlığı’nın himayesi altında, çeşitli üniversitelerin de desteklediği çalışmalar başlatıldığını belirtti.
Konuşmaların ardından MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ve TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu, resüsitasyon eğiticileri eşliğinde ani kalp durması halinde yapılacak ilk yaşam desteği olan kalp masajı ve suni solunumunu maketler üzerinde uygulamalı olarak gerçekleştirdi.
Etkinliğin sonunda etkinliğe katılanlar sahneye davet edilerek kalp masajı ve suni solunum yapmaları sağlandı. Eğitim alanlara birer plaket verildi.