Taşeron ve alacaklar.. (Köşe yazısı 19.03.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Bu ülkede taşeronla ilgili daha çok yazı yazılacak.

Hatırlarsanız yaklaşık birkaç yıldır hem taşeron hem de gündeme getirilmek istenen kiralık işçi üzerine çok yazı yazdım.

Taşeron uygulamasının halen mağdurlarının sorunları çözülmedi.

Edebiyatlar çok güzel ‘Çalışanın hakkını alın teri soğumadan vereceksin’ diye.

Ama taşeron uygulamasının kamuda uygulanmaya başladığı günden bu güne kadar o kadar işçi mağdur oldu ki anlatmakla, yazmakla bitmez.

Çalışmalarına rağmen girdi-çıktı yapılmalarımı, sigorta primlerinin eksik yatırılması mı, maaşlarını zamanında alamadıkları mı, özlük haklarından, maaş banka promosyonlarından mı, Asgari geçim indirimi, yemek yardımı, yol yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, Cumartesi-Pazar çalışmaları, özlük haklarını alamadıkları gibi Türkiye çapında belki de milyonları geçen sayı mevcut.

Bunları alamadıklarını söyleyenler ya işten çıkartıldı ya da başvurdukları ilgili kurumlardan sonuç alamadı. Şimdi ise çok azı iş mahkemelerinde devam eden davalarında 3-4 yıl öncesinden bugüne gelen alacaklarını tahsil etmek için hukuk mücadelesi veriyor.

Sözün başında ne dedim?

‘Çalışanın hakkını alın teri soğumadan vereceksin.’

Bu edebiyatı yapmayan var mı?

Hele son yıllarda herkesin ağzında ‘din,  kitap, kuran, Allah, İslam, insan hakkı, hukuku’ ne derseniz hepsi var da sözleri uçup gidince uygulamada olanları yok.

Taşeronda çalışanlar, çalıştıkları dönemde alacaklarını zamanında alamayınca bankalardan krediler çekti. Yine maaşlarını alamayınca kredilerin üzerine para çekip yeniden faizle para aldı. Şimdi alacakları o banka kredi ve faizlerine yetmiyor.

Peki bunu yaratanlar, yarın rahat edecek mi sizce?

Bence Allah’ın adaleti öbür Dünyaya kalmadan bu Dünyada tecilli edecek. Bu kadar beddua alanların rahat edeceklerini sanmıyorum. Huzurlu göründüklerine aldanmayın.

Şimdide kadroya geçeceklerle ilgili taşeronlar mesleki yazılı ve sözlü sınavlardan geçiyor. Evlere şenlik, yazılı ve sözlüde meslekle ilgisi olmayan sorular basının gündeminden eksik olmuyor.

Bu arada taşeron işçilerin 2 Nisan tarihine kadar kamuda görev alacak olmalarını fırsat bilen birçok kamu kurumu yöneticisinin akrabalarını temizlik işçisi statüsüyle kendi kurumlarına almaya çalıştıkları ortaya çıktı.

Taşeron işçilerle ilgili çalışma başlatan Başbakanlık Teftiş Kurulu kamu kurumlarındaki üst yöneticilerin akrabalarını kurumlarında genel temizlik ve diğer yardımcı hizmetler ile sürücü hizmeti alım işlerinde doldurduğunu saptadı. SPK’nın 69 olan taşeron çalışan sayısı 2017’de 112’ye çıkarıldı. Bunlardan 43 kişinin ise SPK’nın eski yöneticisinin yanı sıra, bugünkü mevcut yönetim kurulu ile üst kurul yöneticilerinin referansı ile taşeron işçi olarak başladıkları ve akrabalık ilişkisi ortaya çıktı.

Tüm bu gelişmeler öncesinde kamuda çalıştırılan taşeron işçilerin kadroya geçirileceklerine ilişkin emarelerin 2016 yılı sonu itibariyle artması üzerine kamu yöneticilerinin de ‘akrabalarını’ kuruma almak için harekete geçmesi soru işareti.

Buna göre kamuda personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile alt işveren işçisi olarak çalışanlar sürekli işçi kadrosuna geçirilmesi kapsamında 2017 yılında birçok kurumda ilk defa işe alınan taşeron çalışanların sayısında artışlar, işe alınanların ağırlıklı olarak sekreter ve büro destek elemanlarından olması dikkat çekti.

Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun yaptığı incelemede, kamu kurumlarında ihtiyaç bulunmadığı halde taşeron işçi sayısındaki ciddi şekilde artış olması, kamu kurumlarının ve özel bütçeli idarelerin üst yöneticilerinin taşeron işçilerin kadroya yerleştirilmesine imkan sağlayan KHK’dan yararlanarak akrabalık başta olmak üzere eş-dost ağırlıklı belirli kişilerin kamuda işe yerleştirilmesi amacına yönelik adım attığı belirlendi. 696 sayılı KHK’nın 127’nci maddesiyle taşeron işçilerin kadroya geçirilmeleri ve 2 Ocak 2018 tarihinde başlatılan sürecin 2 Nisan 2018 tarihinde tamamlanacak olması işlemlerin Başbakanlık Teftiş Kurulu’nca daha hızlı şekilde incelenmesine yol açtı. Bu kapsamda kamu kurumlarının üst yöneticilerinin 2017’de ilave işe alınan taşeron işçilerin de aynı şekilde kadroya geçirilmesini yakından izledikleri de belirlendi. Böylece eş-dost ve akrabalık ilişkisi olan kesimlerin 2 Nisan 2018’e kadar tümünün kadroya geçirilmesinin planlandığı ortaya çıktı.

Sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilere geçişle beraber yıllık 52 gün ilave tediye ödenecek. Özel sözleşmeli olmayacaklar. Sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerde yaş sınırı ve eğitim şartı aranmayacak. Geçiş işlemleri, alt işveren işçilerinin çalıştığı idareler tarafından gerçekleştirilecek. Bundan sonra personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri yapılmayacak.

Her zaman diyorum yine o Kayseri ata sözünü tekrar edeceğim.

‘Mevkiler, makamlar bitip, ölünce ne ile anılmak istersiniz. Anılarınız, eserlerinizle mi, yoksa ananızla mı?’ Artık tercih, mevki, makam, saltanat sahibi olanlarda.