Tarımsal desteklemeler belirlendi

Bakanlar Kurulu’nun 2015 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararı, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere 8 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlandı.
2015 yılında uygulanacak tarımsal desteklemelere ilişkin hususların düzenlendiği karara göre, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere alan bazlı olarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. Çiftçilere dekara 2,5 TL toprak analizi desteğinin yanı sıra dekar başına peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları için 3,3 TL mazot desteği, 4,75 TL gübre desteği; Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları için 4,85 TL mazot desteği, 6,6 TL gübre desteği; Yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanları için 7,9 TL mazot desteği, 8,25 TL gübre desteği ödenecek. 2015 yılında sözleşmeli yağlık ayçiçeği, aspir, kanola ve soya fasulyesi üretimi yapan üreticilere fark ödemesi desteğine ilave olarak 15 TL/dekar destekleme ödemesi yapılacak.
Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre; kg başına yağlık ayçiçeğinde 30, kütlü pamukta 65, soya fasulyesinde 50, kanolada 40, dane mısırda 4, aspirde 45, zeytinyağında 70, buğday, arpa, yulaf ve tritikalede 5, kuru fasulye, nohut ve mercimekte 20, çeltikte 10, çayda 12 kuruş fark ödemesi yapılacak.
Hayvancılık desteklemeleri kapsamında, hayvanları Bakanlık kayıt sistemlerine ve Soy Kütüğü veya Ön Soy Kütüğü Sistemi (E-Islah) veri tabanına kayıtlı, sütçü, kombine ve etçi kültür ırkı veya kültür ırkı melezi en az beş baş anaç sığıra sahip, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış bir hayvancılık örgütüne üye yetiştiriciler ile sayı şartına bakılmaksızın hayvanları kayıtlı anaç mandaya sahip olan yetiştiricilere;
Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile etçi ırkların melezleri anaç sığır için 225 TL/baş,
Etçi ırklar anaç sığır için 350 TL/baş
Anaç manda için 400 TL/baş
Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri anaç sığır soy kütüğü ilave 70 TL/baş destek verilecek.
Sürü yöneticisi istihdamı desteği uygulaması kapsamında, 300 küçükbaş ve üzeri anaç hayvan varlığına sahip işletmelere 2016 yılı bütçesinden 5 bin TL ödenecek.
Çiğ sütün değerlendirilmesi amacıyla Bakanlığın 2015 ve 2016 yılı için belirleyeceği dönemler ile uygulama ve ödemeye ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde ilgililere ödeme yapılacak.
Çiftlik muhasebe veri ağı sistemi katılım desteği olarak, 2014 yılı kayıtlarıyla belirlenen işletmelere 2015 yılı bütçesinden 375 TL, 2015 yılı kayıtlarıyla belirlenen işletmelere de 2016 yılı bütçesinden 425 TL ödenecek.
Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin desteklenmesi kapsamına alınan her tarımsal işletme için yıllık 600 TL ödeme yapılacak.
Kararın yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkartılacak tebliğlerle belirlenecek.