Tarım, su ürünleri denetimi yaptı, fidan dağıttı, buzağılara ücretsiz küpe için protokol imzaladı 

İl Müdürü Mustafa Şahin, parazitoitlerin doğal ortamlarının arttırılması için, akçaağaç, atkestanesi, dişbudak, ceviz, hatmi, mazı, karaçam, sedir, saplı meşe gibi 47 bin fidan dağıttıklarını açıkladı. Şahin, ekiplerinin, balık perakende satış yerlerinde asgari balık satış boyları, tür ve zaman yasakları hakkında bilgiler verdiklerini belirterek, Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile ‘ücretsiz küpe’ sözleşmesi imzaladıklarını söyledi.

Her yıl  yapılan süne sürveylerinde binlerce dekar alanda süne yoğunluğu ile mücadele için ilaçlama ilanı veren il Tarım ve Orman Müdürlüğü, doğadaki süne yoğunluğunun düşürülmesinde doğal düşmanların çoğaltılmasına ağırlık verdi.

İl Müdürü Mustafa Şahin, sünenin doğal düşmanlarından olan yumurta parazitoitlerinin, doğada hayatlarının devamı ve beslenmeleri için çiçekli ağaçlara ihtiyaç duyduğuna dikkat çekerek şunları söyledi.

“Müdürlüğümüzce parazitoitlerin doğal ortamlarının arttırılması amacıyla yapılacak ağaçlandırma çalışmaları kapsamında Kayseri Orman Bölge Müdürlüğünden, Müdürlüğümüze 11 bin 290 adet Akçaağaç, 5 bin adet atkestanesi, 10 bin adet dişbudak, 10 bin 300 adet ceviz, bin 22 adet ağaç hatmi, 5 bin 460 adet mazı, 4 bin adet (karaçam, sedir, saplı meşe karışımı) olmak üzere 47 bin 72 adet fidan tahsis edilerek, bu fidanların dağıtımları 14 İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapıldı.”

Bu arada Kocasinan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü su ürünleri kontrol görevlileri Su Ürünleri Mühendisi Hakan Yıldız ve  Ziraat Mühendisi Erkan Karadağ tarafından perakende satış yerlerinde denetim ve kontrol yapıldı. Denetimlerde ise işletme yetkilileri ile vatandaşlara asgari balık satış boyları, tür ve zaman yasakları hakkında bilgiler verildi. Su ürünleri, yaşam alanlarının korunması, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için su ürünleri avcılığına ilişkin 1380 sayılı kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde bir takım yasak, sınırlama ve yükümlülükler olup, bu kurallara uygun olarak avcılık yapılması tekrarlandı.

Öte yandan, il Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ile Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri  Birliği başkanı  Günay Çakı arasında,  birlik üyelerinden hiçbir bedel alınmadan, doğacak olan buzağılarına küpeleme hizmeti  için sözleşme imzalandı. Bu sözleşme ile 1 yıl süreyle üyelerinin doğan buzağılarına, 90 gün içerisinde elektronik kulak küpesi takılarak kimliklendirilmesini sağlanacak.

(Haber: Davut Güleç)