Tarihi Şahruh Köprüsü nihayet trafiğe kapatıldı

Türklerin Ortaasya’dan geldikten sonra  ilk konakladığı yer olarak bilinen  Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesi Karaözü mahallesi’nin girişinde bulunan  ve halk arasında ‘Kızılırmak’ın gerdanlığı’ olarak isimlendirilen tarihi Şahruh köprüsü nihayet trafiğe kapatıldı. Yeni köprünün yapılması konusunda  yıllardır mücadele veren  mahalle halkı, son alınan kararla yapımı tamamlanan yeni köprünün açılması ile tarihi Şahruh köprüsü’de  UKOME kararı ile trafiğe kapatıldı. Mahalle muhtarı Muzaffer Özdemir ‘Uzun süren çalışmalarımız nihayet sonuçlandı.Tarihi şahruh köprümüz bugün itibariyle araç trafiğine kapatılmış olup,yeni köprümüz faaliyete geçmiştir.Emeği geçen herkese teşekkür ederim’ dedi.

ŞAHRUK KÖPRÜSÜ’NÜN TARİHİ

Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesi, Karaözü mahallesi girişi, Kızılırmak üzerinde bulunan yöredeki tek geçit. Kayseri’nin Kuzeyinde, şehre 80 kilometre uzaklıkta, Orta Anadolu’nun göç yolu üzerinde bulunur. 1480 yılında inşa edildi. 144,5 metre uzunluk, 5,6 metre genişlik, 11 metre yüksekliğe sahip, 8 kemerli. Muntazam kesme taşlardan yapılmış. Ortada yüksek sivri bir kemer, onun yanında da gittikçe alçalan kemerler var. Yanlardaki korkuluklar iyi bir durumda olduğu için günümüzde de kullanılıyor. Türkiye’deki taş köprülerin en sağlamı, en görkemlisi ve büyüklükte üçüncüsü. Adını, Dulkadir Beyliği hükümdarı Alaüddevle Bey’in oğlu Şahruh Bey’den alır. Köprü, Karaözü ve çevre yerleşim yerleri açısından çok önemlidir. Uzun yıllar çevresinde faaliyet gösteren kum ocaklarından zaman içinde yıkılma tehlikesi geçirdi. Korkuluk taşları arasında bulunan Kulunç Taşı’na sırtını vererek dilek tutanların bu dileklerinin gerçekleştiğine inanılır.

Eski köprü, Şahruh Köprüsü’nün Sivas’a doğru yaklaşık 500 metre yukarısında bulunur. Şu an yıkık olan eski köprüye ait olan köprü ayağı hala durmaktadır. Eski köprünün Bizanslılar tarafından üstü ahşap, altı taş ile yapılmış olduğu ve eskiden göç yolunun oradan geçtiği düşünülüyor.