Talas’tan Azerbaycan’a kardeşlik köprüsü, Başakpınar’da kaçırılmayacak fırsat, ‘takdirle karşılanacak bir festival’, koldan ‘onarım’, daha güzel Talas

TALAS’TAN AZERBAYCAN’A KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ

Talas Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Azerbaycan Kardeşlik Parkı, Hocalı Anıtı ve İsa Çeşmesi’nin açılışı ile Şuşa Azerbaycan Kültür Evi’nin temeli düzenlenen törenle gerçekleştirildi. İki devlet tek millet anlayışıyla gerçekleşen coşkulu törende bayram havası yaşandı.

Yenidoğan Mahallesi Çimenli Caddesi arkasındaki alanda düzenlenen törenin açılışında konuşan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, parkla ilgili bilgiler vererek, “Toplam 20 bin m² alan içerisinde 14 bin 500 m² yeşil alan bulunuyor. 2 bin 200 adet ağaç ve bitki diktik. Gündüzü ayrı gecesi ayrı güzel, nezih bir park oluşturduk. Toplamda 3 bin 300 metre uzunluğunda bisiklet ve yürüyüş yolu bulunan park, çocuklar için oyun grupları ile basketbol ve futbol sahalarını barındırıyor. İlçemize yeşil alan olarak kazandırılan parkta, ayrıca kent mobilyası, ağaçlandırma, yeşil alan ve aydınlatma çalışması yaparak hem gündüz hem gece estetik bir görünüm ortaya çıkarttık. Amfi tiyatro ve etkinlik alanı ile kullanışlı bir park oluşturduk.” dedi.

“SEVİNÇLERİMİZ DE ACILARIMIZ DA ORTAK”

“Hocalı Şehitleri Anıtı da buranın sembolü oldu.” diyen Başkan Yalçın, “Azerbaycan denince akla hemen ‘İki devlet tek millet’ sloganı gelir. Aslında yedi devlet tek millet.  Tek millet olunca acılar da sevinçler de ortak oluyor. Bu nedenle Hocalı’da yaşanan soykırımın acısını 30 yıldır aynı tazelikte içimizde hissediyoruz. İki cumhurbaşkanının yakınlığı, samimiyeti ve dostluğu bizler için de örnek oluyor. Onların yolundan giderek iki millet arasındaki kardeşliği pekiştirmeye yönelik adımlar atıyoruz. ‘Talas Azerbaycan Kardeşlik Parkı’ da bunun en güzel örneklerinden birisi. Bu parka 180 m² büyüklüğünde Şuşa Azerbaycan Kültür Evi yaptıracağız. Can Azerbaycan’ın kültürünü yansıtacak ve iki devlet arasındaki yakınlığı gösterecek sembol bir tesis olacak. Hocalı Parkımızdaki Hocalı Anıtında Şuşa işgal altında bulunuyordu. Anıtın bu yeni yerine taşınmasında Şuşa’nın işgalden kurtarılan yerler arasında olması bizim için onur vericiydi. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“KAYSERİ İLE RESMEN KARDEŞİZ”

Türkiye Azerbaycan Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Fahri Başkanı Sn. Necef Ganbarov, “Fevkalade güzel ve önemli bir günde eskiden bizim için manevi olarak kardeş olan Kayserimizde, bugün başta Büyükşehir Belediye Başkanımız sayesinde artık resmen kardeş olan Kayserimizde bu güzel açılışları yapmaktan çok büyük kıvanç duyuyoruz. Hocalı Anıtımız, İsa Çeşmemiz ve Şuşa Azerbaycan Kültür Evimiz için Mustafa Yalçın başkanımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“BUGÜNÜ BİZE BAYRAM GÜNÜ YAŞATTINIZ”

Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Necibe Nesibova, “Değerli Kayserili kardeşlerim size ne kadar teşekkür etsek azdır. Bugün bize bayram havası yaşattınız. Hem Hocalı Anıtı’nın hem Azerbaycan Kardeşlik Parkı’nın açılışının hem de Şuşa Kültür Evi’nin temelinin atılması hepsi gurur vericidir. Sayın başkanlarıma teşekkür ediyorum. Kardeşliğimiz daim olsun.” şeklinde konuştu.

“BU PARK OLMAZSA OLMAZIMIZDIR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, “Bayraklarımız yan yana, liderlerimiz can cana. İki şehir tek millet mantığıyla bu güzel topluluk bir aradayız. Burada olmaktan onur duyuyorum. Bu park simge ama olmazsa olmazımızdır. Kayseri-Şuşa kardeştir. Değerli Mustafa Yalçın başkanımıza ve önceki başkanlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

“BİZ EZELDEN KARDEŞİZ”

Azerbaycan Cumhuriyeti Diaspora Bakan Yardımcısı Valeh Hacıyev, “Allah birliğimizi ve beraberliğimizi hiç bozmasın. Allah bizi her zaman böyle güzel günlerde buluştursun. Biz ezelden beri kardeşiz. Dedelerimizin mirasını güzel günlere ulaştırmak için varız. Türkiye-Azerbaycan kardeşliği o kadar samimi ve içten olmamıştı. Bunun da iki mimarı var. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev bu kardeşliği zirveye çıkardılar. Türk dünyasında adı Atatürk’ten sonra yaşayacak iki cumhurbaşkanımız var. Parkın yapımında emeğe geçenlere teşekkür ediyorum.” görüşlerini paylaştı.

Konuşmaların ardından Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’a plaket verildi. Ardından Azerbaycan Kardeşlik Parkı, Hocalı Anıtı ve İsa Çeşmesi’nin açılış kurdelesi kesildi, Şuşa Azerbaycan Kültür Evi temeli atıldı. Belediye başkanlarından meclis üyelerine, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden vatandaşlara kadar geniş bir katılımın olduğu program, protokolün Hocalı Anıtı’na karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

BAŞAKPINAR’DA KAÇIRILMAYACAK YATIRIM FIRSATI

Mülkiyeti Talas Belediyesi’ne ait 1 parça taşınmaz ihale yoluyla satışa çıkarıldı. Satıştan elde edilecek gelir, Talas Belediyesi’nin gerçekleştireceği önemli hizmet ve yatırımlarda kaynak olarak kullanılacak.

09 Kasım 2022 Çarşamba günü saat 14.00’te Belediye Meclis Salonunda ve encümen huzurunda gerçekleştirilecek ihale ile Talas’ın Başakpınar Mahallesinde yer alan Küçük Sanayi Alanı kapalı teklif yöntemiyle satışa sunulacak.

36 milyon 100 bin lira muhammen bedelle satışa çıkarılan 2252 ada 1 parseldeki Küçük Sanayi Alanı, 212 bin 323 metrekare büyüklüğe sahip.

Satışa sunulan taşınmaz ihalesinden elde edilecek gelir Talas’ta yeni hizmet ve yatırımlara kaynak olacak.

Katılımın yoğun olması beklenen ihale ile ilgili ayrıntılı bilgi Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün 0352 437 00 54/ 2420 ve 2440 numaralı telefonlarından alınabilir. İstekliler, ihale şartnamesini de yine aynı birimden temin edebilir.

4 KOLDAN ‘ONARIM’, DAHA GÜZEL TALAS

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın tarafından basit bakım-onarım işlerini yerine getirmek amacıyla Ağustos ayında hayata geçirilen ‘Onarım Timi’, kurulduğu günden bu yana irili ufaklı pek çok onarım talebini çözüme kavuşturdu.

Hem Olay Yeri İnceleme Ekipleri tarafından tespit edilen eksiklikleri hem de vatandaşların iletişim merkezine ulaştırdıkları talepleri anında değerlendiren Onarım Timleri, 4 ekip halinde ilçede birçok noktada vatandaşlardan gelen isteklere anında karşılık veriyor.

Çalışmalarına hızla devam eden tim, bu kapsamda Eylül ve Ekim ayları içinde toplam 237 onarım talebini yerine getirdi.

Talas genelinde çalışmalarını sürdüren Onarım Timi, kilitli parke ve bordür tamiratından engelli rampası düzenlemesine, tabela düzeltme işinden temizlik ve küçük boyama işlerine kadar çeşitli konularda ortaya çıkan eksiklikleri gidererek ilçe sakinleri için daha güvenli ve konforlu bir ortam oluşturuyor.

ERKEN MÜDAHALE, HIZLI ÇÖZÜM

Basit problemlere anında çözüm üretmek amacıyla kurulan Tim sayesinde, daha büyük problemlerin oluşmasının önüne geçerek zamandan ve maliyetten tasarruf sağlanırken, vatandaşlar için de konforlu ve güvenli ortamın sürekliliği sağlanmış oluyor.

‘TAKDİRLE KARŞILANACAK BİR FESTİVAL’

Talas Belediyesi tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen, kültür, sanat ve müzik şölenine sahne olan Talas Festivali sanatçılardan ve vatandaşlardan tam not aldı. Festivale konuşmacı olarak katılan tarihçi araştırmacı yazar Prof. Dr. Tufan Gündüz, Talas’tan ve Kayseri’den övgüyle bahsederken festivalle ilgili, “Takdirle karşılanacak güzel bir festival” dedi.

28-29-30 Ekim tarihlerindeki festivalin üçüncü gün 7/24 Kütüphane’de düzenlenen “Cumhuriyet’i Biz Böyle Kurduk” konulu konferansta konuşan tarih profesörü Tufan Gündüz, ilk yıllarından günümüze cumhuriyetle ilgili bilgiler anlattı.

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’ın da katıldığı ve her yaştan tarihseverin yoğun ilgi gösterdiği programın ardından değerlendirmelerde bulunan Tufan Gündüz, sözlerine Kayseri ve Talas’tan övgüyle bahsederek başladı.

Prof. Dr. Gündüz, “Öncelikle bir Kayserili olarak şehre her geldiğimde tanınmaz halde buluyorum. Sürekli gelişiyor, sürekli değişiyor ve çocukluğumun geçtiği şehirde ben kayboluyorum. Talas da adeta Kayseri’nin bir incisi gibi hızla gelişiyor hızla kendisini belli hale getiriyor. Adeta şehrin boğazına takılmış bir gerdanlık gibi güzelliğini devam ettiriyor. Tabi şunu söylemem gerek. Festivaller sadece müzik, eğlence sektörünün üstlendiği bir alan değil. Kültür ve sanat sektörünün de çok ciddi faaliyetleri gerekiyor. Bu noktada Türkiye’nin her yerinden değerli bilim insanlarının burada konferans vermesi hakikaten takdirle karşılanacak bir durum. Belediyemizin de yayınlarının hızla gelişmeye başlaması bu da festivalin ana konularından biri haline gelmese lazım. Kültürün ve sanatın gelişmediği ortamlarda sadece bina güzellikleriyle övünürüz ama kültür ve sanat geliştikçe o binalar gözümüze daha güzel, estetik; o ağaçlar o çiçekler daha yeşil, pembe, kırmızı ve renkli görünebilir. Bu yüzden hep bir yerden başlamak lazım. Talas Festivalini de bu yönüyle tebrik ediyorum.” dedi.

Konferansı dinleyen gençlerden Ahmet Ersan, “Programda gayet keyif aldık. Tufan hocamızdan faydalandık. Talas Belediyemize bu programlardan dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.” diye konuştu.

Bir başka genç ise konferanstan duyduğu memnuniyeti belirterek, “Böyle önemli bir ilim insanından böyle önemli bir konuyu dinlemek çok büyük bir şerefti. İyi ki katıldım. Çok güzeldi.” şeklinde görüşlerini belirtti.