Sütte Avrupa ile rekabet etme şansımız yok

Türkiye Köy Kooperatifleri Merkez Birliği (KÖY-KOOP) Başkanı Yakup Yıldız, AB’nin sütte kotaları kaldırdığını, Türkiye’nin elindeki sütü ihraç etme noktasında sıkıntı yaşayacağını söyledi. Yıldız, “Avrupa bir litre sütü 90 kuruşa, biz 1 lira 25 kuruşa mal ediyoruz. Bu noktada rekabet etme şansımız yok” dedi.

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde düzenlenen Anadolu EXPO 2. Canlı Hayvan Fuarı ile eş zamanlı düzenlenen 3. Ulusal Süt Zirvesi’nde Prof. Dr. Atila Yetişemiyen’in moderatörlüğünde yapılan toplantıda konuşan KÖY-KOP Başkanı Yıldız, Avrupa Birliği’nde süt kotasının kaldırıldığını, Türkiye’nin elindeki sütü ihraç etme noktasında artık sorunlarla baş başa kalacağına dikkat çekti. “Avrupa bir litre sütü 90 kuruşa, biz 1 lira 25 kuruşa mal ediyoruz. Bu noktada rekabet etme şansımız yok” diyen Yıldız, bir çıkış noktası gerektiğinin altını çizdi. Yıldız, “Üretmede sıkıntı yok ama satamıyorsak, bu konuda oturup konuşmamız gerekiyor. Çözüm önerilerini ortaya beraber koymamız gerekiyor. Sahada çok büyük yetki karmaşası var. Gelin oturup konuşalım ve ESK’da koordinatör olsun” önerisini dile getirdi.

Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAY-KOOP) Başkanı Ahmet Ertürk de, Yıldız’ın ESK’nın koordinatör olması önerisine destek verdi, “Bizim süt fiyatları konusundaki sorunu çözme noktasında yaptırım gücümüzün olmadığını biliyoruz. Hep konuşuyoruz ama sonuç yok. ESK bu işin otoritesini ele almalı.” diye konuştu.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Fatih Salih Okumuş da yaptırım gücü olan bir komisyon tarafından fiyatların belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Soğuk zincir dışındaki süt destekleri değişiyor

Toplantıda üretici temsilcilerinden gelen talebi değerlendiren ESK Genel Müdür Yardımcısı Osman Uzun ise maliyet üzerinden sürdürülebilir bir fiyat politikasının belirlenmesi gerektiğini söyledi. Sektörün önde gelen birlik ve kooperatiflerinden gelen öneriyi dikkate aldıklarını vurgulayan Uzun, “Et ve Süt Kurumu hakem olsun’ derseniz, biz buna varız. Sektördeki en önemli sıkıntının giderilmesi için hazırız” dedi.

GTHB Hayvancılık Genel Müdürlüğü İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Salih Çelik ise süte yönelik desteklere devam edeceklerini, ancak 2016 yılından itibaren soğuk zincir halkasının dışında kalan sıcak süte yönelik desteklerde değişikliğe gidileceğini bildirdi.