Şu zamlar ve suni fiyat.. (Köşe yazısı 06.10.2017 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

1974’ten bu yana yapılan belediye hizmetlerinin, projelerin, yapılan zamların, tepkilerin nasıl olduğunu az çok bilen, yazan, gören ve duyan biriyim.

Çok yazdık ama yeniden hatırlatmak istiyorum.

1980 öncesi fırıncıların sürekli zam talepleri, ekmek boykotlarına karşı CHP’li Niyazi Bahçecioğlu Belediye Ekmek Fabrikasını kurdu. O dönemde Adana’dan Kayseri’ye kamyonlarla getirilen ekmekler dağıtıldı. Ekmek Fabrikası kurulduktan sonra benzer sorun Ankara’da yaşanınca Kayseri’den kamyonlarla başkente ekmek taşındı. Kayseri’de sürekli zam isteyen, boykot yapan fırıncıların ise sesi kesildi, kaliteli ekmek yenmeye başladı.

1980 öncesi akaryakıt kuyrukları ve belediye otobüslerinin 17.00’den sonra çalışmadığını, o dönem Kayseri Akşam Lisesi’nde okuyan, Kiçikapı’dan Mevlana’ya gidip gelen, yaşayan biri olarak halen anıları kafamda çok taze.

Üstelik o dönemin belediye otobüsleri bile bugün diğer büyükşehirlerden Kayseri’ye ikinci el olarak taşınan otobüslerden daha kaliteli idi. ‘Sen-ben-bizim oğlan’ anlayışı ile birilerini zengin etmek adına yapılan dolmuşçuluktan belediye halk otobüsçülüğüne geçiş, sancılı olsa da, otobüslerin kalitesi, şoförlerin eğitimi, toplu taşımayı kullanan vatandaşların durumu da bölgelere göre tartışılır.

Zaten Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan ülkesiyiz. Döviz arttığında zam, düştüğünde bile fiyat ayarlaması yapan bu konuda örneği olmayan ‘komik’ bir ülkeyiz.

Kayseri’de Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yabancı öğrencilerin ücretsiz taşınmasını, yabancılara karşı hoşgörülü olmamızı söyleyen ise Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’ti. O gün bu konuyu ele alırken ‘Sürekli yabancı hayranlığı, yabancılara yardımla’ koltuğunu seven başkan Çelik’e ‘Bizim Üniversiteli çocukların durumu ne olacak? Diplomalı işsizlerimize, Üniversitede hedefi büyük ancak benim gibi imkanları yetersiz olanların çocuklarına ne yaptın? Onlara da burs düşündün mü, yoksa yine söylendiği gibi yabancılar için mi burs koşturmacan?’ diye sormuştum.

Zaten bu ülkeyi ve şehirleri, ilçeleri yöneten kamu görevlileri, bürokratlar, seçilmişler, atanmışların artık makam araçları ile değil, zam yaptıkları, tepkilerin zirve yaptığı toplu ulaşım araçlarını kullanmalarında yarar var. Yoksa öyle koruma ordusu, makam şoförü, koruma, özel kalem, parti il, ilçe başkanları ile göstermelik gezilerle, şov açılışlarla hizmetin olmadığını herkes anlamalı. Hep medeniyetten bahsediyoruz ama ‘makam saltanatı-koltuk sevdası’ konusunda ise bir adım geri gidilmiyor.

En basitinden, Kayseri ulaşım Kart 38 işlem merkezlerinin önündeki feryatları duysalar, kuyrukları görseler ne demek istediğimi daha iyi anlarlar, görürler. Bu konular zaten toplu ulaşım araçlarında öyle güzel masaya yatırılıyor ki anlatamam.

2019 bu nedenle herkes için zor geçecek, eskisi gibi particilik, lidercilik, ‘benim-senin adamın’ gibi olmayacak. Hesap soran, tepkili ve bunu sandıkta gösterecek, kendisinden oy istemeye gelenlerden soracak insanlar, seçmenler olacak.
Ben uzun süredir rahat ve net bir şekilde söylüyorum: ‘Kayseri iyi yönetilmiyor. Kayseri sürekli geriye götürülüyor. Kayseri toplama merkezine döndü. Kayseri bataklığa doğru sürükleniyor. Devlet yatırımlarında cezalandırılıyor. Seçilenlerin çoğunu bilen ve hatırlayanda yok.

Yanı başımızda Yahyalı elması, Nevşehir patatesi, Kırşehir soğanı, Kahramanmaraş biberi, Adana karpuzu var. Üretim bölgelerinde alıcı yok ama Kayseri merkeze gelince fiyatlara ve kaliteye bakın. Çünki bu şehirde, bu ülkede bu sorunu çözecek makamlar ‘dertlenen makamlar’ gibi.

Birde, ‘mutlu azınlık’ için yasalar hafta içi, ‘mutsuz çoğunluk’ için yasalar ise hafta sonları, tepki görecek işlerde, – yani ağaç kesme gibi- hava karardıktan sonra gerçekleşiyor. Son ulaşım zammı da hafta sonu uygulamaya kondu. ‘Allah’ın suyuna paramı olur’ denilen içmesuyuna getirilen kademeli zamdan ise kimsenin haberi bile yok.

Oysa yapılan ‘gösterişli, şovlu, curcunalı temel atma ve açılış’ hizmetlerine bakın. Bu şehrin sorunları olan trafiğini, park sorununu, hava kirliliğini, alt yapı, okul servisleri, spordaki başarısızlık sorunlarını çözmüş mü? Yok, ama reklam iyi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemleri Daire Başkanı Ferhat Bingöl, toplu taşıma ücretlerinde yapılan düzenlemelere ilişkin açıklama yaptı. Açıklamadan bölümler şöyle.

‘Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma ücretlerinde en son yapılan düzenleme 21.02.2016 tarihinde yapılmıştır. Ancak o tarihte yapılan düzenlemede 35 gün süreli 50 binişlik, öğrenci ve tam abonman kart uygulaması başlatılmış ve bu kartlar ücret artışından etkilenmemiştir. Başta yakıt, bakım ve işçilik olmak üzere toplu taşıma işletmeciliğinin maliyet kalemlerinde büyük artışlar meydana gelmiştir. İşleticilerin bilet fiyatlarının yeniden düzenlenmesi talebi uzun süre UKOME gündemine alınmamıştır. Bu süre zarfında gelen zam talepleri sürekli reddedilmiş ve bu talepler öğrenci bileti başına 50 kuruş destek belediyemiz bütçesinden karşılanarak zam yansıtılmamıştır. Belediyemiz bütçesinden karşılanan bir yıllık toplam destek miktarı 23 milyon TL olmuştur. Son 20 aylık süre içerisinde motorin fiyatlarındaki artış oranı % 37,32, bakım maliyetlerindeki artış oranı % 14,08, işçilik maliyetlerindeki artış oranı ise % 7,89 olarak gerçekleşmiş ve maliyetlerdeki ortalama artış oranı % 26,36 olmuştur.

Yapılan yeni düzenleme ile toplu taşıma ücret tarifelerindeki ortalama artış %14,5 olmuştur. Yüzde 80 gibi afaki söylemler gerçek dışıdır. Toplu taşıma ağımızda olan halk otobüsleri birer ticari işletmedir ve konuya bu doğrultuda bakmak gerekir. Bunların yanı sıra Büyükşehir Belediyesi’nin bu düzenlemeyi yaparken kar beklentisi içinde olduğunu düşünmek abesle iştigaldir. Halen bütçemizin en önemli gider kalemlerinden birisi toplu taşıma yatırımları ve giderleridir. Büyükşehir Belediyesi hizmet belediyeciliği yapmaktadır ve Kayseri halkına en iyi hizmeti götürme gayreti içindedir. Ancak belediyemizin toplu taşımada çok ciddi zararlar etmesinin yatırım ve hizmetleri etkileyeceği de unutulmamalıdır.”

Hizmeti alanda, zamdan etkilenende, eleştirende sizler ve bizleriz. Yorum sizin.