Siyasi araştırma incelemesi.. (Köşe yazısı 20.06.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Türkiye’de her seçimde olduğu gibi kritik bu 24 Haziran seçimleri öncesinde de yapılan araştırmalar, incelemeler, kamuoyu yoklamaları tepki görüyor.

Bir araştırma firmasının sonucuna diğeri tam tersi ya da ‘mide bulandıran’ açıklama yapıyor.

Seçimlerde her zaman bırakın ayları, haftaları, günleri, saatleri, saniyeler bile çok önemli.

Liderin açıklamaları ayrı, il, ilçe yönetimleri ve adayların sözleri bile artı-eksi getiriyor.

Artık seçimler eskisi gibi kolay olmayacak.

Gördüğünüz gibi ‘görüntü-gürültü kirliliği’ seçim çalışmaları fazla yapılamıyor.

Biz gazetecilere de, siyasetçilere de güven diplerde.

Bana göre kararsız seçmen daha fazla olduğu için liderlerde, adaylarda çok zorlanıyor.

Şurada seçime zaten saatler kaldı.

Heyecan, galibiyet- mağlubiyet stresi zirvede.

Kimse bildiği doğruları söylemiyor. Bunun yerine ‘alavere-dalavere’ yaparak, suçlamalarla, suni gündemlerle, geçmişle hareket ederek, yapacakları, projeleri, yapılanlar, eksikleri üzerinde konuşmaktan kaçınıyor, resmen kıvranıyor.

Mevcut iktidarın ve adayların en çok zorlandığı dış politika ve Suriyeliler konusu olsa gerek.

İşsizlik, ekonomideki sorunlar, özelleştirmeler ve diğer sorunlar Suriyelilerin gerisinde.

Her zaman dediğim gibi bir an önce Türkiye’nin her tarafına dağılan bu Suriyeliler bir an önce toplanarak ‘bayram tatilinde’ olduğu gibi bir daha ülkeye almamak üzere Suriye’ye gönderilmeli, orada insani yardımlar yapılmalı, onlarda başka ülkelerde kimlik ve asalak yaşamak yerine kendi ülkelerini, topraklarını benim Mehmetçiğim gibi savunmalı.

Türkiye’de çocuk, şov, milleti çileden çıkartacak şekilde yaşamı bırakmalı.

Kısa adı TÜAD olan Türkiye Araştırmacılar Derneği, seçmeninde, liderlerinde tepkisini çeken medyada yayınlanan siyasi araştırmalarla ilgili bir inceleme başlattı

Yapılan araştırmada bilimsellik, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinden yola çıkan TÜAD; Basın ve Medyada Yayınlanan Siyasi Araştırmaları derinlemesine inceledi.

Dernek, yapılacak bu seçimle ilgili araştırmaları siyasi propaganda malzemesi olarak kullanan şirketlerin sonuçları dikkatte alarak yaptığı bu araştırma ile ilgili şu açıklamayı yaptı.

“Seçim zamanı ortaya çıkan ve araştırmaları siyasi propaganda malzemesi olarak kullanan şirketlerin yayınladığı sonuçları dikkate almayın. Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) olarak; bilimsellik, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine tam olarak inanıyoruz.  Araştırma sektörü; dünyada ve ülkemizde ciddi talep gören önemli bir noktaya ulaşmıştır. Dolayısıyla; araştırma merkezlerinin hukukî ve idarî yapıları, insan ve malî kaynakları gibi konular; araştırmayı yapan, talep eden ve beraberinde kamuoyuna açıklayan taraflar için “ geleceğe yönelik önerilerde bulunmak” adına hayati değer taşımaktadır.

Yayınlanan araştırma raporlarında, RTÜK ve YSK’nın belirlediği,  Türkiye Araştırmacılar Derneğinin önerdiği künye bilgisi yer almayan araştırma sonuçlarına güven duymayın… Her seçim döneminde olduğu gibi; 24 Haziran 2018 seçimlerine yaklaşırken, basın ve medya üzerinden kamuoyuna açıklanan “ Seçim Tahminleri” ile ilgili birçok yorum ve iddialar yer alıyor. Özellikle “Siyasi propaganda amacıyla ortaya çıkan bazı şirketlerin”  araştırma içeriklerini, yazılı ve görsel basında yer bulması, tartışmalı yorumlara açık yapıda olması, sektörün itibarına zarar vermektedir.  Türkiye Araştırmacılar Derneği, bu gibi sıkıntıların bütün taraflar açısından kontrol altına alınabilmesi için; “Medya ve Reklamda Araştırma Kullanımı Kılavuzu” hazırlamıştır. Bu bilgiye TÜAD web sayfası üzerinden kolaylıkla ulaşılmaktadır.

TÜAD yönetim kurulu; TÜAD tüzel üyeleri ve TÜAD’ ın tüzel üyesi olmayan firmaların kamuoyu ile paylaştıkları seçim tahminlerinin incelemesine dair bir “İnceleme Komitesi” oluşturmuştur. Profesyonel araştırma kuruluşlarının birçoğunu bünyesinde barındıran, araştırma sektörünün tek meslek örgütü TÜAD;  Seçim zamanı ortaya çıkan ve araştırmaları siyasi propaganda malzemesi yapan kişi ve şirketlerin araştırma sektörüne ve mesleğe verdiği zarardan son derece rahatsızlık duymaktadır. Bu nedenle, TÜAD yönetim kurulu; TÜAD tüzel üyeleri ve TÜAD’ın tüzel üyesi olmayan firmaların kamuoyu ile paylaştıkları seçim tahminlerinin incelemesine dair bir “İnceleme Komitesi” oluşturmuştur. Araştırma sonuçlarının incelenmesi konusunda iş birliği, gönüllülük esasına dayalı ve firmanın tercihine bağlıdır.

İnceleme, seçim tahminlerinin dayandığı araştırmaların finansmanını yapan kuruluş, örneklem planı, araştırma proje ekibi, saha çalışmasının zamanı, saha çalışması uygulama sistemi ve saha çalışması verilerinin kontrolü gibi temel araştırma süreçlerinin ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) profesyonel standartları  ve TÜAD’ın Güvenilir Araştırma Belgesi kuralları çerçevesinde değerlendirilmesine dayanacaktır.  Bu süreçte araştırma sonucu yayınlayan firmaları ile yapacağımız işbirliği, araştırma itibarının yükseltilmesine destek vereceğine inanıyoruz. İş birliği yapan firmalar ve denetim sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır.”