Şimdi sıra bizde Projesi ve hamilelere annelik eğitimi

“ŞİMDİ SIRA BİZDE PROJESİ” MESLEKİ EĞİTİMLERİ BAŞLADI

İstanbul Gedik Üniversitesi Kadın Girişimciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAGİMER), İşte Kadın Derneği, Bahçelievler Belediyesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan Şimdi sıra bizde Projesi mesleki eğitimleri başladı. İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen proje ile kadınlara liderlik, işgücü potansiyeli ve girişimcilik ruhlarının ortaya çıkarılması için gerekli hazırlıkların yapılması, iş bulmaları ve iş kurmalarını sağlanması amaçlanıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Bahçelievler Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından belirlenen ihtiyaç sahibi 50 kadına kişisel kapasite geliştirme, mesleki eğitim ve beceri kazandırma, çocuk gelişimi, hasta ve yaşlı bakımı, finans, muhasebe, iş planlama, işletme, girişimcilik eğitimleri ve mentörlük hizmeti konularında 6 hafta boyunca verilecek eğitimlerin ilk gününde KAGİMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Şişman açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Dr. Öğr. Üyesi Şişman konuşmasında, ülkemizde kadının güçlendirilmesinin, eğitim ve çalışma hayatının her safhasında yer alması ile mümkün olacağı, buna bağlı olarak farklı yaşlardan ve eğitim düzeylerinden bir araya gelen kadınlarla yapılacak eğitimler sonrasında merkez olarak mentörlük desteği ile de yanlarında olduklarını belirtti.

11 Nisan 2018 Çarşamba günü gerçekleştirilen tanışma ve kurs programının genel akışı hakkında yapılan bilgilendirmeden sonra Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Tuna Uslu, Teknik Alanlarda Fırsat Eşitliği Farkındalığı, Mesleki Yeterlilikler- Meslek Seçimi ve Periyodik İşlemleri konusunda sunum yaptı. İkinci kısımda, İstanbul Gedik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanlarından Öğr. Gör. Dr. Mustafa Kemal Kördeve, Öğr. Gör. Emre Gümüş, Öğr. Gör. Esra Duru İşbilen, Öğr. Gör. Elvan Dürbin, Öğr. Gör. Gültaç Akkaya, Öğr. Gör. Beylem Akkuş, Öğr. Gör Aytaç Uğur Erden ve Öğr. Gör. Fatma Şükran Yapıcı uzmanlık alanlarına göre eğitim verecekleri meslekler hakkında sunumlarını gerçekleştirdi.

Programın öğleden sonraki bölümünde Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü İktisat Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülay Akgül Yılmaz “İktisadi ve Mali açıdan Türkiye’de Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği” konulu konferansını verdi. Dr. Öğr. Üyesi İlknur Hacısoftaoğlu tarafından koordine edilen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dersi Konferansları kapsamında öğrencilerimizin de katıldığı konferansta; ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınması için toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı büyüme modelinin önemi, kadın girişimciliğinin desteklenmesi ve kadının güçlendirilmesi ile işgücüne katılımının % 33’lerden daha yükseğe çıkarılması gerektiği çarpıcı sayısal verilerle vurgulandı. Sunumda, kadınları destekleyen kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri, bilinmesi gereken önemli hukuki düzenlemeler ve güncellenen teşvik alanları hakkında da bilgi verildi.

TALAS’TA ANNE ADAYLARINA HAMİLELİK KURSU

Talas Belediyesinde, gelecek nesillerin sağlıklı ve mutlu yetişmesi için anne adaylarına bilinçli hamilelik kursu düzenlendi.

Gebelik süreci, doğum anestezisi, gebelikte beslenme, gebelik psikolojisi ve çocuk hastalıklarının anlatıldığı programın açılışında konuşan Talas Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, anne adaylarına seslenerek “Sağlıklı nesiller için, eğer risk taşımıyorsa sezaryen doğum yerine normal doğumu tercih edin” uyarısında bulundu.

Talas Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleşen programda Başkan Palancıoğlu, çocuklarının doğumundan örnekler vererek, “Mutlu bir hazırlığın içindesiniz. Rabbim hayırlısıyla tamamına erdirsin. Ben de 4 çocuk babası olarak bu zorlu süreci yaşadım. İlk çocuğumuzu yurtdışındayken kucağımıza aldık. Bebeğin mamasını, nasıl bakılacağını Türkiye’den telefonla öğrenmiştim. Zor ama güzel bir tecrübemiz oldu. İnşallah sizler de bu zor dönemi atlatarak hayırlısıyla evlatlarınıza kavuşursunuz.” dedi.

“Geleceğimiz olan nesillerimiz için elimizden gelen hizmeti vermeye çalışıyoruz.” diyen Başkan Palancıoğlu, “Hastanelerimizle sürekli sağlık programları yaptık, yapıyoruz. Yurtdışında da bulunan birisi olarak Türkiye’deki kadar ucuz, hızlı ve kaliteli sağlık hizmeti almak mümkün değil. Özellikle Talas’taki sağlık ocaklarının bakımını ve onarımlarını yapıyoruz. Geçen yaz iki sağlık ocağını baştan aşağı yeniledik. Daha önce de iki sağlık ocağını ilçemize kazandırmıştık. İnşallah bu yaz iki sağlık ocağını daha hizmete açacağız.” diye konuştu.

Sezaryenle doğumun doktorlar için rahat, anne adayları için ise zorlu bir dönem olduğunu belirten Başkan Palancıoğlu, şöyle konuştu: “Sezaryenle doğumda enfeksiyon riskleri daha fazla. Sizlerden ricam normal doğum riskli değilse sezaryenle doğumdan uzak durun. Sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır. Çünkü 24 saat mesai ile çalışıyorsunuz. Ülke olarak aile yapımızı korumalıyız. Çocuklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Yeni neslimiz her şey elinin altında olduğu ve zorluk bilmedikleri için sıkıntı yaşayabiliriz. O yüzden çocuklarımızı ve gençlerimizi koruyup kollamalıyız. Büyüklerimizin evlerimizde bizlerle olması çocuklarımızın yetişmesi ve kültür aktarımı için son derece önemli. Hem onların hayır duasını alırız, hem de gelecek nesillerimizi korumuş oluruz.”

Başkan Palancıoğlu’nun konuşmasının ardından anne adaylarına Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanları tarafından gebelikle ilgili bilgiler verildi. Program anne adaylarına çekilişle bebek arabası ve çeşitli hediyeler verilmesiyle sona erdi.