Seyahat, yabancı, zenginlik..(Köşe yazısı 28.01.2019 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Bugün size gerçekten ilginizi çekecek üç ayrı araştırma-inceleme verilerini paylaşacağım. Belki dikkatinizi çekmiştir. Bu verileri paylaşırken yorum yapmaktan sizin adınıza kaçınıyorum. Yorumu siz yapın.

***

2017 yılında 5 milyonu aşkın işlem gerçekleştiren biletall.com, 2018 yılında ise 7,5 milyon işleme imza attı. Seyahat alışkanlıklarına ışık tutan online seyahat markası biletall.com 2018 yılı seyahat verilerini de paylaştı. İstatistikler arasında, satılan en ucuz ve en pahalı biletlerden biletlerin satın alındığı cihazlara, yolcuların kadın erkek oranlarından yolculuk süresi en uzun destinasyonlara kadar ilgi çekici birçok detay mevcut.

Paylaşılan verilere göre satın alınan en pahalı otobüs bileti 500 TL ile Adana – Bağdat, en pahalı yurt içi uçak bileti 1498 TL ile Erzurum – İstanbul, en pahalı yurt dışı uçak bileti 22 bin 513 TL ile Adana – New York oldu. Satılan en ucuz biletlere baktığımızda ise 2 TL ile Diyarbakır – Silopi otobüs bileti, 29,99 TL ile Antalya – Adana yurt içi uçak bileti ve 153,1 TL ile İstanbul – Köln yurt dışı uçak bileti karşımıza bileti çıkıyor.

Yolculuk süresi en uzun bilet verilerine göre ise 23 saat 59 dakikalık Manisa – Ardahan en uzun otobüs yolculuğu oldu. Artvin Hopa Havaalanı – İstanbul Atatürk Havaalanı 6 saat 35 dakika ile en uzun yurt içi uçak yolculuğu olurken 20 saat 20 dakikalık İstanbul – Yeni Zelanda ise en uzun yurt dışı uçak yolculuğu oldu.

En fazla bilet satışı yapılan noktalar yurt içinde Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Mersin olurken, yurt dışında ise Frankfurt, Amsterdam, Paris, Londra ve Dusseldorf şehirleri karşımıza çıkıyor. Biletall aracılığı ile biletler en fazla 13.00 – 14.00 saatleri arasında satın alındı.

Cinsiyete göre yapılan analizlerde ise müşterilerin yüzde 61,62‘sini kadınlar, yüzde 38,38‘ini ise erkekler oluşturuyor. Biletlerin satın alındığı cihazlara baktığımızda ise mobilin liderliğini devam ediyor. Yapılan satın almaların yüzde 78’i mobil üzerinden yapılırken, yüzde 22’si ise masaüstü üzerinden gerçekleştirildi.

***

Türkiye’de üniversite okuyan Suriyeli öğrenci sayısı incelendiğinde toplamda 20 bin 701 öğrencinin ülkemizde eğitim aldığı görüldü.

Ajans Press, PRNet, ITS Medya’nın Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye’de üniversite okuyan Suriyeli öğrenci sayısı 20 bin 701 olarak görüldü. Bu öğrencilerin 7 bin 721’i kadınlardan oluşurken, 12 bin 980 kişinin erkeklerden oluştuğu saptandı.  Rapor 2017-2018 dönemine ait son verileri yansıtırken, en çok Suriyeli öğrencinin İstanbul’da eğitim gördüğü kaydedildi. Böylelikle 4 bin 323 Suriyeli öğrenciye ev sahipliği yapan İstanbul’u, 2 bin 48 öğrenci ile Gaziantep takip etti. Buna karşın en az Suriyeli öğrencinin Şırnak ve Tunceli’de yer aldığı gözlendi. Bu illerde öğrenim gören Suriyeli üniversiteli sayısı sadece 1 olarak kayıtlara geçti.

Son bir yıl içerisinde Suriyeli göçmen ve mülteciler 84 bin 638 yazılı basın haberine konu olarak gündemin en önemli başlıklar arasında yerini aldı. Ayrıca birçok mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’de, Suriyeli öğrencilerle ilgili, son bir yıl içerisinde 2 bin 867 haberin yansıma bulduğu tespit edildi.

***

Dünya üzerindeki gelir dağılımını ve bununla birlikte servet sahibi insanları konu alan araştırmaya göre, dünyanın en zengin ismi Amazon’un sahibi Jeff Bezos oldu.

Yardım kuruluşu Oxfam verilerinden ve medya yansımaları bilgilerine göre, dünyanın en zengin ismi Amazon’un sahibi Jeff Bezos olarak görüldü. Bezos’un serveti ise 112 milyar dolar olarak saptandı. Bezos’tan sonra listenin ikinci sırasına yerleşerek dünyanın en zengin insanları arasında yer alan bir diğer isim de Bill Gates (Microsoft) olarak kaydedilirken, üçüncü isim Warren Buffet (Berkshire Hathaway) olarak gözlendi. 2018 yılı ile birlikte toplamda var olan 2 bin 200 milyarder servetinin 900 milyar dolar artış gösterdiği belirlendi. Dünyanın en zenginleri listesinde yer alan diğer isimler ise sırasıyla, Bernard Arnault, Amoncia Ortega, Carlos Slim, Mark Zuckerberg, Larry Page, Larry Ellison ve Sergey Brin oldu.

Ocak ayı içerisinde, dünyanın en zenginleri hakkında bin 559 yazılı basın haberi tespit edildi. Dünyanın en zengini olan Jeff Bezos ise Ocak ayında 186 yazılı basın haberine konu oldu. Yazılı basına yansıyan haber adetleri incelendiğinde ise toplamda 26 kişinin servetinin dünya nüfusunun yarısının servetine denk geliyor olması en dikkat çeken başlık oldu.