Sema Karaoğlu’ndan istihdam paketi düzenlemesine tepki

SEMA KARAOĞLU’NDAN İSTİHDAM PAKETİ DÜZENLEMESİNE TEPKİ :HÜKÜMET ÖNCELİĞİNE KAYIT DIŞI ÇALIŞMAYI ENGELLEMEYİ ALMALI

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği (KİGDER) Başkanı Sema Karaoğlu,Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülen ve adına ‘İstihdam Paketi’ ismi verilen düzenlemeyi eleştirdi. Sema Karaoğlu, “Bu paket emekçilerin alın terinin çalınması ve işçileri sendikasızlaştırma çalışmasıdır. Bunu bir kadın örgütü başkanı olarak kesinlikle kabul etmiyorum” dedi.

İşçi temsilcileri  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen ‘İstihdam Paketine’  topyekün olarak karşı çıkıyor. İşçi temsilcilerine bir destek de Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği (KİGDER) Başkanı Sema Karaoğlu’ndan geldi. Karaoğlu, yapılacak düzenleme ile iş barışının bozulacağını, istihdamı artırmak yerine kayıt dışı çalışmanın çoğalacağını söyledi.

İstihdam Paketi’nin uzun  vadede işveren işçi arasında güven problemini ortaya çıkaracağını ve işveren baskısı ile işçilerin sendikalaşmasının önüne geçeceğini belirten Karaoğlu, “Bu düzenleme ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstündekilere istihdam kolaylığı getirildiği iddia ediliyor. Ben bunun tam tersi bu düzenleme süreli sözleşmeli işleri çoğaltacak. İşçilerin ana sütü gibi hak ettiği kıdem ve ihbar tazminatını ortadan kaldıracak. Bu düzenlemeler işçilerin sendikal haklarını ortadan kaldıracak. Bu düzenlemeye mutlaka karşı  çıkmak bizim boynumuzun borcudur. Eğer hükümet istihdamı artırmak istiyorsa mutlaka kayıt dışı çalışmanın önüne geçmeli. Bu adım attığınız her yerde mülteciler kayıt dışı olarak çalıştırılıyor. Türk Kadını ve Türk Erkeği’nin  sigorta ve asgari ücret maliyetini bile karşılamak istemeyen bazı işverenlerimiz eskiden gizli kapaklı yapılan kayıt dışı istihdamı yetkililerin gözünün içine baka baka yapıyor. İstihdam artırılmak istenirken, kayıt dışı çalışma oranları artıyor. O yüzden  AKP iktidarı önce kayıt dışı istihdamı azaltmayı önceliğine almalı” dedi.

İSTİHDAM PAKETİ NEYİ İÇERİYOR?

AKP’lii vekillerin imzasını taşıyan ‘İstihdam Paketi’ meclise sunuldu. Buna göre, 25 yaş altı ve 50 yaş üstüne kısmi süreli çalışma olanağı sunulabilecek. İşe geri alınan çalışan için işverene teşvik verilecek. Kısa çalışma ödeneğinin süresi Temmuz 2021’e kadar uzatılabilecek. Kurumlar vergisinde ise Cumhurbaşkanı’na 5 puanlık indirim yetkisi tanınacak.