Seçime doğru..(Köşe yazısı 18.02.2019 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Seçime şurada sayılı günler kaldı.

Ama Liderlerin, partilerin, ittifakların söylemleri değişmedi.

Öncelik ‘seçim mi’ yoksa ‘geçim mi?’ tartışmaları ile yarın listeler Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edilecek ve artık ‘kalan kalır, giden gider’ şeklinde belediye başkan ve meclisler için adaylar netlik kazanacak.

Ama ortada bir seçim havası yok.

İktidar partisi ve ‘Cumhur ittifakı’ ile adayları ‘ayak basılmadık, sıkılmadık el bırakmamak’ adına gezmedik yer bırakmamaya çalışırken oldukça zorlanıyor.

‘Millet ittifakı’ adayları içinde değişen bir şey yok.

Ortada görünen, seçmeninde artık liderler, adaylar gibi o anı kurtarmayı öğrenmesi.

Eskiden ‘oyum size’ derdi şimdi  ‘tamam oyum size’ demiyor.

Anketlerde yalan söylüyor, yoklamalarda.

Halen görünen ‘Sen-ben-bizim oğlan’ anlayışı ile hareket edilmesi, hizipler, tepkiler, kırgınlıklar ve küskünlüklerin artarak devam etmesi.

Partilerin ve ittifakların tavanları ayrı, tabanları ayrı homurdanıyor.

***

Geçtiğimiz seçimlerde olduğu gibi şimdiden seçim eşantiyonları, promosyonları, hediye adı altında yardımlar artarak devam edecek.

Ama bunlar paralı poşet, pazardaki meyve-sebze fiyatları, akaryakıt fiyatları, artan işsizlik, Suriyelilere olan tepkileri dindirecek gibi değil.

Seçmenin kafası ‘belli bir grup’ dışında karışık.

Birde ittifak adaylarının yerleri konusunda.

Seçimin galibi ‘kararlı seçmen’ sayısına eşit olan ‘kararsızların’ oyları olacak.

***

Halen herkesin dikkatini çeken bir olay var.

Kayseri’de aday gösterilmeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’in ‘gündem yaratan’ ’20 yılda yapılmayanı 4 yılda yaptık’ açıklamaları ve kendisini ziyarete gidenlerinde benzer açıklamalarla desteklemesi.

Bugün Devlet hastanesi olarak kullanılan Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Tıp Fakültesi yapılması önerisi, ardından Talas-Anayurt tramvay hattında sona gelinmesi gibi açıklamaları ‘acaba iç hesaplaşmamı?’ dedirtiyor.

***

Yarın mesai saati bitimine kadar YSK’ya teslim edilecek olan seçime katılacak partilerin ve bağımsız adayların listeleri için dedikodular, algılar bitmek bilmiyor.

Eğer seçmenin ağzındaki, partilerdeki hizip guruplarının paylaşımlarına bakılırsa, gösterilen adaylardan bazıları yarın YSK’ya verilecek listede olmayabilir.

Ya da değiştirilebilir, çift adaya, tek adaya dönüşebilir.

Eskiden ‘yerel seçimleri adaylar belirler’ denirdi.

Şimdi adaylar değil, mevcut iktidarın yanlışları, pahalılık, işsizlik, söylemler ve liderlere tepki nedeniyle sandığa yansıması da genel seçim gibi olacağı görünümü ağırlık basıyor.

***

Seçimde süre kısalırken, İl genel meclisinde, CHP ve İyi parti kendi adayları ile seçime girecek. Mahalli seçimlerde,  CHP ve İYİ Parti, büyükşehirler dışındaki 51 ilde İl Genel Meclisi seçimine tek başına girecek. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın imzasıyla  il teşkilatlarına gönderilen genelgede şöyle denildi.

“İYİ Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi’nin 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli Seçimlerde işbirliği yapacağı büyükşehirler, iller ve ilçeler belirlenmiş ve kamuoyuna ilan edilmiştir. Yetkilendirilen il başkanlarımız işbirliği yapılan illerde, işlemleri henüz sonuçlanmayan ilçe belediyeleri ile belediye meclisi üyelerinin partiler arası dağılımı da büyük oranda tamamlanmıştır. İYİ Parti, İl Genel Meclisi seçimlerine kendi adayları ve kendi bayrağı ile tek başına katılacaktır. 51 ildeki İl Genel Meclisi seçimlerinde partilerin aldıkları oyların siyasal bir parametre olarak kullanılacağı da dikkate alınarak, partimizin kendi adayları ile seçime girip en iyi sonucu alması son derece büyük önem taşımaktadır. Bu bakımdan İl Genel Meclisi seçimlerinde işbirliği arayışına girilmeyecek, İYİ Parti’nin İl Genel Meclisi Üyesi adayları belirlenerek yetkilendirilen temsilciler eliyle ilgili seçim kuruluna mutlaka zamanından önce teslim edilecektir.”

***

İlginç olan nedir biliyor musunuz?

Belediye meclis ve il genel meclis üyeliklerinde, partilerin tabanının istediği kişilerden çok, milletvekilleri, belediye başkanları, il ve ilçe teşkilat yönetimleri ile genel merkez siparişleri üzerine listelerin oluşması.

Seçim gezilerinde, adayların katıldıkları toplantılardaki sohbetlerinde bu konuyu sık duyuyoruz.

Güçlü adayların istemedikleri için ‘derin araştırma’ yaptırmaları ve bunu gizlememeleri dikkat çekiyor.

***

Seçmen ve ‘mutsuz çoğunluk’ liderlerin söylemlerini, söylediklerini, suni gündemleri, gösterdikleri adaylara pek sıcak bakmıyor.

Seçmenin varsa yoksa derdi ‘geçim, paranın değer kazanması, işsizliğin, pahalılığın önlenmesi.’

Birde seçim sonrası döviz, altın, akaryakıt, meyve-sebze fiyatları ile terörün tırmanmaması.