Seçim startını böyle verdik..(Köşe yazısı 09.04.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Bir genel seçime daha adım atıldı. İtirazlardan sonra 23 Nisan’da resmen start alacak.
Peki aday adayları arasından partilerin listesine kimler girdi, kimler elendi, neden elendi?
Önce Kayseri’ye bakalım.
CHP’nin Türkiye genelinde olduğu gibi Kayseri’de de temayülden çıkan sonuca saygı duyuldu. Pek sürpriz olmadı.
MHP’de, eski-yeni yönetim çekişmesi, eski CHP’deki hizipleşmeye benzedi. İsimlerini yazmak istemiyorum ama temayüldeki çekişmenin sonucu, listeye, daha önce adı geçenler değil, şans tanınmayanların girmesi biraz moral bozdu. Eleştiriler arasında ‘Parti kapısını bilmeyenler listede yer aldı’ gibiydi.
AK Parti’de ise, din, dil, ırk, mezhep üzerine siyaset yapanlarla, Ankara’ya olmadık dosyalar götürüp, suçlamalarda bulunanlarda elendi. Kayseri’deki listede Abdullah Gül ve Mehmet Özhaseki’nin ağırlığı dikkat çekti. Tabi, daha öncede dediğim gibi, göstermelik adaylarda vardı, ‘Ben bitmedim burdayım’ diyenlerde sıralamaya giremedi.
Ben tüm adaylara şimdiden başarılar diliyorum. Kavgasız, gürültüsüz, demokratik bir seçim olması tek temennim.
Peki Türkiye genelinde listeler, şaşırtanlar, durum ne?
-Partiler listeleri YSK’ya teslim etti. AK Parti 105, CHP 66, MHP 20, HDP 15 vekili liste dışı bıraktı. 4 parti bu kez 510 kadını aday gösterdi. Bu sayı 2011’de 268’di.
-Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında 4 eski bakanla ilgili oluşturulan araştırma komisyonunda yer alan 9 AK Partili vekilden 5’i çizik yedi.
-Seçime 31 partiden 11’i yani Hür Dava Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Demokratik Gelişim Partisi, Muhafazakar Yükseliş Partisi, Hak ve Adalet Partisi, ÖDP, Genç Parti, İlk Parti, Hak ve Eşitlik Partisi, Türkiye Komünist Partisi katılmaktan vazgeçti. Partilerin pusulalardaki yerleri de değişti. Buna göre, pusulanın 1. sırasında Doğru Yol Partisi yer alırken, daha önce 18. sırada yer alan MHP 10. sıraya, 19. sırada yer alan HDP 11. sıraya, 22. sırada yer alan CHP 13. sıraya, 23. sırada yer alan AKP ise 14. sırada yer alacak.
-Seçime bağımsız aday olarak girecek ünlü isimler arasında, Hakan Şükür, Metin Şentürk, Refik Eryılmaz, İlhan İşbilen, Ali Fuat Yılmazer, Yakup Saygılı, Mehmet Akif Üner, Nazmi Ardıç’da var.
-Erbakan Vakfı Genel Başkanı Dr.Fatih Erbakan, Milletvekili Seçimleri ile ilgili bildiri yayınladı. Erbakan Bildiride, adaylık tekliflerinden dolayı AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bahçeli’ye teşekkürlerini iletirken, Saadet Partisi yönetimine de tepki gösterdi.
-AK Parti’nin milletvekili aday listesine giremeyen Bingöl aday adayı Celal Ayrancı canına kıydı.
-Başarılı besteleriyle AK Parti’ye puan kazandıran Uğur Işılak milletvekili adayı olarak Meclis’e girme şansı yakaladı. Işılak İstanbul 3. Bölge 9. sıradan listeye girdi.
-CHP, Özcan Purçu’yu İzmir 5. sıradan kontenjan adayı gösterdi. Böylece ilk kez bir Roman, seçilecek yerden milletvekili adayı gösterilmiş oldu.
-CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’a en yakın isimlerden biri olan Savcı Sayan AK Parti’den İzmir 2. bölge 7. sıradan aday gösterildi.
-MHP lideri Devlet Bahçeli’nin en yakınında yer alan isimlerden birisi olan fotoğrafçısı Mehmet Ayhan Günaydın, Hakkari’den MHP birinci sıra milletvekili adayı oldu.
-Tunceli milletvekilliği için HDP’den başvuruda bulunan sanatçı Ferhat Tunç, aday gösterilmedi.
-HDP listesinde Abdullah Öcalan’ın yeğeni Dilek Öcalan’ın ismi de yer alıyor. Ayrıca, Selahattin Demirtaş, İstanbul 1. bölgeden, Figen Yüksekdağ ise Van’dan aday gösterildi. Altan Tan Diyarbakır 5. sıradan, Leyla Zana Ağrı 1.sıra, Sırrı Süreyya Önder Ankara 1.Bölge 1. sıra, Meral Danış Beştaş Adana 2. sıra, Ferhat Encü ise Şırnak 3., Hüda Kaya: İstanbul 1. Bölge 2. Sırada.-Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek AK Parti’den milletvekili adayı olamadı.
-11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Milletvekili aday listeleri konusunda “Onu başkalarına soracaksınız” diye yanıt verdi.
-MHP, Tunceli 1. sırada aday olarak Namık Dursun’u gösterdi. 2004-2006 yılları arasında İl Jandarma Komutanı olan Dursun’un ismi fişleme skandalıyla gündeme gelmişti.
-HDP’nin aday listesinde kendine yer bulamayan milletvekilleri: Hasip Kaplan, Adil Zozani, Esat Canan, Aysel Tuğluk, Kemal Aktaş, Nazmi Gür, Özdal Üçer, Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata, Bengi Yıldız, Demir Çelik, Halil Aksoy, Hüsamettin Zenderlioğlu, Mülkiye Birtane, İbrahim Binici. İki dönem kuralına takılanlar; Ayla Akat Ata, Bengi Yıldız, Sebahat Tuncel, İbrahim Binici, Hasip Kaplan, Aysel Tuğluk ve Özdal Üçer. Ancak Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan için ise bu kural istisna olarak işletilmedi.
-AK Parti’nin seçim listesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın isimler ön sıralarda yer aldı. Bu isimlerden en dikkat çekeni Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak. Mustafa Varank’ın kuzeni ise İstanbul’dan, aday oldu.
-BBP’nin vefat eden lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun damadı Mustafa Afşin Yazıcıoğlu, İstanbul 3. bölgede 11. Sırada.
-AK Parti milletvekili aday listesini YSK’ya sundu. Listede dikkat çeken en önemli detaylardan biri mevcut 100’den fazla milletvekilinin listede yer almaması.4. dönemdeki 312 milletvekilinden 3 dönem kuralına takılan 70 kişi başvuru yapmadı. Geri kalan 242 kişiden 105’i değerlendirilemedi. Bunlardan 10 tanesi başvuru yapmadı.Üç dönemden başvuru yapamayanlar arasında Kayseri’den Taner Yıldız, Mustafa Elitaş, Burhan Kuzu, Sadık Yakut, Salih Kapusuz, istifa eden Ahmet Öksüzkaya bulunurken temayülde sonuncu çıkan CHP’li Şevki Kulkuloğlu’da bulunuyor. Adaly adayı olan Pelin Gündeş Bakır’da listede yer alamadı.
-Adaylık başvurusunda bulunmayan isimler; Nursuna Memecan (Sivas), Gürsoy Erol (İstanbul), Ömer Dinçer (İstanbul), Mehmet Kerim Yıldız(Ağrı), Azize Sibel Gönül (Kocaeli) ve Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu (Kahramanmaraş) ile Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar da adaylık başvurusu yapmayan isimler.