Seçim sonrası partiler karışmaya ve istifalar başladı

Hükümet sistemi Cumhurbaşkanlığı ile 600 milletvekilli Türkiye Büyük Millet Meclisli 24 Haziran seçimlerinin propaganda dönemi meydan heyecanı, sonrasında istenilen sonuçların alınmaması nedeniyle partilerde iç huzursuzluğu beraberinde getirdi.

Seçimden hemen sonra CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin partisine göre daha yüksek oy alması ve ‘lider değişmeli’ denilerek kurultay çağrıları, bu kez İYİ parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ‘Seçimde bir başarısızlık varsa onun suçlusu benim’ diyerek istifa etmesi ‘aday olmayacağım’ sözü ile İYİ Parti’ye de sıçradı. Son seçimde İYİ Parti’den Kayseri 2. sıra milletvekili adayı olan Fatih Eryılmaz partisinden istifa etti.

Yine seçimden hemen sonra, Cumhurbaşkanlığı ilk tur seçiminde zaferini ilan eden Recep Tayyip Erdoğan, milletvekilliğinde istenilen sonuçların alınmamasına dikkat çekerek, ciddi bir gözden geçirme ve değişimi gündeme getirdi. Seçim öncesi Kayseri dahil 17 il başkanının milletvekili aday adayı olmak için görevlerinden istifa etmesi ve halen bu illere yeni atamalar yapılacağının iddia edilmesi il ve ilçe teşkilatlarında ciddi değişim beklentilerini gündemden düşürmedi.

MHP’de ise seçim öncesinde olduğu gibi seçim sonrasında da parti tavanı ile tabanı arasındaki farklı düşünme çekişmeleri dikkat çekiyor. MHP’nin yanı sıra İYİ Parti ve AK Parti arasında gidip gelen ‘ülkücü’ kesimin sosyal paylaşımdaki eleştirileri de gözlerden kaçmıyor. Şu an ‘en başarılı parti ve lider’ görünümündeki MHP ile Devlet Bahçeli’nin de, çatak seslere müdahalesi, görevden alması eleştiri konusu.

Erken olmaması halinde 2019 Mart ayında yapılacak olan yerel seçimler, tüm partilerin gündeminde. Son seçim sonuçları ve ittifaklardan sonra partilerin yerel seçimlerde nasıl bir yol izleyeceği, ne kadar değişimden yana oldukları, aday seçme kriterleri, bazı illerde ittifak adayı olup olmayacağı, mevcut belediye başkanlarından kaçının partilerinden mi yoksa başka partilerden mi aday gösterileceği seçmen arasında da merak konusu.  Yerel seçimler için ‘ince eleyip sık dokuyacak’ olan siyasi partiler öncelikle, merkezde, il ve ilçe teşkilatlarında nasıl bir değişime gideceği, hangi teşkilatların ya da teşkilatlardan kimlerin görevden alınacağı, aday seçimlerinde hangi milletvekillerinin daha çok etkili olacağı ve olması gerektiği hep tartışma konusu.

Önümüzdeki günlerde, iktidar partisi dahil, muhalif partilerde de ‘yeni değişim ve beyaz sayfa’nın nasıl açılacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

Öte yandan, siyasi gücü ve seçim sonuçları ile Türkiye’nin gündeminden düşmeyen Kayseri ise yine ‘siyasi belirleyici şehir’ konumunda. İktidar partisinin, hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliğinde istenilen sonucu alamaması, parti içi şikayetlerin artması, aday seçiminde yanlışlıklar, küskünler, kırgınlar, tepkiler genel bir gözden geçirme beklentisi ile şimdilik sessizliğini koruyor.