Seçim hatırlatması…(Köşe yazısı 09.02.2015 Kayseri star Haber)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Acısı, tatlısı, tuzlusu, zamları, vatandaşın aleyhine, mutlu azınlığın ve seçilenlerin lehine, komşularla krizlere, dış politikada başarısızlığa, teröre tavize, insanların arasına korku-endişe salınması gibi birçok olumsuzluğa rağmen koca bir 5 yıl daha bitiyor.
7 Haziran’da, dertlenen, ağlayan, övünen, hesap soracağını söyleyenlerin önüne bir sandık daha konacak. Ben bugün, kimler milletvekili adayı olabilir, milletvekilinin görevleri, iyi bir milletvekilinin neler yapacağı, tek başına iktidar için kaç milletvekili gerektiği ve seçim takvimini hatırlatmak istedim.
-Milletvekili adaylarında aranan özellikler.
25 yaşını doldurmuş olmak
En az ilkokul mezunu olmak
Askerlik hizmetini yapmış olmak
Kamu hizmetinden yasaklanmamış olmak
Taksirli suçlar hariç 1 yıldan fazla hapis yatmamış olmak
Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak
Devlet sırrını açığa vurmamış olmak
İdeolojik ve anarşik suçlara katılmamak
Kısıtlı olmamak
-Milletvekilinin görevleri neler?
Milletvekillerinin söylemleri, yaşam biçimleri ve davranışları birbirine uyumlu olmalı.
Topluma örnek olmalıdırlar.
Halkın ihtiyaç duyduğu hizmetler ve sorunlar hakkında çözüm getirebilecek en az bir alanda uzmanlaşmış, belli bir alanda bilgi ve beceri sahibi olmalı.
Görev süresi içinde temsil ettikleri kitlerinin çıkarlarına aykırı kişisel çıkar peşinde koşmamalı.
Kamu yararını önde tutmalı. Çıkar çevrelerinin baskılarına boyun eğmemeli.
Kamu kurumlarında görev alacaklar hakkında atama ve benzeri şahısları değerlendirme gibi bir güç kullanacaksa tarafsızlık, liyakat ve kamu yararına önem vermeli.
Tüm faaliyetlerinde temsil ettikleri vatandaşlarına karşı açık ve şeffaf olmalı.
Çalışmaları hakkında sürekli halka ve sivil toplum kuruluşlarına çeşitli iletişim araçları kanalıyla bilgi vermeli, sorulan soruları cevaplamalı.
Seçildikten sonra sadece kendilerine oy verenlerin değil vermeyenlerin de vekili olduklarını dikkate alarak temsil görevini yürütmeli. Her konuda demokratik kuralarla uygun hareket etmeli.
Görevlerini yerine getirmeleri sırasında tarafsız olmalı.
Meclis çatısındaki kürsü dokunulmazlığının dışında kişisel davranışlardan dolayı ortaya çıkacak suç teşkil eden her konuda soruşturmaya ve yargılanmaya daima açık olmalı.
Kamu hizmetlerinde görev yapan memur ve bürokrat üzerinde siyasi baskıya neden olacak davranışlarda bulunmamalı.
Milletvekilleri, kamu hizmeti yapmaları nedeniyle kendilerine sağlanan kamusal imkânları amaçları dışında kullanmamalı.
Genel Kurul veya komisyonlardaki oylamalarda kendilerini seçenlerin çıkarlarını önde tutmalı. TBMM de kararlarını verirken hür iradelerini kullanmaya özen göstermeli.
Genel Başkanlarının veya parti gruplarının istekleri olsa dahi, yanlış buldukları konulardaki kararlara ‘evet’ dememeli.
Lider sultasına karşı korkmadan fikirlerini açıklayabilmeli ve gerektiğinde istifa edebilmeli.
Toplumun bugününe ilişkin sorunlarına çözüm ararken geleceğine yönelik öngörülere sahip olmalı.
Türkiye’nin ve Laik Cumhuriyetin bölünmez bütünlüğü için her şeyi göze alabilmeli.
Seçildikten sonra meclis çatısı altında yaptıkları yemine sadakat göstermeli.
-İyi bir Milletvekili neler yapar ?
Görevini yaparken ortaya çıkacak çıkar çatışmasını her zaman kamu yararına çözebilmeli ve bu konuda çeşitli çevrelerden baskı görse de dürüstçe bu baskıyı halka anlatabilmeli.
Yapılan genel kurulda, diğer kurullarda ve komisyonlarda karar verirken sadece kamu yararı ve halkın çıkarı gözetilmeli, bu kararlarda kişisel çıkarları, aile veya yakın çevre çıkarları söz konusu olmamalı.
Verdikleri karar ve davranışlardan kaynaklanacak her türlü soruşturmaya daima açık olmalı, görevlerini etkileyebilecek şekilde çeşitli kişi ve kuruluşlara karşı maddi veya manevi anlamlarda herhangi bir yükümlülük üstlenmemeli.
Görevlerini tam bir özgürlük içinde yerine getirmeli.
-Tek başına iktidar olmak için kaç milletvekili gerekli
Türkiye Büyük Millet Meclisinde yarıdan fazla sandalyeye sahip bir partiyse tek başına iktidar olabilir. Bu sayı da 276 ve üzeridir. Eğer bu sayının sandalyeye sahip olursa tüm partiler kendi aralarında anlaşıp bu sayının üstüne geçene kadar farklı koalisyon hükümetleri kurulabilir. Mesela a partisi ile b partisinin toplamı 276 geçiyorsa ve aralarında anlaşırlarsa neden olmasın?
-Seçim takvimi
14 Mart: Muhtarlık bölgesi askı listeleri saat 08.00’de askıya çıkarılacak. Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri de güncelleştirilmek üzere askıya çıkarılacak. Yurtdışı seçmen kütüğü “www.ysk.gov.tr” adresinde ilan edilecek ve itirazlar başlayacak. “www.ysk.gov.tr” adresinden bina bazında seçmen kayıtlarının sorgulanmasına başlanacak. Siyasi partiler, hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK’ya saat 17.00’ye kadar bildirecek.
15 Mart: YSK, siyasi partilerin, hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını ilgili seçim kurullarına bildirecek.
24 Mart: Siyasi partiler, ön seçim ya da aday yoklaması seçmen listelerini kesinleştirecek.
27 Mart: Muhtarlık bölgesi askı listeleri ile tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri askıdan indirilecek. “www.ysk.gov.tr”de bina bazında seçmen kayıtları sorgulanmasının son günü.
29 Mart: Muhtarlık bölgesi askı listeleri, yurtdışı seçmen kütüğü ile tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerine yapılacak itirazlar karara bağlanacak.
3 Nisan: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek.
7 Nisan: Bağımsız milletvekili adaylığı için il seçim kurullarına başvurularda son gün.
15 Nisan: Milletvekili geçici aday listeleri radyo, televizyon ve Resmi Gazetede yayınlanacak. Geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına ve YSK’ya yapılacak itirazlar başlayacak ve incelenecek.
16 Nisan: Geçici aday listelerine karşı ilgili il seçim kuruluna yapılacak itirazların son günü.
19 Nisan: Milletvekili geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına yapılan itirazlar üzerine bu kurullarca verilen kararlara yönelik itirazların YSK’ca karara bağlanmasının ve milletvekili geçici adaylığından istifa edenlerin YSK’ya bildirmesinin son günü.
24 Nisan: Siyasi partilerin seçim çevreleri itibarıyla milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar, radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde ilan edilecek.
8 Mayıs: Gümrük kapılarında ve yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemi başlayacak.
23 Mayıs: Radyo ve televizyonda yayın için başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek.
28 Mayıs: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.
31 Mayıs: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.
1 Haziran: Seçmen bilgi kâğıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak ve dağıtılmayanlar ilçe seçim kurulları başkanlıklarına teslim edilecek.
6 Haziran: Saat 18.00’de seçim propagandası sona erecek.
7 Haziran: Oy verme günü.
Bugüne kadar böyle milletvekili seçtiniz, gördünüz, bu özellikleri taşıyan parti, lider, vekil aday varsa ‘Elim kırılsaydı da vermeseydim’ ya da ‘Keşke, acaba’ demeden hür iradenizle başlayacak seçim, şimdiden vatana, millete hayırlı, uğurlu olsun.