Seçim bitti…(Köşe yazısı 26.06.2018 Kayseri Star haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Evet başlıkta  dediğim gibi ‘artık seçim bitti.’

Şimdi artısı, eksisi ile seçime katılan siyasi partiler, liderler ve adaylar ‘nerede doğru, nerede yanlış yaptık? Bundan sonra ne yapmalıyız?’ diye kendini sorgulamalı.

Bizi ele alın.

Basına güven ayaklar altında ve ‘güven listesi’nde son sıralarda.

Ama ben ve arkadaşlarım ne yaptık. Elimizden geldiğince seçim öncesi ve seçim döneminde herkese eşit mesafede yaklaştık, gelen haber akışını hem gazetede hem de kişisel web sitemde değerlendirdik.

Cumhurbaşkanlığı’nda  ‘Cumhur ittifakı’ ile Recep Tayyip Erdoğan ‘2023 vizyonu’ projesi için seçmenden vize aldı, yoluna devam edecek.  Cumhur ittifakı olmasa, anketlerdeki gibi 38-43 barajında gidip-geliyordu. Sonuç hem Cumhurbaşkanlığında hem de milletvekilliğinde anketlerdeki gibi ‘Başkanlık Erdoğan’a, TBMM muhalefete teslim edildi. Bundan sonra neler olacak hep birlikte göreceğiz.

Ama sandıkların açılması ve ilk sonuçlardan sonra biraz gördüklerimi, partileri, seçmenleri, adayları eleştirmek istiyorum.

Tüm partilerin adayları bu seçimde bireysel olarak ayak basmadık yer bırakmadı.

AK Parti’den ve adaylardan basına tam anlamı ile haber akışı sağlanmadı. ‘Basın sorumlusu’ olarak görev verdikleri arkadaş ‘sen-ben-bizim oğlan’ anlayışı ile kendisine yakın olanlarla oynadı. Ama adayların basına haber akışları ve ilişkileri her zaman ki gibi iyi idi. Ancak, eski adaylardan oluşan listeye tepkiler sertti. 9 milletvekilliğinde 7’sini alan AK parti 10 milletvekilliğinde 6’sını alabildi. Kayseri bu konuda ‘5 iktidar+5 muhalefet’ isteğinde ‘iyi mesaj’ verdi. Belki şimdi daha iyi hizmet alacak.

CHP’de il ve ilçelerden basına haber akışı ‘hiç olmadı’ dersek yalan olmaz. Zaten il dışında ilçe teşkilatları da, çekişmelerden çalışmadı. Bazı adaylar kendi çabaları ile basınla ikili ilişkilerle projelerini, çalışmalarını arada bir anlatabildi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erciyes’teki il başkanları toplantısı bile basına servis edilmedi. Adayların yine şehrin doğusundan olması eleştirildi. CHP’nin Kayseri tarihindeki ilk kadın il başkanı olan Ümit Özer, ekibini tam kuramadı, basından kopukluğu da devam ediyor.

MHP’de, basına hem haber akışı hem de ikili ilişkilerde ‘örnek’ oldular dersek yalan olmaz. Özellikle İsmail Özdemir’in çalışmaları takdir topladı. Sürekli dedikleri ‘5 alıyoruz’ sözü uçuktu ama sonuçlardan sonra 2 milletvekilliği bile yetti.

İYİ Parti, haber akışı, halkla ve basınla ilişkilerde, katıldığı ilk seçim olmasına karşın mükemmel denebilir. Bazı adayların zaman zaman uzun konuşmaları eleştirildi.

Seçim sonrasına bakacak olursak.

En çok tepki alan ve tüm liderlerin artık ‘Ülkelerine gönderilecek’ dediği Suriyelilerin yaşam biçimleri, çalışmaktan çok asalak yaşamalarına en iyi örnek, Suriyeli kuyumcuların açtıkları dükkanlardaki altın-bilezik alma yarışları. Güya bunlar aç ve açıkta. AK Parti’nin Kayseri mitinginde Suriyeliler işyerlerine parti flaması takarken, seçim gecesi ellerinde parti flamaları ile tur attılar. Onları görenler bile ‘Artık ülkenize gideceksiniz’ diye tepki gösteriyordu. Ve de artık ivedi gönderilmedi.

Seçim döneminde ve sandıkların açılmasından sonraki saatlere kadar liderleri ve ülkeyi en çok bunaltan konu ‘ekonomi deki sıkıntılar, döviz, akaryakıt, altın fiyatları, faizler, kuru soğan-patates’ fiyatları idi.

Ama seçim sonuçları açıklandıkça, her türlü araçlarla saatlerce tur atanlar, zafer sarhoşluğu yaşayanlar sanki eleştirdikleri akaryakıt bedava gibi geziyordu. Havai fişekler, sıkılan silahlar, geç saatlere kadar yüksek sesli anonslar, patinaj yaptırmalar, naralar ağır eleştiri konusuydu.

Balkon konuşmasına çıkan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bile hala sonuçlara temkinli yaklaşırken ‘İstediğimiz sonucu Mecliste alamadık’ derken ‘Demokrasi kazandı. Şimdi çalışma zamanı’ sözleri ile takdir topladı. Yüzde 90’a ulaşan seçime katılım oranı, Türkiye üzerine oyun oynayanları da korkuttu. Anadolu Ajansı’nın yüzde 70’den başlattığı seçim sonuçları ‘algı’ya hala tepkiler devam ediyor.

YSK bence iyi sınav verdi. Türkiye genelinde diğer seçimlere göre daha az olay yaşandı.

Yeni Meclis, ünlülerden, 7 partiden ve milliyetçi ağırlıklı oldu. Bazı ünlülerin kendileri değil, oğulları Meclise girdi. Meclis ‘biraz daha gençleşti, canlandı, hırslandı’ dersek yalan olmaz.

Zaten genel olarak Cumhurbaşkanlığı’nda isme, milletvekilliğinde partiye oy verilmesi bile bundan sonra herkesin işinin daha zor olacağı ve kendi içlerinde de bu seçimi masaya yatıracaklarını gösterdi.

Bu seçimle ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti, milleti, demokrasisi’ kazandı.

Artık ‘seçim bitti, şimdi geçim ve çalışma zamanı.’

Herkes bu sonuçlara saygı duyacak.

Seçim bittiğine göre, kırdıkları, döktükleri, küstürdükleri ile kucaklaşacak, dünyaya örnek olacak.

Tekrar, bu seçim ülkeye hayırlı ve de uğurlu olsun.

Seçilenlere de başarılar dilerim.