Seçim Beyannamelerinde Tarım ve Gıda

İyi Parti 24 Haziran Seçim Beyannamesinde, Türkiye’nin 5 yıl içinde tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülke olmasını sağlama ve gıda sektörünü yeniden yapılandırma vaadinde bulunuyor.

İyi Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener, partisinin “Milletimizle Sözleşme – Toplumda Birlik, Ekonomide Güven, Yönetimde Liyakat” başlıklı Seçim Beyannamesi’ni açıkladı.

Seçim Beyannamelerinde Tarım ve Gıda: CHP

İyi Parti Seçim Beyannamesi’nde tarım ve gıdaya ilişkin iddialı hedefler yer aldı. İşte o hedefler:

TARIM VE GIDA GÜVENLİĞİ

Tarımda Dönüşüm ve Verimlilik Stratejisi

Tarımda Dönüşüm ve Verimlilik Stratejisi’ni uygulamaya koyacağız: Tarımda ölçek verimliliğinde yıllık ortalama en az %5 reel artış sağlamayı ve kırsalda tarım istihdamını artırmayı hedefleyen; Türkiye’nin üreticisinin işletmeci, işletmecisinin ihracatçı, ihracatçısının uluslararası rekabetçi olacağı “Tarımda Dönüşüm ve Verimlilik Stratejisi Çerçeve Programı”nı uygulamaya koyacağız.

Tarımsal Ar-Ge’yi teşvik edeceğiz, Atatürk Orman Çiftliği Tarımsal Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Enstitüsü kuracağız: Tarımda Ar-Ge çalışmalarını teşvik edeceğiz. Atatürk Orman Çiftliği Tarımsal Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Enstitüsü kuracağız. Bunun için gerekli kaynağı AOÇ’nin bütçesinden sağlayacağız.

Toprak, sulama ve tohum araştırma ve geliştirme çalışmalarına hız vereceğiz: Ülkemize ait geleneksel tohumlardan yararlanılarak genetik teknolojilerinden azami düzeyde faydalanmak sureyle, insan sağlığına uygun, verimli ve hastalıklara karşı dirençli tohumlar geliştireceğiz. Toprak ve suyun tarımsal üremi ve verimi artırmasını hedefleyen Ar-Ge projelerini finanse edeceğiz.

Tarımsal Üretim ve Ticaret Bölgeleri

Tarımdaki verimliliği ve etkinliği artırabilmek, ölçek ekonomilerini yakalayabilmek, çiftçinin gelir ve refah düzeyini yükseltebilmek için üst kullanım hakkına dayalı “Tarımsal Üretim ve Ticaret Bölgeleri” kuracağız. İşletme toplulaştırmasını içeren bölge ve kooperatif temelli üretim ve ticaret modeli geliştireceğiz ve destekleyeceğiz.

Bu model kapsamında; Arazi ve üremin planlaması ve yönetimi, Toprak, su ve ürün güvenliğinin denetimi, Yüksek teknolojinin kullanımı, Girdi ve stok maliyetinin yönetimi, Lojistik, pazarlama ve satış sisteminin oluşturulmasına ilişkin gerekli işbirliği ve altyapının tesisi için “Tarımsal Üretim Karar Destek Sistemi” kuracağız. Tüm destek ve teşvikleri bu sistem üzerinden uygulayacağız, izleyeceğiz ve değerlendireceğiz. Bu model, uygulamaya geçene kadar küçük çiftçinin vergi muafiyet oranlarını genişleteceğiz. Tarımsal Üretim ve Ticaret Kurumu Başkanlığı kuracağız.

Çiftçinin Gelir ve Refah Düzeyinin Yükseltilmesi 

“Türkiye’nin 5 yıl içinde tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülke olmasını sağlayacağız”

Çiftçilerimizin mazotu %50 indirimli kullanmasını sağlayacağız: Çiftçilerin kullandığı mazotu %50 indirimli vereceğiz. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı, fiilen üretimde olan çiftçilerimizi bu imkandan yararlandıracağız.

Çiftçilere İŞKUR aracılığı ile işletmecilik eğitimleri vereceğiz: Çiftçinin hem hayvansal hem de bitkisel üretimde teknik ve ekonomik anlamda işletmecilik bilgi eksikliklerinin giderilmesi amacıyla İŞKUR ile işbirliğinde işletmecilik ve finans alanlarında eğitim programları oluşturacağız.

Çiftçi Çağrı Merkezi

Çiftçilerimizin bitkisel üretim ve hayvancılık ile ilgili problemlerine cevap vereceğiz, uzmanların (ziraat mühendisleri, veteriner hekim, vd.)  hizmet verdiği bir çağrı merkezi kuracağız. Bu merkezi; tarım ve hayvancılık ile ilgili bilgilendirme, tarımsal üretim destekleri, tarımsal yatırım ve hibe destekleri, meteorolojik veriler, tarımsal girdi ürün bilgilendirme ve 2B arazi hukuku gibi konularda çiftçilerimizin sorularına yanıt verecek şekilde oluşturacağız.

Sulama birliklerine su kullanım hakkını iade edeceğiz: Çiftçimizin tarımsal sulama suyunun kullanım hakkının özelleştirilerek Sulama Birliklerini tasfiye eden kanun maddelerini iptal edeceğiz, su kullanım haklarını çiftçilerimize iade edeceğiz. Tarımsal sulama suyundaki kayıp-kaçak oranını azaltacağız. Sulama Birliklerinin kullandığı elektriğin yenilenebilir enerji teknolojileri ile kullanımına ilişkin destekleme modellerini devreye sokacağız.

Büyükşehirlerin kırsal kesiminde mahalleye dönüşen köylere tekrar köy statüsü vereceğiz: Büyükşehir sınırları içinde kalan köylerin mahalle olması sebebiyle emlak, çevre-temizlik vergileri ile alt yapı hizmetlerine yönelik katkı paylarının, ruhsat ve izin harçlarının tahsiline imkân tanıyan Büyükşehir yasasının ilgili maddelerini iptal edeceğiz. 6360 sayılı yasaya göre kurulan kırsal mahallelerin eski köy statülerini iade edeceğiz.

Meralar köylülere verilecek

Meraları, köy tüzel kişiliğine devredeceğiz, meraların ıslah edilmesini sağlayacağız: Büyükşehir Yasasında yapacağımız değişiklik ile mera, yaylak ve kışlakları köy tüzel kişiliğine tekrar devredeceğiz. Hayvancılığı geliştirme ve sürdürme politikamızın temelini oluşturan meraların köy tüzel kişilikleri tarafından kullanım hakkını yok eden yasal düzenlemeleri iptal edeceğiz ve meraların ıslah edilmesini sağlayacağız.

Türkiye tarımı ve gıda sanayisi için stratejik öneme sahip ürünlere yönelik coğrafi işaret bazlı üretim planlaması yapacağız, üreticinin hakkını koruyacağız: Üretim ve ihracat miktarı ile etkilediği çiftçi sayısı bakımından stratejik olan tarımsal ürünlere yönelik çiftçilerimizle işbirliği halinde, coğrafi işaret bazlı ürün ve bölge bazlı orta vadeli üretim planları yapılarak, üreticinin hakkını koruyacağız.

Ülkemiz tarımı ve gıda sanayisi için stratejik öneme sahip fındık, kayısı, üzüm, pamuk, tütün, şeker pancarı gibi tarım ürünleri ile yem bitkisi üretim alanlarını geliştirerek verimliliklerini artıracağız, destek politikaları oluşturacağız ve bu ürünlerin işlenerek pazarlanması esnasında ortaya çıkma ihmali olan tekelleşmenin önüne geçecek yasal düzenlemeleri yapacağız.

“Çiftçimizin, suyuna ve toprağına dokunmayacağız”

7139 sayılı Kanun ile getirilen Arazi Toplulaştırma iş ve işlemlerine ilişkin DSİ’ye verilen yetkileri gözden geçireceğiz, tarımsal üretimin azamileştirilmesi, verimliliğin artırılması ve çiftçinin korunması hususlarını dikkate alacak şekilde uygun kurumsal yapılanma ve uygulama modelleri geliştireceğiz.

Çiftçilerimizin yasal takibe düşen borçlarını faizsiz şekilde yeniden yapılandıracağız: Borç yükü altında bunalan çiftçilerimizin borçlarını faizsiz şekilde yeniden yapılandıracağız ve uzun vadeye yayacağız.

Ürün Borsalarını etkinleştireceğiz: Ürün pazarlanmasında ve ürün fiyatlarının oluşmasında önemli işlevi olan Ürün Borsalarını destekleyerek etkinlik kazandıracağız.

TARIMDA ÖLÇEK EKONOMİLERİNE GEÇİŞ

“İthal et sorununu çözeceğiz”

Organize Hayvancılık Bölgelerini yaygınlaştırarak, hayvansal üretimi teşvik edeceğiz.

Organize Hayvancılık Bölgelerini yeniden düzenleyeceğiz ve hayvancılıkta işletme toplulaştırması yapacağız. Bu uygulama kapsamında, devletin gözetimi ve desteği ile mera ve yem bitkileri ekim alanları etrafında hayvancılık işletmelerinin toplulaştırılması sağlanarak, küçük ölçekli hayvancılık işletmelerinin maliyetlerinin düşürülmesini sağlayacağız.

Türkiye’yi “Et ve ürünleri üretiminde kendi yeter ülke haline” getireceğiz, “İthal Et” sorununu çözeceğiz.

Şeker Fabrikalarının satış İşlemlerini iptal edeceğiz. Türkşeker’i yeniden yapılandıracağız. Pancar üretimini destekleyeceğiz. Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ-NEŞ) kotalarını düşüreceğiz.

Özelleştirme kapsamındaki şeker fabrikalarının verimlilik ve işletme niteliklerine göre faaliyetlerine yön vereceğiz, son dönemde özelleştirilen şeker fabrikalarının satış işlemlerini iptal edeceğiz. Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ-NEŞ) kotalarını düşürerek, AB ülkelerindeki oranlarla uyumlu olmasını sağlayacağız.

“Türkiye Bütünleşik Su Projesi’ni hayata geçireceğiz”

Türkiye Bütünleşik Su Projesi kapsamında havza temelli sulama modeline geçeceğiz. Bu model ile öncelikle su havzalarını rehabilite ederek, su taşınması ve depolanması sırasındaki buharlaşma kaynaklı kaybın önüne geçeceğiz. Su havzalarından kurak ovalara, boru sistemiyle su taşınmasını sağlayacağız. Açık tip sulama kanallarını kaldıracağız, yerine yer altı sulama kanalları kuracağız.

Türkiye’yi Tarım Havzasına dönüştüreceğiz, Tıbbi ve Aromatik Bitki üretiminde Avrupa’da birinci yapacağız: Türkiye’yi dünyanın önemli meyve, sebze ve bunların işlenmiş ürünlerinin ihracat merkezi haline getireceğiz. Bu amaçla, ilk 5 yıl içerisinde her biri asgari 2 hektar olmak üzere 5.000 adet meyve bahçesi ve bağ plantasyonu kuracağız. Tıbbi ve aromatik bitkilerin üremini destekleyeceğiz. Tarımsal ürünlerin yüksek katma değerli sektörlerle ileri bağlantı ilişkilerini güçlendireceğiz. Türkiye’yi İlaç ve Kozmetik Sanayiine girdi sağlayacak Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Avrupa’nın 1 numaralı merkezi yapacağız.

Verimsiz hazine arazilerinin değerlendirilmesi için Genç Çiftçilerimize destekler sağlayacağız: Hazine adına kayıtlı veya tescil dışı kalmış tarıma uygun toprak reformu kapsamındaki arazileri, en az 15 yıllık bir süre için ölçek ekonomisine uygun proje uygulayacak olan genç tarım müteşebbislerine karşılıksız olarak devredeceğiz.

GIDA GÜVENLİĞİ

“Gıda sektörünü yeniden yapılandıracağız”

Gıda ve İçecek Sektörünü ekosistem yaklaşımı çerçevesinde yeniden yapılandıracağız, gıda arz güvenliğini garanti altına alacağız.

Gıda fiyatlarını düşüreceğiz. Tarım ve gıda sanayi entegrasyonunu gözetecek gıda lojistiği master planı hazırlayacağız, hal sistemi ve değer zincirini gözden geçirerek gıda enflasyonunu düşüreceğiz.  Sürdürülebilir bir şekilde yeterli miktarda, kaliteli hammaddeye ulaşımın sağlanması için verimliliği ve endüstri ihtiyaçlarını göz önüne alan tarım ve hayvancılık destekleri uygulamasına geçilmesi, destek politikalarının etki analizlerini yapacağız.

Gıda Müfettişliği Sistemi

Gıda güvenliğini temin etmek üzere cezaları caydırıcı hale gereceğiz: Denetim sistemini daha sık işleyen ve daha nitelikli hale gereceğiz. Gıda güvenliğini riske sokacak harekette bulunan gerçek/tüzel kişilere uygulanacak cezalar sadece mali yaptırımları içermeyecek, suçu işleyen gerçek kişi veya tüzel kişi ise tüm ortakları ve sorumlu yöneticisinin de suçun niteliğine bağlı olarak belirli süre sektörden men edilmesini getireceğiz.

Gıdanın tarladan sofraya izlediği süreçte, tüketicinin gıda güvenliğinin korunması amacıyla gıda kontrol ve denem faaliyetlerinin düzgün ve zamanında yapılmasını sağlayacak “Gıda Müfettişliği Sistemi’ni etkin hale getireceğiz. (Gıda hattı)