Sarıoğlan Ebulhayır barajında su tutma başladı

DSİ Genel Müdürlüğü özellikle son 16 yılda devasa büyüklükte baraj, gölet, sulama tesisi, içmesuyu ve arıtma tesisi, atıksu arıtma tesislerini, hidroelektrik santralleri inşa ederek ve dereleri ısalah ederek bununla birlikte sosyal yaşam alanları oluşturarak vatandaşların istifadesine sundu.

DSİ Genel Müdürlüğü vatandaşın en hızlı şekilde memba kalitesinde içme ve kullanma suyuna ulaşması için içme suyu tesisleri, içme suyu havzalarını korumak ve gelecek nesillere sağlıklı şekilde bırakmak adına evsel Atıksu arıtma tesisleri inşa ederken, tarımsal sulamanın en etkin ve verimli şekilde yaygınlaştırılması için sulama yatırımları gerçekleştiriyor. Ayrıca direkt yada dolaylı gerçekleştirilen HES’lerle 2003 yılında 26 milyar kilovat saat olan hidroelektrik enerji üretim kapasitesini 2019 yılı Haziran ayı itibariyle 99 milyar kilovatsaate yükseltildi. Böylelikle kaynaklar içinde HES’ler 1. sırayı almış ve son 16 yılda 4.856 adet taşkın koruma tesisini tamamlayarak, arazilerin ve yerleşim alanlarının taşkınlardan en az zararla etkilenmesini sağladı.

DSİ Kayseri’ye yaptığı yatırımlarla ilin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Kayseri’de son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynuyor.

 Kayseri-Sarıoğlan Ebulhayır Barajında Çalışmalar Tamamlandı

 Çalışmaları tamamlanan Kayseri-Sarıoğlan Ebulhayır Barajında su tutma işleminin devam ettiğinin altını çizen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın,’ Yüzde yüz gerçekleme sağlanan ve geçici kabul aşamasına gelen Ebulhayır barajımızda depolanacak su ile 3 bin 960 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacaktır.

Bölge İnsanına Ek Gelir Sağlanacak

Barajın teknik özellikleri hakkında da açıklama yapan Aydın, ’Temelden yüksekliği 41,5 metre ve 1,965 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip olan Kayseri-Sarıoğlan Ebulhayır Barajının tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte gerek tarlalardaki verim gerekse yörede ürün çeşitliliğinde artış sağlanacak olup bununla birlikte 2019 yılı birim fiyatları ile milli ekonomiye 3,987,146,02 TL/yıl katkı sağlanması hedeflenmekte olduğunu belirterek, açıklamalarını tamamladı.