Şarbon Hastalığı (Prof.Dr. Özer Ergün)

ŞARBON HASTALIĞI

PROF.DR.ÖZER ERGÜN

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ CERRAHPAŞA VETERİNER FAKÜLTESİ GIDA HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ

ADI : ŞARBON SOYADI: ZOONOZ

TOPLUMSAL BELİRTİLERİ: EYVAH EYVAH

NEDEN İKİ KANGAL SUCUK VEYA BİR KALIP BEYAZ PEYNİRİ AB ÜLKELERİNE HEDİYELİK DAHİ ÇIKARAMIYORUZ BİLİYOR MUSUNUZ? İŞTE BÖYLE ‘’ŞARBON’’ GİBİ  HAYVANLARDAN İNSANLARA GEÇEN VE ZOONOZ ADI VERDİĞİMİZ YÜZLERCE HASTALIK ETKENİNİN ÜLKEMİZDE HENÜZ KÖKLERİNİN KAZINAMAMIŞ OLMASIDIR ASIL NEDEN.

DELİ DANA DA ,KUŞ GRİBİ DE YİNE TOPLUMSAL BİR KORKU İÇERİSİNDE TARTIŞILMIŞTI ÜLKEMİZDE. 150 YILDIR TOPRAKLARIMIZDA GÖRÜLEN KUŞ GRİBİ İLE UZUN YILLARDIR VARLIĞI BİLİNEN DELİ DANA O KORKU DOLU TARTIŞMALARDAN SONRA YOK OLDU GİTTİ Mİ SANKİ ÜLKEMİZDEN.TABİİ Kİ GİTMEDİ VE DİĞER ZOONOZ HASTALIKLARLA OLDUĞU GİBİ ONLARLA DA MÜCADELEYE HİÇ DURMADAN HAYATINI KAYBETME PAHASINA DA OLSA FEDAKARCA DEVAM EDİYOR VETERİNER HEKİMLERİMİZ. VE DE KÖKLERİ KAZININCAYA KADAR DA ON YILLARCA DEVAM EDECEK BU ÇALIŞMALAR.

NEREDEN ÇIKTI ŞİMDİ BU HASTALIK ?

HAYVANLARDAN İNSANLARA GEÇEN HASTALIK ETKENLERİ İLE MÜCADELEDE TABİİ Kİ ÜLKEMİZDE ÇOK MESAFE KAT EDİLDİ.AMA BİRÇOĞUNUN KÖKÜ HALA MAALESEF KAZINAMADI.BUNDA DA EN ÖNEMLİ NEDENLER;

BÖLGELER ARASI HAYVAN HAREKETLERİ,VETERİNER HEKİM  MUAYENE VE KONTROLÜNDEN GEÇMEMİŞ KAÇAK HAYVAN VE KURBAN KESİMLERİ VE ZOONOZ RİSKİ BULUNAN ÜLKELERDEN YAPILAN CANLI HAYVAN VE ET İTHALATIDIR.

NEDİR ŞARBON?

BUGÜN BİR KAÇ ŞEHRİMİZDE BİRDEN ORTAYA ÇIKARAK GÜNDEMİMİZE GİREN ŞARBON BÜTÜN MEMELİ HAYVANLARDA GÖRÜLEN BULAŞICI BİR HASTALIKTIR.HALK ARASINDA HAYVANLARDA ‘’DALAK VEYA ŞARBON ‘’,İNSANLARDA DA ‘’KARA ÇIBAN VE KASAP ÇIBANI’’ OLARAK BİLİNİR.ASLINDA BİZE KORKU VEREN BU HASTALIK ÇOK SIK OLMASA DA ÜLKEMİZİN HER BÖLGESİNDE VE HER MEVSİMİNDE ORTAYA ÇIKABİLMEKTEDİR.

ETKENİ NEDİR?

ŞARBONUN ETKENİ B.ANTCHRACİS ADI VERİLEN BİR BAKTERİDİR.DOĞADAKİ SPOR FORMU FİZİKSEL VE KİMYASAL ETKENLERE KARŞI SON DERECE DİRENÇLİ OLUP DIŞ ORTAMDA 50-60 SENE CANLILIĞINI MUHAFAZA EDEBİLMEKTEDİR. VEJETATİF FORMU İSE DİĞER SPORSUZ MİKROORGANİZMALAR GİBİ ISI İŞLEMLER  KISA SÜREDE ETKİSİZ HALE GELMEKTEDİR.

NASIL VE NEREDEN BULAŞIR?

HAYVANLARDAN İNSANLARA HASTA HAYVANLARIN ETİ,SÜTÜ,KANI VE DİREKT TEMASI İLE GEÇER.

SADECE ET İLE Mİ BULAŞIR?

HASTALIĞIN SPORLU ETKENLERİ,HAYVAN POSTU KILLAR,YÜN VE YAPAĞI İLE DE İNSANLARA BULAŞABİLİR.KAN EMİCİ VE SOKUCU SİNEKLER DE ENFEKSİYONU BULAŞTIRMAKTADIR.

KİMLER DAHA FAZLA RİSK ALTINDA?

İNSANDAN İNSANA GEÇER Mİ ?

VETERİNER HEKİMLER,HAYVAN SAĞLIK MEMURLARI, HAYVANCILIKLA UĞRAŞANLAR, BESİCİLER, ÇOBANLAR, KASAPLAR ARASINDA ŞARBON HASTALIĞI DAHA SIK GÖRÜLMEKTEDİR.ÇOK ŞÜKÜR Kİ İNSANDAN İNSANA GEÇMEMEKTEDİR ŞARBON.

HASTALIĞIN İNSANLARDAKİ BELİRTİLERİ  NELERDİR ?

ÖLDÜRÜCÜ MÜDÜR?

HASTALIK ETKENİ VÜCUDA GİRDİKTEN SONRA 2 İLE 7 GÜN İÇERİSİNDE BELİRTİLERİ ORTAYA ÇIKAR.BULAŞMA ŞEKLİNE GÖRE ŞARBON HASTALIĞININ BELİRTİLERİ ÜÇ GRUPTUR:

DERİ ŞARBONU: DERİDE AĞRI,SIZI,ÖDEM VE KABARTI OLUŞUR.%65 ORAN İLE NE ÇOK RASTLANAN TÜRÜDÜR.

AKCİĞER ŞARBONU: SEYREK GÖRÜLEN TÜRDÜR.ATEŞ,BİTKİNLİK,YORGUNLUK BELİRTİLERİ İLE BAŞLAR VE BİRKAÇ GÜN İÇİNDE DE SOLUK ALIP VERMEDE GÜÇLÜK ŞEKİLLENİP HASTA KOMAYA GİREREK ÖLEBİLİR.

BAĞIRSAK ŞARBONU: MİDE BULANTISI,İŞTAH KAYBI,KARIN AĞRISI,KUSMA VE KANLI İSHALDİR.VAKALARIN %25-65 İNDE HASTALIK ÖLÜMLE SONUÇLANIR.

ÖNLEMLER NE OLMALIDIR?

HASTA HAYVANLAR KESİLİP YÜZÜLMEMELİ VE BU HAYVANLARA OTOPSİ YAPILMAMALIDIR .ÖLEN HAYVANLAR UYGUN BİR ŞEKİLDE ORTADAN KALDIRILMALIDIR.HASTALIK GÖRÜLDÜĞÜNDE ATEŞİ BULUNMAYAN SAĞLAM HAYVANLAR DERHAL VE EN AZ 5 YIL SÜREYLE AŞILANMALIDIR.

TÜKETİCİLER NASIL KORUNACAK?

TÜKETİCİ OLARAK KORUNMAK ZOR DEĞİL. HER ZAMANKİ BİLDİĞİMİZ KASAP VE MARKETTEN ETİNİZİ ALACAKSINIZ VE İYİ PİŞİRİP GÖNÜL RAHATLIĞI İLE YİYECEKSİNİZ.DIŞARIDA DAYANIKLI OLAN ŞARBON ETKENİ PİŞİRME,KIZARTMA VE BUNUN GİBİ ISI İŞLEMLERİ DAYANIKSIZDIR.EV HARİCİ ET TÜKETİMİNDE DE SİPARİŞ VERDİĞİNİZ ETİNİZİN, KÖFTENİZİN, DÖNERİNİZİN, KEBABINIZIN, LAHMACUNUNUZUN PEMBELİĞİNİN KAYBOLMUŞ VE İYİ PİŞMİŞ OLMASINA ÇOK DİKKAT EDECEKSİNİZ.

TEDAVİ İÇİN NE YAPILMALI?

HER TÜRLÜ ÖNLEME RAĞMEN HAYVAN KESİMİ SONRASI VEYA ŞÜPHELİ ET TÜKETİLDİĞİNDE BU TÜR BELİRTİLER GÖRÜLÜRSE DE EN KISA SÜREDE BİR ENFEKSİYON HASTALIKLARI UZMANINA BAŞVURMAK VE BİR AN ÖNCE ANTİBİYOTİK TEDAVİSİNE BAŞLAMAK GEREKİR.TEDAVİDE GEÇ KALINMASI HALİNDE YUKARIDA BELİRTİLDİĞİ GİBİ HASTALIK,ÖLÜME NEDEN OLABİLMEKTEDİR.

SONUÇLAR:

BÜTÜN BU YAZILANLARDAN SONRA ÇOK KISA OLARAK ŞU İKİ SONUÇ TÜM BİLİNÇLİ TÜKETİCİLER TARAFINDAN ASLA UNUTULMAMALI VE BAŞKALARINA DA EHEMMİYETLE VE SAMİMİYETLE AKTARILMALIDIR.

1.SONUÇ: GIDA GÜVENLİĞİ ÜLKENİN HER YERİNDE,HER ZAMAN VE HERKES İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR.BU SONUCU LÜTFEN SADECE BAŞIMIZA BİR MUSİBET GELDİĞİNDE HATIRLAMAYALIM.

2.SONUÇ: PANİK YOK.HAYVANSAL ÜRÜNLERE VE RİSKLİ GIDALARA KARŞI SADECE ŞİMDİ DEĞİL HER ZAMAN DİKKATLİ OLALIM. ÇÜNKÜ BU TEHLİKELER DÜN DE VARDI VE YARINLARDA DA DAHA UZUN YILLAR OLACAK.

KEMAL CEYLAN

ADD Kayseri Şube Başkanı