Sapıklar, asılsız ihbarcılar 112 Hızır’ı bıktırdı

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, 2015 yılının ilk 10 aylık döneminde 112 Komuta Kontrol Merkezi’ne gelen ihbar sayısının 2 milyon 50 bin 401 olduğunu ve bunlardan sadece 887 bin 367 çağrının değerlendirildiğini açıkladı. Dr. İsmail Kılıç, 1 milyon 163 bin 34 çağrının ise görev dışı asılsız ihbar olarak kayıtlara girdiğini belirterek, “İnsanlarımız aldıkları telefonu denemek amaçlı, çocuklar oyun amaçlı, bazıları da hasta olan kedisi ile ilgili bilgi istemesi, yolunu kaybedenlerin bilgi istemesi, okey oynayanların dördüncü aradığını ifade eden asılsız ihbarlarda bulunuyorlar.” dedi.
Dr. İsmail Kılıç, Sağlık Bakanlığı’nın 112 Acil Çağrı Hattı’nın gereksiz aranmasının önlenmesi, trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi amacıyla 2015 yılında toplumsal farkındalık oluşturmak için medya kampanyası planlandığını hatırlattı. Dr. Kılıç, bu kapsamda Kayseri’de de bazı etkinlikler düzenlediklerini ifade ederek, özellikle alışveriş merkezlerinde açacakları stantlarla vatandaşlara ulaşacaklarını söyledi.
İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, 1 yıl devam edecekleri etkinlikle ilgili bilgiler vererek, “Paydaş kurumlarla işbirliği içerisinde olacağız. Açacağımız stantlarla halkımıza bilgiler aktaracağız. 112’nin hizmetleri hakkında bilgiler vereceğiz ve önemine dikkat çekeceğiz. Yine bu etkinlikte farklı çalışmalarımız olacak.” diye konuştu.
Türkiye ve Kayseri genelinde 112 hizmetleriyle ilgili alınan çağrılar hakkında Dr. Kılıç, şunları anlattı: “Türkiye genelinde geçen yıl 112 çağrı hattı 118 milyon 260 bin 579 kez arandı. Bu çağrılardan sadece 4 milyon 393 bin 884’ü acil vaka, 113 milyon 866 bin 695 çağrı ise asılsız ihbar olarak değerlendirildi. Kayseri’de ise, bu yılın ilk 10 aylık döneminde 112 çağrı merkezine 2 milyon 50 bin 401 arama yapıldı. Bunlardan 887 bin 367 çağrı değerlendirildi. 1 milyon 163 bin 34 çağrı ise görev dışı çağrı yani asılsız ihbar olarak değerlendirildi. Çağrıların yüzde 43.28’si değerlendirilirken, yüzde 56.72’si asılsız ihbar olarak nitelendirildi. Asılsız ihbarda bulunanların bazıları ile ilgili yasal süreç başlatıldı ve ceza almaları sağlandı.”
Dr. İsmail Kılıç, yapılan ihbarların asılsız olmasının o an için ambulansa ihtiyacı olan acil vakaya gidişin engellendiğini hatırlatarak, şu uyarılarda bulundu: “Asılsız ihbarda bulunanların bir başkasının hayatını kaybetmesine neden olabilir. Biz Kayseri genelinde 50 bin nüfus için bir ambulans görevlendirdik. O anda yapılan ihbarlar çok önemli. Asılsız ihbar 50 bin nüfuslu yerde gerçek ihtiyaç sahibi olan insanımızı zor durumda bırakabilir. Öyle ihbarlar geliyor ki 112 ekiplerimizi ve çağrı merkezimizi zor durumda bırakıyor. Telefonla arayarak hattı meşgul eden insanlarımız, yolunu kaybettiğini ve yolunu bulmak için yardım amacıyla telefon açtıklarını söylüyorlar. Bazıları okey oynayacakları ve okeye dördüncü aradıklarını söylüyor. Kedisi hasta olduğu için arayanlar var. Sohbet etmek için arayanlar çıkıyor. Yeni aldığı telefonu sim kartı takılı olmadan da 112’yi arama özelliği olmasından dolayı deneme amaçlı arayanlar çıkıyor. Çocuklar ciddi anlamda meşgul ediyorlar. Bunların son bulması için çalışmalarımız oluyor. Yasal yollardan işlem yapılanlar ve ceza alanlar oldu. Bu konuda insanlarımızın daha duyarlı olmasını istiyoruz.”