Sahte ve taklit ürüne imza attık…(Köşe yazısı 20.04.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Belki hatırlayacaksınız. Bir süre önce seri halde sahte ürün ve gıdalar üzerine seri yazı yazmış, bu konuda taviz verilmemesini istemiştir.

Aslında bunları yazarken yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede, bunların olmasından utanıyorum.

Bunu yazarken Türkiye üzerine düşünerek yapmıştım.

Ancak son OECD tarafından yayımlanan rapor, Türkiye’nin Dünya zirvesinde Çin ile çekiştiğini ortaya çıkartınca şaşırmadım dersem yalan olur.

Rapora göre, Dünyada yılda 500 milyar dolar değerinde sahte ürün ticareti yapılıyor.

Dünyada ithal edilen sahte ürünlerin değeri 2013’te 461 milyar dolar. 17,9 trilyon dolarlık dünya ticaretinin yüzde 2,5’i ne yazık ki ithal edilen sahte ürünlerden oluşuyor.

Dünyada en büyük sahte ürün üreticisi Çin.

Peki ikinci sırada ki kim?

Yanılmadınız Türkiye. Üstelik Gümrükte el koyulan sahte malların yüzde 3,3’ü Türkiye’de üretiliyor.

Türkiye’yi yüzde 1,9 oran ile Singapur, onu yüzde 1,6’lık pay ile Tayland, yüzde 1,2 ile Hindistan ve yüzde 0,6 orana sahip Morokko izliyor.

Avrupa Komisyonu Taklit Mallar Komitesi, OECD ve Dünya Gümrük Teşkilatı’nın araştırmalarına göre, dünyada hızla büyüyen sahte ve taklit ürün pazarı 1 trilyon dolara ulaştı.

Sahte ve taklit ürünler küresel ticaretin yüzde 7 ila yüzde 10’unu oluşturuyor.

Bu yasadışı ticaret 2020’de 2 trilyon dolara ulaşacak.

Halen sahte ve taklit ürün piyasasının yüzde 57’sini Çin  elinde tutuyor.

Türkiye’nin pazar payı yüzde 5.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın (KOM) hazırladığı raporlara göre, Türkiye’de sahte ürün pazarı 6 milyar dolara yaklaşıyor. Taklit ve kaçakçılık da buna eklendiğinde pazar 15 milyar dolara kadar çıkıyor.

Türkiye’deki en tehlikeli 10 sahte ürün..

Sigara, İçki, Kozmetik, İlaç, Zeytin, Peynir, Sucuk-sosis-salam, Tekstil oyuncak, Zeytinyağı, Bal.

GIDA ALIRKEN: Ambalajı iyice inceleyin. Raflardaki sıcaklığı ve son kullanma tarihini kontrol edin. Taze ürünleri seçin. Süt ürünlerinin tarihini kontrol edin. Açıkta satılanı almayın. Oda sıcaklığında bekletilen yumurtaları almayın. Kırmızı etin canlı ve parlak kırmızı, tavuğun ise parlak ve gri beyaz renkte olmasına dikkat edin. Dondurucunun dolum çizgisinin altında kalanları almaya özen gösterin. Konserve gıdaların seçimi: Kutuda tümsek oluşumu tehlikelidir. Petekli değil süzme balı tercih edin.

KOZMETİK ALIRKEN: Bir dermatolog veya güzellik uzmanına danışın. Ürünün etiketini iyice inceleyin. Nelerden sakınmanız gerektiğini araştırın. Toksik olmayan içeriğe sahip ürünlerin markalarını alın. Satış döngüsünün fazla olduğu yerlerden alın. Bakteriyel bulaşımın az olabileceği ambalajlarda olanları tercih edin. Bakım ürünlerinin FDA veya AB standartlarına uygun olmasına özen gösterin. Alerjik reaksiyon gelişme riskine karşı, ürünü sürmeden önce bir deri testi yapın. Sentetik ürünlerin kullanımını azaltın, doğal ürünler kullanmaya çalışın. İçlerinde birkaç etki yapabilen ürünleri tercih edin.

GIDADAKİ HİLE:  Beyaz eti klora batırıp taze görüntüsü veriliyor. Ufalanmış peyniri jel ile birleştirilip yeniden kalıp peynir yapılıyor. Dana kıymaya tavuk sakatatı katılıyor. Yağ ve kemik külünden lahmacun yapılıyor. Sütün yağını alıp yerine margarin koyuluyor. Küflü kaşardan eritme peynir yapılıyor. Tavuk dönerin içine tavuk derisi, bağırsak ve sakatat karıştırılıyor. Kalitesiz bulgura boya katıp ayıp örtülüyor. Hazır limon suyu içerisine su ve limontuzu katılıyor. Kelle ve paçalar tıraş bıçağı ile temizlenerek tüketime sunuluyor. Tavuk kemikleri öğütülüp renklendirici katkı maddeleri ile salama katılıyor. Salam ve sosis içerisinde hayvansal atıklar katılıyor. Soya baharatla karıştırılıp sucuk imalatında kullanılıyor. Dökme baharatlar arasına kurutulmuş ot-sap karıştırılıyor. Helvanın içine beyaz susam yerine Sudan’dan ithal edilen ucuz siyah susam konuluyor. Köfte ve dönere soya kıyması katılıyor. Kakaolu fındık kremasında kakao yerine keçiboynuzu tozu, kakao yağı yerine margarin kullanılıyor. Baklava ve kadayıfın içine fıstık yerine bezelye konuyor. Tereyağına margarin ve patates karıştırıyorlar. Şekerpancarı pekmezini üzüm pekmezi diye satıyorlar. Reçelin içine az miktarda meyve, bol miktarda şeker şurubu konuluyor. Şamfıstığına kurutulmuş bezelye karıştırılıyor.