Sahipsiz şehir ve ülke..(Köşe yazısı 12.12.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Kayseri, geçmişte kazandıklarını övündüklerini, örnek-model olan özelliklerini, yetiştirdiği siyasetçileri, devlet yatırım-teşviklerini, gelenek-göreneklerini, tarihi özellikli önemli yerlerin değişimi ile bu ve  bir çok özelliğini ya kaybetti, ya da kaybetme noktasında.

Şimdi Kayseri kalan arazileri ‘cami kılıfı’ ile betonlaştırma,

Tartışılan siyasetçileri,

Dünyanın en yakışıklı dağını iyi değerlendirememe,

Övündüğü ‘banka yerine birbirinden borç alma’ yı

Komşuluk, bağ kültürünü,

Kültür-sanata verdiği önemi,

Spordaki başarılarını kaybetti.

Övündüğü hayırseverliği kaldı. Bu da son operasyonlar sonrası hayırseverleri korkuttu.

Dünyanın aç-susuz, asalak yaşamayı sevenleri Kayseri’de toplayıp beslemeyi,

Her hafta camilerde onlar için yardım toplamayı, onlarında üretmek, çalışmak yerine bol bol devletin sınırsız imkan, tavizleri ile çocuk üretimine girmeleri, vergisiz işyeri açıp teşvik almalarını,

Tarihi ve doğal güzelliklerini, park-bahçeleri gece keserek imha etmeyi, çevrelerini geçici izinlerle ‘ucube’lerle doldurmayı,

Klasik belediye hizmetlerini ‘evladiyelik’ diye anlatmayı, onlara tempo tutmayı,

Makamda iken peşlerinden ayrılmayanı bırakıp, yenilerinin peşinde boy göstermeyi,

En iyi hizmet olarak lanse edilen tramvay, şehir stadı, şehir hastanesinin durumu,

Sanayicilerin bankalara teslim edilmesini, ucuz ve kaçak işçi çalıştırılmasının teşviki,

Yüksek hızlı trenin getirilmemesi, havalimanının büyütülememesi ya da yenisinin yapılamaması, bağlantı yollarının gerçekleştirilememesi,

İnsan kaçakçıları, uyuşturucu, fetö, deaş, pkk operasyonlarında neredeyse ‘kilit şehir’ özelliği gibi bir çok konuda ‘kötü örnek-model’ oldu.

Yani Kayseri’nin çivisi iyice çıkmaya, sahipsizleşmeye, tam cezalandırılmaya, çevre illerin altında ezdirilmeye başladı.

Ama makam ‘şımarıklığı ve lüksü’ yaşayanlara bakarsanız hepsinin tam tersi. Ancak sokaktaki vatandaşın konuştuğu kendisi ve çevresi için ‘dünyalık evladiyelik yatırımlar’a her gün yenileri ekleniyor.

Peki Türkiye’de durum ne?

Bunu sanırım en iyi rakamlarla geçen gün CHP milletvekili Çetin Arık ve Şükrü Karatepe özetledi.

Arık’ın sözleri şöyle. AKP iktidarı ile her şey kötüye gitti. PISA sınavlarında sonucu ülkeyiz. 16 yılda 14 kez eğitim sistemi değiştirildi. Kadın Erkek eşitiğinde Avrupa da sonuncuyuz. Kadın cinayetlerinde Avrupa birincisi, İş kazalarında Avrupa ve dünya birincisiyiz. Yoksul sayımız 29 milyon. Bir zamanlar kendi kendine yeten 7 ülkeden biri iken bugün gelinen noktada saman ülke ithal eden ülke olduk. Dünyanın en pahalı benzinini kullanıyoruz. 33 milyon yurttaşımız antideprasan ile ayakta. Kayseri’de son yıllarda yoksulluk ve işsizlik nedeniyle intiharlar çoğaldı. Kayseri AKP’ye verdiği desteğin karşılığını alamadı. AKP’ye sürekli destek veren Kayseri, Grup Başkanvekili, Meclis Başkan vekili, Bakan, başbakan hatta Cumhurbaşkanı çıkartan Kayseri’ye 16 yılda bu iktidar nasıl baktı? Kayseri’nin 2001’de yatırımlardan aldığı pay yüzde 0,36 iken 2018’de yüzde 0,23’e düştü. Kayseri kendi ölçeğindeki illerle kıyaslandığında Kayseri son 18 yılda toplam 4 milyar 203 milyon 488 bin TL yatırım aldı. Balıkesir aynı dönemde Kayseri’den yüzde 0,01 fazla 4 milyar 245 milyon 071 bin, Gaziantep yüzde 17,67 fazla 4 milyar 946 milyon 068 bin, Adana yüzde 46,05 fazla 6 milyar 139 milyon 278 bin, Bursa yüzde 104,13 fazla 8 milyar 580 milyon 621 bin ve Konya yüzde 114,66 fazla 9 milyar 023 milyon 257 bin TL aldı. Kayseri 20 il arasında 19’uncu sırada. Kayseri’ye kişi başına 750 lira kamu yatırımı düşmüş. Bu rakamla 81 il arasında Kayseri 79’uncu. Bunu üzülerek, utanarak söylüyorum. Kayserililerin iktidar partisi milletvekillerine herkes yatırım yaparken siz ne yapıyordunuz diye sorması lazım. Bunlar kenti için değil, kendi için çalışan milletvekilleri.”

Katıldığı bir programda konuşan Cumhurbaşkanı baş danışmanlarından Kayseri Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Şükrü Karatepe ne dedi.

‘Size garip,  bir şey söyleyeceğim, aklınızda kalsın. Niyazi Bahçecioğlu ile ilgili gelip, bana tuhaf şeyler söylerlerdi. Dedim ki en kötü işi yapsaydı, Allah korusun raylı sistemdi, ona nasip olmadı. Niyazi Bahçecioğlu, Kayseri’nin gelmiş geçmiş en saygıdeğer belediye başkanlarından biridir ve arkasında hiçbir tahribat bırakmamıştır. 110 senede oluşan bir bulvara siz kaz oğlum buraya bir bat çık, vur oğlum üstünden bir viyadük, gir buradan, dal buradan yüz buradan diyemezsiniz. Tarihe saygılı olacaksınız. Birikime saygılı olacaksınız. Para nasıl birikiyor santim santim, şehirde öyle birikir işte. Bir yapar biri tahrip ederse şehir olmaz.”

Bunları söyleyenlerden biri milletvekili biri eski başkan ve şimdi üst düzey danışman.

Ortada Kayseri için ‘hayalleri’ ve ‘yanlışları’ doğru olarak anlatan ve Kayseri’ye, halktan kopuk yaşayan ve ‘suni gündemler’ ile halkı değil kendilerini ve sürekli yardım yaptıklarını anlatarak Türkiye’ye sürekli zarar verenler bu toprakları ciddi sahipsizleştirilmeye, hızla geriye götürmeye hizmet ediyor.