Sağlıklı vücut, gülümseme, bebeklerin ağız hijyeni, dişleri fırçalamanın en iyi yolu

SAĞLIKLI GÜLÜMSEME=SAĞLIKLI VÜCUT

Yapılan araştırmalar, sağlığın ağızdan başladığını ve kötü bir ağız hijyeninin ile kalp hastalıkları, kalp krizi ve inme gibi birçok hastalığa sebep olabileceğini göstermektedir. Dolayısıyla dişlerimizi, diş etlerini ve ağzımızı sağlıklı tutmak önemlidir.

Sağlıksız bir ağzın sebep olabileceği hastalıklar hakkında yapılan çalışmalardan bazı veriler:

* 1,3 kat daha fazla kalp hastalığına yakalanma riski,

* 18 kat daha fazla inme olasılığı,

* 7 kat daha fazla kalp krizi geçirme olasılığı,

* 7 kat daha fazla erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebekler,

Tüm bu risklerden korunmak için yapmamız gerekenleri Diş Hekimi Pertev Kökdemir şöyle ifade etti.

* Günde en az 2 defa dişlerinizi fırçalayın.

* Diş ipi kullanın.

* Gargara kullanın.

* 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret edin.

* Yiyeceklerinize dikkat edin.

Sağlıklı bir ağız kalbinizin ve beyninizin daha kusursuz olmasını sağlayabilir. Diş hekiminizin önerilerine uyun çünkü bizler her zaman hastalarımızın sağlıklı gülümsemeleri olduğundan emin olmak isteriz.

DİŞLERİNİZİ FIRÇALAMANIN EN İYİ YOLU NEDİR?

Beş arkadaşınıza ‘’Dişlerinizi fırçalamanın en iyi yolu nedir?’’ diye sorduğunuzda, muhtemelen beş ayrı cevap alırsınız. Hastalarımızın çoğu da bizlere aynı soruyu soruyor.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir bu konudaki en doğru cevabı şöyle verdi:

Günde iki kez ve minimum iki dakika dişlerinizi iyi fırçalar ve ara yüzlerin temizlenmesi için düzenli diş ipi kullanırsanız iyi bir bakım sağlamış olursunuz.

Birçok insanın diş fırçalarken tahammül süresi azdır ve genelde fırçalama sırasında aceleci davranılır.

Diyelim ki bu konuda yeterli zaman ayırmıyorsunuz ya da fırçalama sürenizin yeterli olduğunu düşünüyorsunuz. Bu tür durumlarda kullandığınız şarjlı diş fırçaları size rehberlik edebilir. Çünkü şarjlı diş fırçalarında bir zamanlayıcı vardır ve en az iki dakika fırçalayıncaya kadar kapanmazlar. İki dakikaya ulaştığınızda titreşim ile sizi uyarırlar. Şarjlı diş fırçalarına dişleriniz ve diş etlerinizin üzerinde hareket ettirmeniz yeterlidir. Normal diş fırçalarını ise yarısı dişe yarısı diş etine gelecek şekilde eve fırça uçları diş etine bakacak şekilde hafif eğimli tutarak dairesel hareketlerle fırçalamak doğru bir yöntemdir. Fırçalama sırasında süreyi sizin tutmanız gerekecektir ama bunun kolay bir yolu diş fırçalamaya başlarken cep telefonunuzdan sevdiğiniz bir şarkıyı açıp şarkı bitmeden fırçayı bırakmamanızdır.

Ve unutmayın, inci beyazı dişler ve sağlıklı bir ağıza sahip olmak için özen göstermek, zaman ayırmak ve düzenli hekim ziyaretlerini gerçekleştirmek gerekir.

BEBEKLERİN AĞIZ HİJYENİN ÖNEMİ

1980 yılında Finlandiya’da, çocukluk döneminde kötü ağız bakımının daha sonra kalp hastalıklarına yol açabileceği konusunda 27 yıl süren bir çalışma yapıldı. Bu çalışmada 6,9 ve 12 yaşlarında 755 genç hasta izlendi. Araştırma sürecince ağız sağlığı ile birlikte kalp hastalıklarının riski değerlendirildi. Bunu yapmak için ultrason kullanarak karotis arterin kalınlığını ölçtüler. (Arter kalınlaşması kalp hastalıklarının habercisidir.)

Ve araştırma boyunca ağız bakımı kötü olan bireylerde daha fazla kalp hastalıkları belirtileri gözlendi.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, bu çalışma küçük çocuklarda bile, daha sonraki yaşamda kardiyovasküler hastalık gelişme şansını azaltmak için ağız sağlığının önemini göstermektedir dedi.

Dt. Kökdemir sözlerine şöyle devam etti. Çocuklar 2 yaşına geldiğinde yavaş yavaş diş hekimi ile tanıştırılmaya başlanmalı, hiçbir işlem yapılmasa da diş kliniği ziyaretleri çocukların ileriki yaşlarında diş hekimine daha kolay gitmesini sağlayacaktır.

Çocukların ilk dişlerinin çıkması ile birlikte ebeveynler çocuklarının dişlerini temiz bir tülbent yardımı ile günde 1 yada 2 kez silebilir. 2 yaşından itibaren de çocuklara yavaş yavaş diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır.