Sağlık Müdürlüğünden tiyatro, eğitim ve haberler..

Tiyatro Oyunu İle Beslenme Eğitimi

Organizasyonu Kayseri Sağlık Müdürlüğü Ar-Ge Birimi çalışanları tarafından yapılan  “Tobik Ailesi”  okullarda sahnelenmeye devam ediyor.

Sağlık Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan “İlkokullar İçin Beslenme Eğitimi Tiyatro Programı İşbirliği” protokolü kapsamında; beslenme eğitimine yönelik tiyatro oyunumuz 28 Kasım tarihinde Fatoş Büyükkuşoğlu İlkokulu ve Şehit Mehmet Erdoğan İlkokulu öğrencilere sergilendi.
Sanat yönetmenliğini Murat Özdeniz’in yaptığı, oyun müzikleri Savaş Somuncu’nun düzenlendiği tiyatro oyununda, müzik yönetimi ve kostüm düzenlemeleri Ar-Ge Birim Sorumlusu Emel Güden tarafından hazırlandı. Oyun Personel ve Destek Hizmetleri Başkanlığından Alparslan Gerçel, Ar-Ge Biriminden Hemşire Beyhan Güller Sosyal, Biyolog Hatice Nar Kömürcü, Sağlık Hizmetleri İzleme Değerlendirme ve Denetim Biriminden Ebe Sevda Kolukırık tarafından okullarda sahnelenmektedir.

1 Aralık “Dünya AIDS Günü” Farkındalık Etkinlikleri

İl Sağlık Müdürlüğü 1 Aralık “Dünya AIDS Günü” sebebiyle düzenlediği etkinliklerle ülkemizde hızla yayılan AIDS virüsüne savaş açtı.

Yapılan etkinlikler kapsamında, İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına bağlı Bulaşıcı Hastalıklar, Tüberküloz ve Aşı Programları Birimi ile Melikgazi İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde bir AVM’ de stant açıldı. Stantta AIDS’in, HIV nedeni ile oluşan, gerekli önlemler alınmadığı takdirde ise hızla yayılan bir hastalık olduğu, tedaviye erken dönemde başlanmasının, kişinin yaşam süresini uzattığı gibi konularda vatandaşlar bilgilendirdi.

Diğer yandan Talas İlçe Sağlık Müdürlüğü personeli de Talas Sağlıklı Yaşam Merkezinde açmış oldukları stantta vatandaşlarımızla bir araya gelerek AIDS’in ülkemizde hızla yayıldığına ve önlem alınmadığı takdirde problemlere yol açabileceğine vurgu yaptılar.

Etkinlikler kapsamında ayıca Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, bir televizyon programına katılarak AIDS’ten korunma yolları ve tedavi süreci hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Kayseri Şehir Hastanesi’nden ERCP Hizmeti

Hastaların safra kesesi ve pankreas yollarında oluşan tümör, taş, darlık gibi sorunlarının tanı ve tedavisini kolaylaştıran, özellikle safra kanalındaki taşların ameliyatsız olarak alınabilmesini sağlayan ERCP Cihazı Kayseri Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Polikliniğinde hizmet vermeye başladı.

Şehir Hastanesi Gastroentoroloji Kliniği sorumluları Doç. Dr. Serkan Doğan ve Doç. Dr. Nuh Mehmet Büyükberber tarafından Endoskopi ünitesinde yapılan ERCP yöntemi ile tomografi, ultrason ve MRCP gibi görüntüleme sistemlerinde safra kanalında taş tespit edilen hastalar zorlu iyileşme sürecinden kurtuluyor.

Gastroentoroloji Kliniği sorumlusu Doç. Dr. Serkan Doğan yaptığı açıklamada “Öncesinde tedavi için açık ameliyat olan hastalarımız ameliyat sonrası 2 haftayı bulan zorlu bir iyileşme sürecinden geçmekteydi. Uyguladığımız bu yöntemle hastalarımızın tedavisi 30 ila 60 dakika içinde ameliyatsız yapılmakta ve hasta kliniğine göre aynı gün normal hayatına dönmektedir”  dedi.

Şehir Hastanesinde, ERCP ile safra kanalı ucundan çıkarılamayacak kadar büyük olan taşlar içinde özel bir teknik uyguladıklarını belirten Doğan; metal tellerden oluşan kafes içine safra kanalındaki taş yerleştirildikten sonra kafes küçülterek taşın kırılmasının sağlandığını ve “Basket İle Taş Kırma ve Çıkarma“ diye de tabir edilen bu yöntemin Kayseri Şehir Hastanesinde  %95 başarı oranı ile yapıldığını sözlerine ekledi.

“Dünya Basınç Yarası Farkındalık Haftası” Kayseri Şehir Hastanesi’nde kutlandı.

 Kayseri Şehir Hastanesi Palyatif Bakım Ünitesi çalışanları tarafından, hastane çalışanlarına ve hasta yakınlarına basınç yaraları (yatak yaraları) hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla, Fizik Tedavi Hastanesi Konferans Salonunda bir dizi etkinlik düzenlendi.

Palyatif Bakım Ünitesi çalışanları tarafından hazırlanarak sahnelenen skeçle başlayan program izleyenler tarafından büyük beğeni ve takdir topladı. Hemşireler ve hastalar arasında geçen bazen düşündüren bazen güldüren diyalogların işlendiği skeçte, basınç yaralarının başarılı bir bakımla önlenebileceği ve yaraları önlemenin tedaviden çok daha kolay olduğu vurgulandı.

Programa katılan Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik yapmış olduğu konuşmasında; basınç yaralarının önlenmesinde hemşirelerin rolünün büyük olduğuna vurgu yaparak, “basınç yaralarının engellemesi ve tedavisi konuları gerçekten zor ve emek isteyen işlerdir. Hemşirelerimiz her konuda olduğu gibi bu konuda da özverili bir şekilde çalışarak fedakarca görev yapmaktadırlar. Hepsine özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Plastik Cerrahi Uzmanı olan Kayseri Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Halit Baykan’ında basınç yarası oluşmaması için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdiği program, Palyatif Bakım Ünitesi çalışanlarının basınç yaralarını önlemede pozisyon değiştirmenin, hijyenin ve yapılacak egzersizin önemi hakkındaki sunumları ile son buldu.

Afetlerde Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığından İlimize Ziyaret

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Afetlerde Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Op. Dr. Eray Çınar ilimize bir günlük çalışma ziyaretinde bulundu. Ziyarette Kayseri’ de kurulması düşünülen afetlerde yurtdışı lojistik operasyonları merkezi ve depoları görüşüldü.

 Görüşmede Kayseri Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm.Dr.  Ahmet Ceylan,  başkan yardımcısı Dr. Deniz Güney ve personel ve destek hizmetleri başkan yardımcısı Oktay Yetişkin hazır bulundu.

Seyyid Burhaneddin kampüsünde incelemelerde bulunan Çınar, daha sonra Kayseri Bölge Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezini ziyaret ettikten sonra ilimizden ayrıldı.

Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı için Yer Tespiti

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli ve Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Aksu, sağlık ve adli sorunlarla birlikte Kayseri’de Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı kurulması hususunda görüş alışverişinde bulundular.

Görüşmeye İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Özyalçın, Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. İsmail Altıntop da eşlik ettiler. Akabinde Kayseri Devlet Hastanesi merkez yerleşkesinde inceleme yaptılar.

2018 Yılının 7. Aile Hekimliği Yerleştirme İşlemi Tamamlandı

 Aile Hekimliği uygulaması kapsamında yeni açılan ve çeşitli nedenlerle boşalan Aile Hekimliği birimlerine 5258 sayılı ”Aile Hekimi Kanunu” çerçevesinde 2018/7. Aile Hekimliği Yerleştirme İşlemi Kayseri Devlet Hastanesi GETAT Merkezi konferans Salonunda yapıldı. Yerleştirme işlemi neticesinde ilimizde boş olan İki Aile Hekimliği biriminin tamamına yerleştirme işlemi gerçekleştirildi.

Adli Rapor Eğitimi

Kayseri Devlet Hastanesi ve Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı iş birlikteliği ile düzenlenen “Adli Rapor Düzenleme Uygulama” eğitimi Kayseri Devlet Hastanesi Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Eğitimin açılış konuşmasını yapan Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. İsmail Altıntop; adli tıp ile birlikte ortak çalıştıklarını belirterek, “Başsavcımızın katılımı ile bölgede ilklerden birini gerçekleştiriyoruz. Adli tıp raporlarının düzenlemesi ile ilgili eğitimin ardından uygulamasını yapacağız. Biz bu adli ve idari vakalarda işleri başlatan taraftayız. Yaptığımız iş birçok evrakın başlangıcıdır” dedi.

Kayseri İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli yaptığı açıklamada; “Biliyorsunuz acil servislerde vakayı ilk gören bilirkişi hekim olmanız nedeni ile tutmuş olduğunuz raporlar karar vericilere yol gösteren bir ışık olmakta. Bu nedenle adli tıp raporlarının usulüne uygun düzenlenmesi gerçekten önemli bir konudur” diyerek katılımcılara eğitime gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti.

Son olarak bir konuşma yapan Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın; raporlardaki eksikler ile yapılan hataların kamu görevlilerinin ve mağdurların emek ve mesai kaybına yol açarak soruşturmanın etkin bir şekilde yapılmasını engel teşkil ettiğine dikkat çekerek “Adli süreçte bazı raporlar, iş yoğunluğundan veya aceleye geldiğinden eksik yapılıyor. Sağlık raporunda vücuttaki tüm lezyonların tereddütte yer vermeyecek şekilde tarif edilmesi soruşturma ve kovuşturma mercilerinin işini ciddi anlamda kolaylaştırmaktadır. Bu eğitimin raporların mevzuata uygun tanzimi noktasında karşılaşılan sorunların çözümüne ilişkin farkındalık oluşturacağına inanıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından ilk olarak söz alan G.O.P Üniversitesi Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Selçuk Çetin “Adli rapor nasıl yazılmalı, adli raporlarda yapılan hatalar’’ konusundaki sunumu gerçekleştirdi.

Eğitim, Adli Tıp Şube Müdürü Uzm. Dr. Hasan Din’in “Uygulamalı Rapor Örnekleri” sunumunun ardından, Uzm. Dr. Mehmet Fatih Kırcı’nın sorulara cevap vermesiyle son buldu.

Aday Memur Temel ve Hazırlayıcı Eğitim Sınavı

Müdürlüğe ve bağlı sağlık tesislerinde çalışan aday memurlara Kayseri Devlet Hastanesi GETAT Merkezi Toplantı Salonunda “Aday Memur Temel ve Hazırlayıcı Eğitim Sınavı” yapıldı.

Eğitim Biriminden Hemşire Nurhan Yıldız ve Ebe Sultan Duru’nun gözetmenliğinde yapılan sınava “Uzaktan Sağlık Eğitim Sistemi” (USES) üzerinden temel ve hazırlayıcı eğitimlerini tamamlayan 40 aday memur katılım sağlamıştır.

Sınav sonuçları, Müdürlüğümüz Personel ve Destek Hizmetleri Başkanı Mesut Akdeniz’in başkanlığında, Başkan Yardımcıları Dr. Mustafa Salep, Oktay Yetişkin, Uzman Mahmut Kaledibi ve Uzman Hürü Macit’in görev aldığı “Aday Memur Eğitim ve Sınav Komisyonu” tarafından değerlendirilerek, 27 Kasım 2018 tarihinde saat 17.00’den sonra Müdürlüğümüz web sitesi duyurular bölümünde yayınlanacaktır.

Tütün Bağımlılığı Tedavisi Eğitimi

Halk Sağlığı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde organize edilen “Tütün Bağımlılığı Tedavisi Eğitimi” Kayseri Bölge Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Eğitim salonunda başladı. Eğitim, İl Sağlık Müdürlüğümüz ve Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) iş birlikteliği ile 27-28 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.

Ülkemizde Ankara ve İstanbul dışında Anadolu’da ilk kez Kayseri’de planlanan eğitimin açılış konuşmasını yapan İl Sağlık MüdürüDoç. Dr. Ali Ramazan Benli; “ Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneğine bu eğitim için verdikleri destekten dolayı teşekkür etmek istiyorum. Tütün artık Türkiye’nin halk sağlığı sorunudur. 2012 yılında tütünle mücadelede en iyi ülke, 2017 yılında da lider ülke seçilmemize rağmen tütüne bağlı ölümlerde dünyada 2. sıradayız. Burada büyük bir sorun var. Kişi kendi öz gayreti ile sigara bırakmada %10 başarı gösterirken yardım alarak sigara bırakma girişiminde oranlar %30’lara kadar ulaşmakta” diyerek gayretlerinden dolayı eğitimcilere ve katılımcılara teşekkür etti.

Benli’nin konuşmalarının ardından ilk sunumu Sağlık Bakanlığı Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Daire Başkanlığından Uzman Dr. Sevgi Güler gerçekleştirdiler.

Başta İl Sağlık Müdürü olmak üzere, Kayseri ve diğer illerden toplamda 41 hekimin katıldığı eğitimde, Ankara ve İstanbul illerinden 6 eğitimci de bilgilerini katılımcılarla paylaşacaklardır. İlk gün teorik eğitim şeklinde geçecek program, ikinci gün uygulamalı staj eğitimiyle son bulacaktır.

“Dünya Basınç Yarası Farkındalık Haftası” Kayseri Şehir Hastanesi’nde Kutlandı

Kayseri Şehir Hastanesi Palyatif Bakım Ünitesi çalışanları tarafından, hastane çalışanlarına ve hasta yakınlarına basınç yaraları (yatak yaraları) hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla, Fizik Tedavi Hastanesi Konferans Salonunda bir dizi etkinlik düzenlendi.

Palyatif Bakım Ünitesi çalışanları tarafından hazırlanarak sahnelenen skeçle başlayan program izleyenler tarafından büyük beğeni ve takdir topladı. Hemşireler ve hastalar arasında geçen bazen düşündüren bazen güldüren diyalogların işlendiği skeçte, basınç yaralarının başarılı bir bakımla önlenebileceği ve yaraları önlemenin tedaviden çok daha kolay olduğu vurgulandı.

Programa katılan Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik yapmış olduğu konuşmasında; basınç yaralarının önlenmesinde hemşirelerin rolünün büyük olduğuna vurgu yaparak, “basınç yaralarının engellemesi ve tedavisi konuları gerçekten zor ve emek isteyen işlerdir. Hemşirelerimiz her konuda olduğu gibi bu konuda da özverili bir şekilde çalışarak fedakarca görev yapmaktadırlar. Hepsine özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Plastik Cerrahi Uzmanı olan Kayseri Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Halit Baykan’ında basınç yarası oluşmaması için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdiği program, Palyatif Bakım Ünitesi çalışanlarının basınç yaralarını önlemede pozisyon değiştirmenin, hijyenin ve yapılacak egzersizin önemi hakkındaki sunumları ile son buldu.

Bağımlılıkla Mücadele Teknik Çalışma Kurulu Toplantısı Yapıldı

Vali Yardımcısı Dr. M. H. Nail Anlar Başkanlığında 26.11.2018 tarihinde saat 14.00 da Yatırım izleme Koordinasyon Başkanlığı toplantı salonunda Bağımlılıkla Mücadele Teknik Çalışma Kurulu toplantısı yapıldı.

Toplantıya ilimizdeki kurumlar ve sivil toplum  kuruluşlarından oluşan 34 kurum katılımcısı ile İl Sağlık  Müdürlüğünü temsilen Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan Akın, Birim Uzmanı Dr. Osman Demir, Birim çalışanları Uzm. Bio.Tekin ARIK ve Sosyal Çalışmacı Mahmut Turgut Kağan katıldı. Toplantıda Dr. Osman Demir İl Sağlık  Müdürlüğü tarafından hazırlanan  “2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Yerel Strateji Belgesi ve Eylem planı” ile  “2018-2023 Tütün Kontrolü Yerel Strateji Belgesi ve Eylem planı ” sunumunu yaptı. Ayrıca İl Müftülüğünden Sahfet ISSI da Müftülük faaliyetleri, tespit ve önerilerini içeren bir sunum yaptı.

62. İl Askom Toplantısı

 İl Sağlık Müdürlüğü Bölge Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi toplantı salonunda 62. İl ASKOM toplantısı düzenlendi.
Toplantı; Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Ahmet Ceylan, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Deniz Güney, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Önal, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis Sorumlusu Prof. Dr. Nurullah Günay, Kayseri Şehir Hastanesi Acil Servis Sorumlusu Uzm. Dr. Mükerrem Altuntaş, İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Figen Gürbeden ile Kayseri Devlet Hastanesi, ilçe hastaneleri ve özel hastanelerin ASKOM Sorumlularının katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Toplantıda İl Ambulans Servisi Başhekimliğince hazırlanan 2017 yılı ve 2018 yılı ilk 10 ayındaki acil sağlık hizmetleri istatistikleri karşılaştırılarak değerlendirildi, gündem maddeleri görüşüldü. Hastane temsilcilerinin görüş ve önerileri alındı.

Felahiye ilçesindeki ilkokul öğrencilerine , Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan hem öğretici hem eğlenceli kitaplar ve not defterleri dağıtıldı.