S.S. 1 Nolu Kayseri Havalimanı Taksiciler Kooperatifi: Ekmek mücadelesi veriyoruz

S.S. 1 Nolu Kayseri Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Hasan Sarıkoca; yıllardır havalimanında faaliyet gösteren ve kendilerini sömürenlere karşı kenetlenme çabalarına karşı en iyi şekilde kenetlenen, birlikte ekmek mücadelesi veren ve ekmeğimizi bölüşen taksici esnafları olduklarını açıkladı.  Sarıkoca, kışkırtma ve oyunlara gelmeyeceklerini belirterek “Provokasyon girişimlerini ve tahrikleri kamuoyunun, adli ve idari yetkililerinin hakkaniyetli değerlendirmelerine bırakıyoruz” diye konuştu.
Havalimanı önünde bir grup taksici esnafı ile basın açıklaması yapan Kooperatif Başkanı Hasan Sarıkoca, kazandıkları Kayseri Havalimanı taksi hizmetleri kiralama ihalesinin 1. İdare Mahkemesi kararı ile ellerinden alındıktan sonra  Danıştay’ın bu kararı bozarak yeniden kendilerine verdiklerini, buna herkesin saygı duymasını istedi, şöyle konuştu.
“Yıllar önce bugünkü uçak ve yolcu sayıları hayal edilemezken en zor şartlarda hizmet verdik. Hiçbir soruna sebep olmadan şehrimizi temsil etmeye çalıştık. Havalimanının bugünkü seviyelerini, evimize helal lokma götürebilmek için sabırla bekledik. Bu süreçte en büyük mücadelemiz bir kısım kişilerin kurduğu sömürü sistemine karşı verdiğimiz hak mücadelesidir. Devlet Hava Meydanları’nda çok daha az kira bedeli ödeyen, taksi başı 187 TL KDV dahil kira ödenir iken, bizim üzerimizden ciddi menfaatler sağlandı. Söz konusu ayrıcalıklı zümreye inat, ekmeğimizi pazara sürmekten çekinmedik. Yeniden ihale edilmesi sonrası mücadeleye devam ettik. Yeni ihale ile taksi başına eski kira bedelinin 5,5 misli fazla kira ödemeyi taahhüt ettik. Yani 800 TL + KDV ile ihaleyi kazandık. Oluşan fiyat sürdürülebilirlik sınırının çok üzerine çıktı. Birkaç havalimanı dışında bu rakam diğer tüm havalimanlarına göre en yüksek fiyat. İhale sonucunda oluşmamış afaki fiyatları ortaya atmak, ihale hukukuna aykırı. Bu günümüzün popüler yönetimine, algı yönetimine hizmet etmektir. Çamur at izi kalsın anlayışıdır. Kamuoyu yanıltılmaya çalışılmaktadır. ‘Çıkılan limit fiyat üzerinden açık arttırma suretiyle yapılması gereken ihaleye belirli bir miktarda hizmet sektörü değil de fiyatı belirli bir mal alım satımı yapar gibi küsuratıyla birlikte bir teklif sunduk’ demek hayretle karşılanacak bir durum. Birilerinin çıkıp ihale sonrasında ‘bu olmamış ben daha fazla veriyorum’ diyebilmesi her zaman mümkün. Bu işin sonu yoktur. Sürdürülebilir ve sağlıklı bir hizmet sunmak kamu yararını hedeflemek önemlidir.
İhaleye geç katılma sebepleri soyut iddialardan ibaret. Aleyhimizde verilen 1. İdare Mahkemesi kararında dahi tescillenmiştir. 1. İdare Mahkemesi kararının 6. sayfası ile 7. sayfasının başında açıklanmıştır. Bu iddiaların da kesinlikle ciddiye alınmaması gerekir. Bizden önceki kiracı vakıf 31.12.2018 itibarıyla kuruma yıllık 38 bin 234 TL öderken, biz ihale sonucunda söz konusu bedeli 5,5 kat artırarak 191 bin 520 TL karşılığında ihaleyi kazandık. Devlet nasıl zarar ediyor? Ankara Esenboğa Havalimanında taksi başına 548 TL, İzmir Adnan Menderes Havalimanında 500 TL, Antalya Havalimanında 440 TL, Muğla Dadaman Havalimanı 320 TL, Adana Havalimanında ise 320 TL ödeniyor.  Türkiye’de sürdürülebilir en yüksek kira bedelini ödeyen bizleriz. Kayseri Havalimanında bu rakam araç başı 800 TL + KDV’dir.  Havalimanından şehir merkezi 5 km. Şehir merkezine 20 TL’ye yolcu taşıyoruz.  İnsanları töhmet altında bırakarak, namuslu insanlara namussuzluk isnat etmelerinin hesabını,  elbette şimdi ayaklar altına aldıkları yüce Türk yargısına ödeyeceklerdir.”