Rektörler, ERÜ’de Avrupa Birliği’ni anlattı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Avrupa Birliği Nereye Gidiyor?” konulu panel düzenlendi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Borlu ve Prof. Dr. Mehmet Sıdkı İlkay, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Uzay, Çukurova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Arıkan ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ERÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Uzay, “Türklerin yurt dışına en fazla gittiği on ülkeden beşi Avrupa’dadır. En çok ihracat yaptığımız 20 ülkeden 10’u Avrupa ülkeleridir. Malumunuz en yüksek ihracatı Almanya’ya yapıyoruz. Yurt dışındaki 6 milyon Türk vatandaşının 5 milyonu Avrupa ülkelerinde yaşıyor” dedi.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ise, “1950’lerden beri Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan ilişkisi devam etmektedir. Türkiye, Avrupa Ekonomik Topluluğuna 1959 yılında ortaklık için müracaat etmiştir. 1996 yılında Gümrük Birliğine girdik. 1999 yılında Avrupa Birliği adaylığımız resmen onaylandı. 2001’de ise katılım ortaklık belgesi imzalandı. Yine 2005’de müzakere süreci başladı. Ama biliyorsunuz müzakere süreci hala devam ediyor. Tabi Avrupa Birliği nereye gidiyor? Bu topluluk devam edecek mi, etmeyecek mi? Avrupa Birliği içerisinde Türkiye yer alacak mı? Tabi bunlar yıllar içerisinde belli olacak sorular” diye konuştu.

Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Mehmet Sıdkı İlkay da yaptığı konuşmasında, AB’nin kendi geleceğini kendisi belirleyecek olsa da bunun dış faktörlerden bağımsız olarak yapamayacağını kaydetti.

Prof. Dr. İlkay, “Avrupa Birliği’nin geleceğini değerlendirirken, Avrupa Birliği’nin tek aktörden oluşmadığını, 28 ülkeye mensup, 512 milyondan fazla kişinin yanı sıra, bizzat üye devletlerin, çeşitli baskı ve çıkar gruplarının, lobilerin, siyasi hareketlerin, partilerin, eğilimlerin, AB kurumlarının varlığını da hesaba katmak gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Panelin ilk konuşmasını Çukurova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Arıkan yaptı. Avrupa entegrasyonu sürecinde siyasal gelişmelere değinen Prof. Dr. Harun Arıkan, Avrupa Birliğinin nereye gittiğini bilmek için, uluslararası sistemin nereye gittiğini iyi analiz etmenin gerektiğini kaydetti.

Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar da konuşmasında, Avrupa entegrasyonu sürecinde ekonomik gelişmeler ve Avrupa Birliği’nin geleceğini anlattı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı ise, Avrupa Birliği’nin geleceğinde Türkiye’nin yeri hakkında konuştu.

Panel, Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış’ın panelistlere plaket ve çiçek takdiminin ardından sona erdi.