Ramazan’da harcamalar gıdaya…(Köşe yazısı 23.06.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Bu köşede ramazan ayı başlamadan önce ‘Suni fiyat artışı’ yapanlarla ‘kriz fırsatçıları’ ve ‘ramazanda milletin anasını ağlatmak için çaba gösterenlere’ karşı ciddi önlem alınmasını istemiştim.
Bununla ilgili seri bir köşe de yazdım.
Buna ve tüm uyarılara karşın, yine fırsatçılar fiyatları artırdı, milletin filesini azalttı, cebindeki paranın alım gücünü düşürdü.
Zaten çoğu vatandaş bu ramazan ayını da ya kredi kartı harcamaları, ya eşten-dosttan aldığı borçlar ya da bankalardan çektiği tüketici kredileri ile geçirmeye çalışıyor.
Bu ramazan ayının ilk günlerinden bugüne yapılan araştırmalar, yine tüketicinin kredi kartı ile yapılan harcamalarda %50’nin üzerinde bir artış yaşandığını, en fazla harcamanın gıda için yapıldığını ortaya koydu.
Türkiye’nin en büyük izinli veritabanına sahip online pazar araştırma şirketi DORinsight, Ramazan ayı başında yaptığı araştırma ile Ramazan bütçesi konusunda beklentileri, genel durumu ve iftar tercihlerini ortaya koydu.
Ramazan ayına ait ilginç detayları ortaya koyan araştırmaya göre, katılımcıların %80’i gıda fiyatlarının yükselişine dikkat çekerken, %56’sı ise bu dönemde yapılan harcamaların kredi kartı ekstrelerini arttırdığını bildirdi.
Araştırmaya katılan kişilerin %80’i, Ramazan döneminde gıda fiyatlarında artış hissediyor ve mutfak masrafları için ekstra bir bütçe ayırıyor. “Ramazan dönemi mutfak masrafları için ekstra bir bütçe ayırıyor musunuz?” sorusuna “Evet” cevabı verenlerin oranı %58 oldu.
Araştırma, Ramazan için ayrılan bütçeleri de ortaya koydu. Ekstra bütçeye “Evet” diyenlerin %46’sı ancak 500TL’den daha az bir bütçeyi Ramazan için ekstra olarak ayırabiliyor. 500-1000 TL arasında ayıranların oranı %39, 1000-1500 TL arasında ayıranların oranı ise %9.
Ramazan dönemindeki harcamalara odaklanan araştırmada katılımcılara yöneltilen “Ramazan döneminde kredi kartı ekstreniz artıyor mu?” sorusuna “Evet” diyenlerin oranı yüzde 56 olarak belirlendi.
Ramazan ayı boyunca kredi kartı ekstrelerinin lideri ise gıda harcamaları. Araştırmaya katılanların %86’sı gibi büyük bir çoğunluğu, kredi kartı harcamalarında ilk sırada gıdanın yer aldığını ifade etti. İkinci sırada %7 ile giyim, üçüncü sırada %3 ile yakıt, son sırada ise %1 ile temizlik yer alıyor. Araştırmaya katılanların %3’ü ise kredi kartı kullanmadığını belirtti.
Araştırma sonuçlarına göre geleneksel iftar davetleri hala gözde. Ramazan’da iftar ve sahuru ailesiyle birlikte yapanların oranı %89. Evde iftar davetleri yapıldığı gibi dışarıda da ailecek iftar yemekleri yeniyor.
“Ramazan dönemi ailenizle dışarıda iftar yapıyor musunuz?” sorusuna “Evet” diyenlerin oranı %71 iken, katılımcıların %29’u aileleriyle birlikte dışarıda iftar yapmayı tercih etmiyor.
İster evde yapılsın ister dışarıda mükellef iftar sofralarının da bir maliyeti var. Ancak araştırmaya katılanların %65’ini bu ekstra bütçeler zorlamıyor. Katılımcıların %35’i ise Ramazan maliyetlerini karşılamakta zorlanıyor.
Peki bizler daha ne kadar, ‘geçmişteki ramazanlarda, Müslüman olmayan azınlık esnafı bile fiyat indiriyordu. Müslümanlara saygı duyuyordu’ sözünü duyacağız.
Ramazan ve kriz fırsatçıları ile kim uğraşacak?
Faiz lobisini bu ülkeden kim kovacak?
Milletin temel gıdası ekmeğin kilosunu bile 5 liraya yükselten spekülatörlerin canını kim yakacak?
İktidara gelmeden önce, diğer hükümetleri şikayet edenler bugün, faiz lobisi, kriz fırsatçıları ve suni fiyat artışı yapanlardan şikayet ediyor.
Oysa iktidar makamı şikayet değil, çözüm makamı değil mi?
Artık, iktidara gözü aç mutlu azınlıkları değil, milletin karnını doyuran iktidarlar ve bakanlar gelse iyi olmaz mı?
Bakalım bu dönem seçtiğimiz vekiller millet için neler yapacak?