????????????????????????????????????

Prostat kontrolü neden önemli?

Prostat, erkek üreme sisteminin parçası olan bir organdır. Başlıca fonksiyonu spermleri koruyan ve kalitesini artıran sıvıyı üretmek ve spermleri bu sıvı ile sulandırarak sağlıklı bir şekilde içerisinde muhafaza etmektir. Bir diğer görevi ise sfinkster kasları ile mesane ağzını sıkarak idrar kaçırmamızı engellemektir. İleri yaşlarda oluşma riski olan prostat kanserinin çok önceden teşhis ederek hastalığı tamamen tedavi edilebilmesi mümkündür. Acıbadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Sofikerim: ”Erkeklerde 50 yaşından itibaren iyi huylu prostat büyümesi olasılığı artmaktadır. İyi huylu prostat büyümesi, prostatın kanser olmayan büyümesidir. Prostat kanseri ile tamamen farklı bir hastalıktır. 60 yaşın üstündeki erkeklerin yüzde 60’ında, 80 yaşındaki erkeklerin ise yüzde 80’inde prostat büyümesi görülmektedir. İyi huylu prostat büyümesi kanser değildir” diyor.

Prostat kontrolü nedir? Hangi testler yapılmalı?
Prostat kontrolünde kanda Prostat Spesifik antijen (PSA) değerine bakılır ve üroloji uzmanı tarafından parmakla prostat muayenesi yapılır. Yine 50 yaş üzerinde prostat büyümesi ile ilgili yakınmaları olan erkekler için “üroflowmetri (idrar akım hızı testi)” yapılmalıdır.

Prostat muayenesi nasıl yapılır?
Üroloji uzmanı tarafından parmak ile makattan yapılmaktadır. Sanıldığı kadar zor ve sıkıntıya düşecek bir muayene değildir.

Prostat Spesifik Antijen (PSA) nedir?
Prostat Spesifik Antijen (PSA), prostat bezi tarafından salgılanan bir maddedir.
Üç önemli prostat hastalığı PSA değerini artırabilir; prostat enfeksiyonu (prostatit), iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ve prostat kanseri. Bazı tetkikler ve tedavi süreçleri de (sistoskopi, prostat biyopsisi vb…) kan PSA değerlerini artırabilir.

Prostat biyopsisi nedir? Ne zaman gerekir?
Üroloji uzmanı tarafından yapılan prostat muayenesi ve PSA değerlerine göre prostattan örnek alınıp incelenmesi gerekebilir. Bu sonuçlar değerlendirilirken, ailede (baba, erkek kardeş gibi) prostat kanseri öyküsü olması da önemli bir faktördür. Prostat biyopsisi, ultrasonografi eşliğinde alınmaktadır ve patolojik incelemeye gönderilmektedir.

İyi huylu prostat büyümesinde ne gibi şikayetler olur?
Yaşınız 50 veya üstünde ise ve aşağıdaki şikayetlerden biri veya birkaçı sizde varsa bu, prostat büyümesine işaret edebilir:
• İdrar yapmada güçlük,
• Zayıf idrar yapma veya idrar akımının yavaşlaması,
• İdrara başlamada gecikme veya bekleme,
• İdrar yapma sürecinin uzaması,
• Aniden idrara sıkışmak, idrarı kaçıracakmış gibi hissetmek
• Daha sık idrara çıkmak,
• Gece uykudan uyanarak idrara kalkmak,
• İdrar yaptıktan sonra mesaneyi tam boşaltamama hissi,
• İdrar kaçırmak.

Prostat kontrolüne neden gidilmeli?

Bir erkeğin 40 yaşından itibaren PSA değerlerini bilmesi, daha sonra artış olup olmadığını öğrenmesi açısından önemlidir. Ayrıca eğer bir kanser tespit edilirse, bu çok erken evrede saptanmış olacak ve tamamen tedavi edilecektir. Prostat muayenesi; yukarıda belirtilen şikayetleri olan 50 yaş üstü erkeklerde tanının konularak tedavinin yapılmasını sağlayacaktır. Prostat tedavisi; sadece izlem, ilaç tedavisi, kapalı prostat operasyonu, lazer ile prostat operasyonu ya da açık operasyonla yapılır.