Projeler güzel, kirlilik-uygulama kötü (Köşe yazısı 13.02.2019 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Kayseri tarihi, kültürü, gelenekleri, görenekleri, hayırseverleri, üretkenliği, çalışkanlığı, özkaynak kullanımı, köklü medeniyeti, pek çok ‘ilk’lerin şehri olma özelliği ile sürekli gündemde.

Kayseri’nin bulvarlarını yapan rahmetli efsane belediye başkanı-milletvekili Osman Kavuncu’dan sonra görev yapan bir çok belediye başkanı da imkanlar ölçüsünde birşeyler yapmaya çalışmış ve de yapmış.

En basitinden, bugün  ‘Sivas caddesini öldürdü’ denilen  hafif raylı sistem 1980 öncesi efsane rahmetli belediye başkanı Niyazi Bahçecioğlu’nun önemli projelerinden biri idi. Raylarını bile getirtmiş ama Devlet Planlama Teşkilatına takıldığı için hayata geçirememiş ve raylarda hurda olarak satılmıştı. O dönemde yapılmış olsa belki bugün Kayseri metro hizmeti alacaktı, daha iyi gelişecekti.

***

Yine bugün en çok gündemde olan ‘ucuz ekmek’.

Bunu da rahmetli Bahçecioğlu BEF’i kurarak fırıncıların vatandaşa eziyetini önlemişti. Bugün Kent ekmek satış noktalarındaki kuyruklar bile bu iki hizmetin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Sonrasında Mehmet Özhaseki’nin, benimde o dönemde çalıştığım ulusal gazete ve televizyonda gündeme taşıdığım, şehrin ortasında ‘Venedik projesi’ gerçekten heyecanlandırmıştı. Ama hayata geçmedi, geçirilemedi ve proje yetersiz kalınca rafa kaldırıldı.

***

Dünyanın en uzun yeraltı şehri ve tünelleri Kayseri’de

Gazeteci olarak başladığım o gençlik döneminde gündeme getirilen bu yeraltı şehirleri ve tünelleri bugün hala turizme kazandırılamadı. Kesintisiz o tünellerin üzerlerine şimdi çok katlı binalar yükseliyor. Tarihi tünelleri tarihten silmek içinde bol bol kaymek satış büroları, müzeler yapılıyor.

***

Bu arada Kent estetik kurulu güya ve göstermelik görevini yapıyor.

Şehrin merkezindeki binalarda, tabelalarda ‘tarihi görünümlü’ estetik sağlandı.

Ama uygulama noktasına gelince, isteyen seçim dönemi istediğini yapmaya, görüntü ve estetik kirliliğine başladı. Estetik uygulanan o bulvar, caddelerin çatılarına, yanlarına, camlarına, tabelalarına bakarsanız ne demek istediğimi iyi anlarsınız.

***

Birde hep tarihten, kültürden bahsediliyor.

Ama her nedense ‘geçici izinle’ dikilen ucubeler kalıcı hale geliyor.

En iyi örneği de halen Zeynel Abidin türbesi arkasında.

Milletin güldüren, Kayseri’ye hiçbir faydası olmayan kültür-sanat merkezi.

Oysa, çevresindekileri kirletmese, görüntülerini bozmasa, o tarihi koku hepsine beter.

***

Ben şehrin göbeğinde Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Şükrü Karatepe döneminde meydana yaptırılan otelinde ‘şehrin estetiğini, görüntüsünü, Erciyes’in güzelliğini bozduğu’ tartışmalarına çok tanık oldum. Bugün tartışılan konulardan biri ‘çok katlı binalar ve şehrin estetiğini, Erciyes’in güzelliğini bozması.’ İyi de, ister gökdelenlerin yapılması döneminde isterse otelin yapılması döneminde ilgili kişi ve kuruluşların bu konudaki uyarıları niye ciddiye alınmadı?

***

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, ise şehrin tarihi dokusunu da ortaya çıkaracak olan önemli bir kentsel dönüşüm projesi için ciddi bir adım attı. ‘Sur İçi Kentsel Gelişim Projesi’ olarak adlandırılan ve Camii Kebir ile çevresini de kapsayan proje hayata geçerse Kayseri için önemli bir proje olabilir.

‘Kentsel dönüşüm ve kentsel gelişim’ olarak adlandırılan projenin kısmen ayrıntıları Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili olarak sınırları belirlenen alanlarda Bakanlıklar, TOKİ ve Milli Emlak ile protokoller yapılması için yetki verilmesi olarak görüşüldü.

İki önemli dönüşüm projesi hakkında açıklamalar yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Sur İçi Kentsel Gelişim Projesi ve Kayseri Mahallesi’nin devamı projelerinde TOKİ ile birlikte çalışacaklarını açıkladı.

***

Yoğunburç, Kiçikapı, Düvenönü ve Meydanın çevrelediği Cami Kebir ve çevresini de kapsayan bölge için önemli bir proje için Başkan Çelik, “Projemizi Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a Kayseri ziyaretinde sunduk. Çok uygun buldu ve yerinde de incelemek istedi. Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ’nin kol kola olması halinde projenin çok daha hızlı tamamlanacağını belirtti. Sayın Bakanımıza bu desteği için çok teşekkür ediyorum. Bu proje Kayseri için çok önemli bir proje. İkinci projemiz de Kayseri Mahallesi’nin 2. Etabı ile ilgili. Hatıroğlu Camii ve Kayseri Mahallesi arasında kalan bölgeyle ilgili de güzel bir proje hazırladık. O bölgeye değer katacak olan projemizi de Sayın Bakanımız çok beğendi. Bu projede de Bakanlığımızla birlikte çalışacağız” dedi.

Sur projesi ile  şehrin göbeğindeki gökdelenler, arkasındaki halıcılar, sakadatçılar, leblebiciler gibi esnafın bulunduğu yeni dönem eski yapılar yıkılacak. Kayseri mahallesindeki ikinci etapta ise, daha çok mutlu günler, fotoğrafçılar, gelinlikçiler, turizmciler gibi esnafın toplanacağı küçük siteler yapılarak kent estetiğine uygun görüntüler ortaya çıkartılacak, cazibe merkezi olacak.

Ama proje uygulanırken yine bazı kirliliği, adamına göre uygulamaları beraberinde mi getirecek onu zamanla hep birlikte göreceğiz.