Prof.Dr. İbrahim Küçük: Solar minimum dünyayı karıştırmayacak!

TÜRK Astronomi Derneği Başkanı Prof.Dr. İbrahim Küçük, ‘Güneş’te suskunluk olduğu ve Dünya’nın buzul çağını yaşayacağı’ iddiasına ilişkin, “2020’de Güneşimiz solar minimum evresine girdi. İçinde bulunduğumuz ayda Güneş,  ‘Solar Minimum’un’ dip noktasına ulaştı. ‘Solar Minimum’ geliyor. Endişelenmeyin, Dünya’yı Karıştırmayacak” dedi.

Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Astrofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof.Dr. İbrahim Küçük, ‘Güneş’te suskunluk olduğu ve Dünya’nın buzul çağını yaşayacağı’ iddialarına ilişkin, açıklamada bulundu. Prof.Dr. Küçük, NOAA/NASA’nın ortak çalışması ile Güneş’in 25’inci çevriminin Temmuz 2025‘de solar maksimuma ulaşmasının beklendiğini ifade ederek, 1600’lü yıllardan itibaren Güneş leke çevriminin takip edildiğini, son 100 günde de lekesiz Güneş izlenimlerinin insanlarda bir tedirginlik oluşturduğunu belirtti  ancak endişeye gerek olmadığını söyledi.

Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof.Dr. Küçük, “Lekeolarak tabir edilen bölgeler Güneş’in yüzeyinde, karanlık bir alan olarak görülen yoğun bir manyetik aktivite alanıdır. Küçük görünseler bile içerine dünyayı alabilecek büyüklüktedirler.İki kutuplu güneş lekeleri bölgelerinin sayılarındaki artma ve azalma yaklaşık 11 yılda bir tekrarlar ve buna güneş leke çevrimi denir. Güneş lekeleri 1838’den beri her gün sürekli olarak sayılmaktadır” dedi.

‘UZAYDAKİ ASTRONOTLAR RİSK ALTINDA’

Solar minimumun Dünya’ya etkisi olup olmadığını da açıklayan Prof.Dr. İbrahim Küçük, “Güneş leke sayılarının azalması, neredeyse sıfıra ulaşması durumudur. Solar minimum, Güneş’in 11 yıllık güneş çevrimindeki en az güneş enerjisi aktivitesi dönemidir. Bu süre boyunca, güneş lekesi ve güneş patlaması aktiviteleri azalır ve günlerce görülmez.Ancak Güneş aktivitesi ile Güneş sistemi dışı radyasyonun dünyaya ulaşması arasında bir ters orantı var. Güneş aktivitesinin dünya atmosferine ulaşan kozmik parçacıkların sayısını azaltıcı etkisi var. Yani bu minimum süresince daha fazla kozmik radyasyona maruz kalabiliriz. Ancak daha çok uzaydaki astronotlar risk altında” değerlendirmesinde bulundu.

‘ENDİŞEYE  VE KORKUYA GEREK YOK’

Güneş’te yaşanan suskunluğun ve Dünya’daki soğumanın korkuya neden olmaması gerektiğini de söyleyen Küçük, “Bir internet sitesinde çıkan haberde “Dalton Minimum” olarak bilinen bir olayın tekrarlanmasından bahsedilmiş ve insanlar tedirgin edilmişti. Ancak dünyada yaşanan soğumanın Güneş leke çevrimiyle bir ilgisi yoktur. Ayrıca daha önce 1646 ve 1715 yılları arasında mini bir buzul çağı olarak adlandırılan ve Londra’nın Thames Nehri’nin donmasına neden olan “Maunder Minimum” olarak bilinen bir fenomenin tekrarlanacağı söylemleri de yanlıştır. Ayrıca Güneş enerjisi ile karasal iklim arasındaki bağlantı, uzay bilimcilerin üzerinde çalıştıkları bir araştırma alanıdır” ifadelerine yer verdi. Haber: Samed Aydın SUN/Kayseri Star Haber)