Pembe yaşam ve magazinleşmek..(Köşe yazısı 16.04.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Türkiye’de ilginç olaylar oluyor. Zaten bizim basın tam bir evlere şenlik oldu. Son düzenlemelerden sonra, yazılı ve görsel basın, ciddi olaylar yerine daha çok ‘suni gündem’ ya da ‘penguen’ gibi ‘pembe haberler’ peşinde.

Peki, ciddi haberler ‘suni gündemler’i bertaraf eder mi? O da tartışılır.

Toplum, şehitler, kaçaklar, göçmenler, ekonomik sorunlar, kredi kartı borçları, suçlar ve suçlular konusunda ‘resmen uyuştu’ duyarsızlaştırıldı. Dizi kolik bir toplum oldu. Magazinleşti, fantazilerini çeşitlendirdi, birbiri ile daha yakından ilgilenmeye başladı.

Tüketicilerin gönülden bağlı olduğu markaları belirleyen ve MediaCat-Ipsos işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Türkiye’nin Lovemark’ları 2015 Araştırması’ bu yöndeki ‘magazin toplumu’ olduğumuzu gösterdi.

İşte Türkiye’nin Hareketleri Araştırması’nda öne çıkan başlıklar;

-Türkiye’nin en hareketli kadınları Burcu Esmersoy % 43, Hadise %29

-Türkiye’nin en hareketli erkekleri Acun Ilıcalı % 29, Arda Turan %26

Sosyal medyanın hareketlisi; Demet Akalın, Murat Boz, Tuba Ünsal, Hande Erçel, Serenay Sarıkaya

-Türk halkının hafızasında yer etmiş hareketler; Mehmet Ali Erbil’in parmak çevirme hareketi % 47, Fatih Terim’in daha hızlı anlamında yaptığı elleriyle pedal çevirme hareketi % 45

-Türk sinemasının hafızalardan silinmeyen hareketleri; Adile Naşit’in hoplayarak gülmesi % 85, Kemal Sunal’ın postacı yürüyüşü % 74, Sadri Alışık’ın Turist Ömer rolündeki selam hareketi %61, Şener Şen’in Hababam Sınıfı’nda Badi Ekrem kung-fu hareketi % 52

-Bizi biz yapan hareketler; hesap ödemesi için yapılan “Senin Paran Burada Geçmez” hareketleri, halay çekmek, mangal yellemek, otomobil arkasından su dökmek, çocuklara uçtu uçtu yapmak, annelerin terlik fırlatması, uzun eşek oynamak

Rexona tarafından Estima araştırma şirketine yaptırılan ve ülke genelinde 15 şehirde, 18-44 yaş arasında AB/C1 sosyo ekonomik gruplardaki kişiler arasında yapılan araştırmaya göre; Türk insanının günlük hareketinin büyük bölümünü işe, okula, alışverişe yürümek oluşturuyor. Spor amaçlı hareketler tüm hareket alışkanlıklarının altında kalırken, AVM’ de yürümek % 70 oranıyla en çok yinelenen hareketlerin başında geliyor. Türk insanını tartıda kilo almış olduğunu görmek değil, arkadaşlarıyla güneşli bir günde eğlenceli etkinlik planı önerisi daha kolay ve hızlı harekete geçiriyor.

Türkiye’nin içinden çıkan, ailelerimizden öğrendiğimiz ve kendi duygularımızla harmanlayarak sürdürdüğümüz bizi biz yapan hareketler, araştırmada şu sıralama ile karşımıza çıkıyor; hesap ödeme sırasında “Senin paran burada geçmez” hareketleri, piknikte mangal yellemek, halay çekmek-horon tepmek, otomobil arkasından su dökmek, çocuklara uçtu-uçtu yapmak, pazarlık el sıkışması, annelerin terlik fırlatma hareketi, birdirbir, uzuneşek oynamak.

Araştırmada Türkiye’nin en hareketli ünlüleri sorusuna %43 ile Türkiye’nin en hareketli kadını Burcu Esmersoy cevabı verildi. Burcu Esmersoy’u, Hadise ve Gülben Ergen takip etti. Erkeklerde ise % 29 ile Acun Ilıcalı Türkiye’nin en hareketli erkeği çıkarken, Acun Ilıcalı’yı Arda Turan, Murat Boz ve Gökhan Özoğuz takip etti.

Sosyal medyada en hareketli ünlüler sorusuna ise Demet Akalın, Murat Boz, Tuba Ünsal, Hande Erçel, Serenay Sarıkaya cevabı verildi.

Türk halkının hafızasında yer etmiş hareketler; Mehmet Ali Erbil’in parmak çevirme hareketi % 47, Fatih Terim’in daha hızlı anlamında yaptığı elleriyle pedal çevirme hareketi % 45 ile unutulmayan hareketler arasına giriyor.

Türk sinemasının hafızalardan silinmeyen hareketleri Araştırmada Yeşilçam sanatçılarının Türk filmlerinde canlandırdığı karakterleriyle özdeşleşen ve hafızamıza kazınan hareketlerin başında Adile Naşit’in hoplayarak gülmesi % 85 ile birinci sırada yer alırken, Kemal Sunal’ın postacı yürüyüşü % 74, Sadri Alışık’ın Turist Ömer rolündeki selam hareketi %61, Şener Şen’in Hababam Sınıfı’nda Badi Ekrem kung-fu hareketi % 52 ile yer alıyor.

Türk insanının % 66’sı ihtiyaç duymadığını söyleyerek deodorant kullanmıyor, sadece özel günlerde deodorant kullanmaya gerek duyanların oranı %21. Türkiye’de 5 kişiden 1’i hiç terlemediğini, terlemesini gerektirecek bir hareket yapmadığını düşünüyor.