Pastırma-sucuk fiyatları et’e zam ile yüzde 15 arttı

Sofraların tadımlık lüks gıdaları arasına giren Kayseri pastırma ve sucuğun kilosu, et fiyatlarına gelen yüzde 10’luk zam ile yüzde 10-15 arttı. Bu artışla tadımlık ve hediyelik alınan pastırmada 500 gramlık paketler 250 grama kadar düştü.

PAKİSTANLI DOKTOR VE MÜHENDİS TADINA BAKTI

Kayseri’nin eski ve tanınmış pastırma-sucuk ve et ürünü satıcılarından Mustafa Türkmen, sadece Kayseri pastırma-sucuğunun değil, Gaziantep baklavası, Bursa kestanesi gibi yöresel ürünlerin fiyatlarının da artmasına dikkat çekti. Bu arada Pakistan’dan gelen doktor ve makina mühendisi hediyelik aldıkları pastırmanın tadına bakıp ‘güzel’ dedi.

ELDEKİ PASTIRMA VE SUCUĞUN FİYATI  1250 LİRA..

Satıcı Mustafa Türkmen, elindeki bir tütünlük pastırmanın 4-4,5 kilo geldiğini bununda 900 ile 1000 lira arası, sucuğunda 250-260 lira arasına geldiğini, dilim pastırmanın ebatına göre diliminin 2 liradan başladığını belirtti. Türkmen şunları söyledi.

ZAM SONRASI FİYATLAR

Sucuklarımız 115 lira evlik dediğimiz sucuklar. Bunda yağ oranı en düşük olanı. Birinci kalite sucuğa evlik sucuk deriz yani. Pastırmada da 150 ila 250 lira arası değişen fiyatlar var. Sırt pastırma en yumuşağı en uygun en güzel pastırma olanı. O da 235 ile 150 arası seyrediyor. Yüzde 10-15 arası bir zam geldi. Tabiki sürümümüzü etkiliyor. Alım gücü zaten düşüktü. Bu son fiyatlarla birlikte alım gücünden dolayı insanlar zorlanıyor satmakta.

KIŞIN DAHA ÇOK TÜKETİLİYOR

Gurbetçilerin gelmesiyle birlikte bir hareket oluşmuştu. Onlardan sonra mevsim itibariyle biraz düşüş yaşadık ama bugünlerde soğuk havanın etkisiyle sürümün artacağını bekliyoruz. Soğuk hava bizim pastırma-sucuk gibi ürünlerde kokusundan dolayı, yazın terleme oluyor rahatsızlık doğuyor. Kışın daha çok tüketiliyor. Beklentimiz biraz hareketin olması yönünde. Bizde dediğim gibi kokusundan dolayı pek tercih edilmiyor öğrenciler tarafından.

TÜKETİMDEN ÇOK GELEN VE GİDEN HEDİYELİK ALIYOR, GRAMAJ DÜŞÜYOR

Genelde hediyelik olarak düşünülüyor. Kayseri’ye gelen boş gidemiyor. Pastırma-sucuk alıyor. Yine Kayseri’den dışarıya ziyarete gidişlerde, seyahatlerde talep oluyor. Genelde hediyelik, tüketmek için değilde hediyelik ağırlıkta. Tabi ki gramajda her geçen gün daha da azalıyor. Yarım kilo götüren 400 grama kadar düşüyor, 250 grama kadar düşürülüyor.

PASTIRMA, BAKLAVA, KESTANE…

Sadece Kayseri pastırması ile kıyaslamayalım. Antep’in baklavası da pahalı. Bursa’nın kestanesi de, kestane şekeri de pahalı. Maalesef pahalı. Ama bu yöresel ürünler daha doğrusu şehirlere mal olmuş ürünler o şehirlere gidildiğinde alınması gerekiyor. Dolayısıyla tüketimimiz bu şekilde oluyor.

DEVLETİN DESTEĞİ FİYATLARI ETKİLEYECEK

Bizim direk et ile alakalı olduğu için besicilerin, yemlerin daha doğrusu artışından dolayı bizlere kadar sirayet eden fiyat artışları var. Tabi devletin desteği ile birlikte diğer fiyatları eti etkileyecek, et fiyatları pastırmayı etkileyecek dolayısıyla vatandaşa daha uygun şekilde sunabilme imkanımızda olacak.

KÜÇÜK ESNAFIN BEKLENTİSİ KDV’NİN DÜŞÜRÜLMESİ..

Bizim küçük esnaf olarak talebimiz, geçen yıl pandemiden dolayı 100 gün aşağı yukarı kapalı kaldık. Ama kiramızı tam ödedik. Yani masraflarımız sabit, gelirlerimiz düşüyor. Bu konuda biraz sıkıntılı süreç yaşıyoruz. Beklentimiz tabi ki elektriğin, kiraların normal seyretmesi. Bu yönde sıkıntılarımız var. Tabi ki KDV oranları makul seviyelerde olursa vatandaşın alım gücü daha çok artar. Dolayısıyla sürümden bizlerde ticaretimizi yapabiliriz.