Özyeğin Üniversitesi’nde geliştirilen projeler İstanbul Maker Faire 2017’de

Teknolojiyle “kendin yap” kültürünü bir araya getiren, dünyada her geçen gün daha çok yaygınlaşan Maker Hareketi, Türkiye’deki etkisini de artırıyor. Türkiye’de ilki 2014’te gerçekleşen Maker Faire etkinliği her yıl daha da fazla ilgi topluyor.

Eğitim, sanat, pro-maker, mekatronik ve açık alan aktivite alanlarından oluşan Maker Faire Istanbul 2017’de, Özyeğin Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanmış birbirinden yaratıcı 10’un üzerinde proje sergilenecek. Katılımcı projeler arasında Girişimcilik Merkezi bünyesinde kurulan OPENFAB İstanbul’da gerçekleştirilen projelerin yanı sıra öğrencilerin kendi projeleri de bulunuyor. Tüm projeler fuar alanındaki büyük bir vagon içerisinde sergileniyor.

Projeler arasında öğrencilerin yaratıcılıklarını yansıttıkları parmak futbolu ve tangram oyunu gibi eğlenceli oyun platformlarının yanı sıra Photobooth ve Takipçisayar gibi sosyal medyaya yönelik değişik fikirler de bulunuyor. El yapımı kablosuz hoparlör Babu Speaker, düşük maliyetli bir drone geliştirme kartı olan ESPcopter, TÜBİTAK destekli Haritalayıcı Robot projesi, cerrahiden heykel yapımına pek çok alanda kullanılmak için geliştirilen Armee projesi de öne çıkan projeler arasında yer alıyor.

Özyeğin Üniversitesi öğretim üyelerinin ve robotiğe ilgi duyan öğrencilerinin bir araya gelerek kurdukları robotik araştırma laboratuvarında geliştirilen ve uluslararası yarışmalara katılan Mars Gezgini Robotu da sergi alanında uzay meraklısı ziyaretçileri bekliyor olacak.

Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk Maker Faire 2017’ye ilişkin şöyle konuştu: “Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de yaygınlaşmaya başlayan maker hareketi birlikte üretmeyi, paylaşmayı ve üretilenleri açık-kaynaklı olarak yayınlamayı temel alıyor. Atmak yerine onarmak, satın almak yerine üretmek gibi kavramları yeniden hatırlatıyor. Girişimciliği ve yenilikçiliği destekleyen bir üniversite olarak, maker hareketine ve teknoloji üreten gençliğe verdiğimiz önemle 2015 yılında Girişimcilik Merkezimiz bünyesinde OPENFAB İstanbul’u kurduk. OPENFAB İstanbul, donanım girişimcilerine verdiği destekle 50’den fazla patent üretilmesine, donanım geliştiren 3 şirket kurulmasına vesile oldu. 3D yazıcılar, CNC, lazer kesici, elektronik platformlar gibi ekipmanları içeren fiziksel bir mekân olmanın yanı sıra, düzenlediği teknoloji eğitimleriyle 5 yaş ve üzerindeki 2000’den fazla katılımcıya ulaştı. Özyeğin Üniversitesi olarak OPENFAB markamız ve yaratıcı projelerimizle bu yıl ilk kez Maker Faire’de yer alıyoruz. Önümüzdeki dönemde maker hareketini Anadolu’ya taşıma hedefi olan OPENFAB İstanbul’un düzenleyeceği etkinliklerde tüketimden üretime geçişte farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz.”  

İstanbul Maker Faire bu yıl; teknoloji, müzik ve eğlenceyi de bir arada sunacak. Etkinlikte donanım projeleri, drone yarışları, enstalasyonlar, canlı müzik ve sokak sanatçılarının gösterilerinden oluşan aktivitelerin yanı sıra, programlama, robotik, cam teknikleri ve sanat gibi konularda gerçekleşecek atölyeler de yer alacak. Şenlik havasında geçecek ve ücretsiz olan etkinlikte maker kültürünü yakından tanıma fırsatı yakalayan ziyaretçiler ve proje sahipleri keyifli zaman geçirecekler.