Özgürlükçü 3. Nesil Üniversite ve Rektörü…(Köşe yazısı 21.01.2015 Kayseri Star Haber)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Kayseri Erciyes Üniversitesi benim neredeyse meslekte tanıştığım ilk Üniversite.
Lahana tarlasında iken temelinin atılmasından, bugünlere gelmesine kadarki evresini adım adım bilen, hatta zamanında önemli ekmek kapılarımdan biri olan ilk emeklilik dönemimin Üniversitesi.
O nedenle, Asistanlığından tanıştığım Erciyes Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur’da, Üniversitenin nereden nereye geldiğini, nerede aldığını neler yaptığını anlattığında burada geniş yer alacağını yazarak köşeme başlamak istiyorum.
Bizim ikinci emeklilik döneminde üç yeni Üniversite ile daha tanıştık. Melikşah, Nuh Naci Yazgan ve Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ).
Hepsi Kayseri’ye çok şeyler katacak, bundan hiç şüphem yok.
Kayseri’ye 3. Nesil Devlet Üniversitesi olarak kurulan Abdullah Gül Üniversitesi, eğitim, araştırma ve toplumsal fayda konusunda hayatımıza hızlı girdi.
Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, eleştiriye açık ama çabuk sinirlenen, çatışmasız özgürlüğü savunan, ODTÜ gibi hep ileri bakan, geçmişinden ders çıkartıp, gençlere açık açık altın öğütler veren, acı-tatlı, eksik-hatalarını net ortaya koyabilen, kendine güveni yüksek bir rektör.
Sümer Kampüsünde düzenlediği basın toplantısında kısa sürede yaptıklarını anlattı. Bende o toplantıdan bana ilginç gelenlerini burada aktarmak istiyorum.
Bu yıl itibariyle üniversitede eğitim gören 260 öğrenciden 194’ü yani %75’i hem nakit destek bursu hem de ücretsiz yurt imkanından faydalanıyor. Bu yıl üniversitede eğitime başlayan öğrencilerden %47’sinin ilk 3 tercihleri arasında AGÜ yer alıyor. Öğrencilerin büyük bir bölümü ilk 25 binden. Bir önceki yıla göre LYS sıralamasında ilk 20 binden aldığı öğrenci sayısı %50’den %65’e çıkmış.
Türkiye’deki diğer üniversitelerle karşılaştırıldığında İstanbul ve Ankara’daki bazı üniversiteler dışında tüm Anadolu, İzmir ve Antalya’daki üniversiteler arasında en iyi performansı sergiledi.
Bu yıl, Bilgisayar, Elektrik Elektronik, Endüstri, İnşaat, İşletme, Makina ve Mimarlık olmak üzere toplam 7 bölüme öğrenci kabul etti. LYS sonuçlarına göre devlet üniversiteleri arasında çoğu bölümde ilk beşte olmak üzere sıralamada yerini aldı.
Daha önce açılmış olan fakülte ve bölümleri kapatarak, Mühendislik Fakültesi, Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Yönetim Bilimleri Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Mimarlık Fakültesi kurdu. Bunun yanında, Öğrenci Dekanlığına bağlı olarak Kariyer Merkezi ve Öğrenme ve Öğretmeyi Geliştirme Merkezi’nde çalışmalar başladı.
Geçen yıl 39 olan öğretim üyesi sayısı %12’si yabancı uyruklu olmak üzere 67’ye yükseldi. Yabancı uyruklu okutman sayısı geçen seneye oranla yaklaşık %50 artarak 24 oldu.Doktora öğrenci sayısı geçen yıla oranla %40 artarak 5’e yükseldi. Üniversiteye geçen yıl kayıtlı 11 yüksek lisans öğrencisi sayısı 19’a ulaştı. AGÜ, tersine beyin göçünde Türkiye’deki üniversiteler arasında 3. sırada. 16 öğretim üyesini tersine beyin göçü ile üniversiteye kazandırdı.
Üniversitelerin kalitesinin bir başka göstergesi de sahip olduğu nitelikli insan gücü. AGÜ’nün öğretim üyelerinin bir kısmı TÜBİTAK, TÜBA, BAGEP, GEBİP ödüllü. Öğretim üyesi başına düşen yıllık indeksli makale sayısı 2 ve atıf sayısı 37.5. Bu rakamlar Dünya ortalamasının üzerinde. Bugüne dek öğretim üyelerinin almış olduğu toplam patent ve lisans sayısı 55. Ayrıca 19 öğretim üyesi, toplam bütçesi 20 Milyon TL’yi aşan 35 projede yer alıyor.
AGÜ, ARGE ve inovasyon kapsamında KOSGEB, ORAN Kalkınma Ajansı, Kayseri OSB ve Kayseri Sanayi Odası gibi kurumlarla işbirliği yürütüyor. Aynı zamanda Üniversite-Sanayi İşbirliği kapsamında ROKETSAN, TAI, EÜAŞ, ARÇELİK , APPLE VE TURKCELL gibi dev kuruluşlarla çeşitli işbirliği anlaşmaları imzaladı.Uluslararası platformda ABD, Kore, Almanya, Litvanya, Pakistan gibi bazı ülkelerle ile işbirliği yaptı. ABD’de IIT Üniversitesi ve Kıbrıs’ta Yakındoğu Üniversitesi ile işbirliği anlaşmaları imzaladı.
Geleceğin önemli teknolojilerinden biri olan plazma teknolojileri üzerine düzenlenen 1. Uluslararası Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Şimdi TKİ ile yaptığı anlaşma ile öğretim üyesi Prof. Dr. Beycan İbrahimoğlu Soma’daki kömürün plazma teknolojisi kullanılarak daha verimli yakılması konusunda bir proje çalışması var.
Atık Yönetimi (Çevre Koruma), Hidrojen Enerjisi ve Depolama, Yakıt Hücreleri (Temiz Enerji), Diş İmplantları, Kanser (Sağlık) gibi küresel sorunlara yönelik AB ve ulusal fonlardan destekli araştırma projeleri yürütüyor. Ayrıca; Yüksek Kapasitede Hidrojen Ve Metan Depolanması İçin Bor Esaslı Gözenekli Malzemelerin Geliştirilmesi gibi TÜBİTAK’tan destekli projeler diğerleri.
Düzenlediği ARAMA konferansları ile “2050 yılında Kayseri Nerede Olmalı” başlıklı bir Konferansı Şubat-Mart ayında düzenleyerek Kayseri’nin gelişimine katkı sağlayacak ortak akıl yürütecek bir projeye imza atmayı planlıyor.
Gençlere Türkiye genelinde hizmet vermek üzere, AB Bakanlığı – Avrupa Gönüllü Hizmeti, ve Avrupa Bilgi Masası – Eurodesk olarak akredite edilen Kayseri’de tek üniversite. Gençlik Fabrikası geniş bir uluslararası ağa sahip. Bu kapsamda SALTO, Robert Bosch Vakfı, Avrupa Gençlik Forumu, Toplum Gönüllüleri Vakfı başta olmak üzere 50’den fazla ülkede 200’den fazla kurumla işbirlikleri yaparak projeler yürütüyor. Avrupa Birliği gençlik Programı ile sadece AGÜ öğrencileri değil Türkiye genelinden 102 öğrenci 16 farklı değişim programı ile Avrupa’da eğitim alma şansı elde etti.
Geçen yıl Avrupa’da ilkini düzenlediği “Gençlik İstihdamında Zorluklar ve Fırsatlar” sempozyumun ikincisini bu yıl Aralık ayında düzenleyecek. Gençlik Fabrikası gençlik hizmetleri çerçevesinde toplam 91 etkinlik düzenledi.
APCO ile Anadolu’nun Dişi Kaplanları başlıklı programı gerçekleştirdi. Program dahilinde 14 ayrı üniversiteden gelen 77 öğrenci başarıları dünyaca kanıtlanmış iş kadınları ile tanışma fırsatı bulup kendilerinden mentorluk desteği aldı. Hemen ardından Amerikan Ticaret Odası ile AGÜ arasında bir işbirliği ile projenin kapsamı genişletildi. Buna göre Şubat ayı içinde dünyaca ünlü firmaların CEO’ları AGÜ’de ağırlanacak.
AGÜ uluslararasılaşmaya büyük önem veriyor. Bununla ilgili deneyimli bir kadro ile yola çıktı. Üniversiteye uluslararası platformda akademisyen ve öğrenci kazandırmak adına daha ileri götürecek projelerde yer alacak. Amaç AGÜ’nün uluslararası alanda yaratıcılıkta, yenilikte, yüksek kalite eğitim-öğretimde ve atılımda lider konumda tanınmasını sağlamak. AGÜ’nün uluslararası ofisi AGÜ’yü Dünyaya, ve Dünyayı da AGÜ’ye taşımak. AGÜ, ABD, Almanya, İngiltere, Kazakistan, Fas, Azerbaycan ve Pakistan olmak üzere 7 farklı ülkede temsil edecek ve dünyanın iki büyük fuarı olan NAFSA ve EAIE’ye katılacak.
Kayseri Tabipler Odası Türk Sanat Müziği Korosu AGÜ bünyesine katıldı. Bu öğrenci ve öğretim üyeleri ile personelin katılımıyla AGÜ sanat kültürünün gelişmesine katkı sağlayacak. KASKİ Spor Bayan Basketbol takımı AGÜ Spor olarak üniversite adını aldı. Uluslararası ve Ulusal müsabakalarda AGÜ’nün tanınırlığını artırırken önemli başarılara da imza atıyor.
Bunlar AGÜ rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu’nun anlattıklarından bazıları idi. Biz sorduk o konuştuğunda ise ‘Bu adam bırakıp kaçar’ diyenlere net ‘Hiçbir işi yarım bırakıp gitmedim’ diyerek mesaj verip şunları söyledi.
“AGÜ olarak hedefimiz 7 bin öğrenci, 230 öğretim üyesi, 450 öğretim elemanı. Bugün, işsiz Üniversite mezunlarının sayısı, ilkokul mezunu bile olmayanlardan daha çok. Her türlü fikir ve siyaset Üniversitede konuşulup, tartışılabilmeli. Aynı gemideyiz. Basından tek isteğim doğruları zamanında yazması. Bize sorsun tek doğru aleyhimize yazsın. Burası kimsenin değil, hepimizin. Kişilerin siyasi görüşü olur ama kurumların siyasi görüşü olamaz. Vizyonu, misyonu olur. Bizim vizyonumuz, Türkiye’nin milli, kültürel, evrensel değerlerle buluşturan, üretim yaparak ve öğrenerek yeni nesiller yetiştirmek. Her türlü düşünce özgürlüğünü savunuyoruz. Çatışmadan, özgürlüğün yanındayız.”
Kayseri’nin en büyük eksiğini, sanırım Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, son sözleri ile topluma ‘Çağa ayak uydurun, öğrenin, üretin, çalışın, dedikoduyu, birbirinizi çekiştirmeyi, suni gündemleri bırakın Dünya gerçeklerine bakın’ diyerek verdi.
Kısaca, Kayseri’de belki aykırı ama ‘3. Nesil Özgürlükçü bir Üniversite’ doğdu, Rektörü de, ekibi ile bildiği evrensel doğru çizgide geleceğin Kayseri’sine katkıda bulunmaya çalışıyor.
Umarım, sadece AGÜ’de değil, Erciyes Üniversitesi, Melikşah Üniversitesi ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nin Kayseri’ye katkısında basın olarak biz geri kalmayız.