Otomobilde ihracat şampiyonları, ihracatçılardan MB önerisi, kuru kaysı ihracatı

İhracatçılar Merkez Bankası yönetimiyle bir araya gelmeli

 IMF, Türkiye ekonomisinin 2021’de yüzde 6 oranında büyümesini öngörüyor. Bütün gelişmiş ülke ekonomileri resesyon gerçeğiyle yüz yüze gelirken Türkiye’yle ilgili pozitif büyüme beklentisinde ihracat sektörünün payı büyük.

“7,35 kırmızı çizgimiz. Kur 7,35’in altına indiği süreçte 184 milyar dolar ihracat hedefimiz, üretimimiz tehlikeye girer.” diyen Egeli ihracatçılar, Merkez Bankası’nın döviz alım limitlerini artırarak piyasaya müdahale etmesini istiyor.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Ülkede bu kadar kur değişiminin yaşanması fiyat istikrarsızlığı olduğu anlamına gelir. Bunu giderebilecek, çözebilecek tek kurum Merkez Bankası’dır. İhracatçılarımız Merkez Bankası yönetimiyle bir araya gelip görüşmeli, süreci değerlendirmeli ve hassasiyetleri aktarmalı. 2021’de dünya mal ticaretinde yüzde 8 artış bekleniyor. Dolayısıyla ihracat artışı için dünyada uygun bir zemin var. Dünya ihracatından daha fazla pay alabilmemiz için döviz kuruyla ihracatçının desteklendiği bir politikaya ihtiyacımız var. Döviz kurlarında istikrar ve sürdürülebilirlik sağlanırsa ihracatımız başarıyla devam eder.” dedi.

Celep: “Katma değerli ihracatın devamını sağlayacak döviz kuru bekliyoruz”

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, EİB üyelerinin 2020 yılında yüzde 4 artışla 5,1 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç ettiğini söyledi.

“Katma değerli bir ihracat yapıyoruz. Döviz kuru bu ihracatın devamını sağlayacak seviyede olmalı. İhracatımızı, başarımızı destekleyen unsurlardan birisi rekabetçi döviz kuruydu. Yıllık hatta uzun yılları kapsayan, döviz kurunun belirli düzeylerde olacağı varsayımına dayalı ticari anlaşmalar yapıyoruz. Döviz kurlarındaki sert iniş ve çıkışlar bizi olumsuz etkiliyor. Zaman içerisinde döviz kurlarının dengelenmesini ümit ediyoruz. Elbette ki kurdaki artışın tek başına ihracat gelirlerini artırmada rolü yok. Ticaret savaşları, korumacılık önlemleri, kur manipülasyonları, dünyada yaşanan tüm gelişmeler Dolar/TL kurundaki dalgalanmayı tetikliyor. İhracatçılar olarak beklentimiz, döviz kurunun ihracatı olumsuz etkileyen unsurlar arasında yer almamasıdır.”

Kaya: “İhracatçı yüksek faiz, düşük kur sarmalına girmesin”

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, “İhracatçı yüksek faizle finansman sıkıntısı çekiyor. Döviz kurlarındaki düşüş nedeniyle toplam gelirlerde azalma yaşanıyor. Kurdaki istikrarsızlık devam ederse 2000’li yıllardaki gibi yüksek faiz düşük kur kısır döngüsüne girilir. Finansal istikrarı kaybettiğimiz an arkasından gelen etkileri gidermek uzun zaman alıyor. Bu olursa ihracat hedefimiz tutmaz. Merkez Bankası’nın ivedilikle döviz rezervlerini güçlendirmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Pandeminin Türk madencilik ve doğal taş sektörünün en büyük ihraç pazarı Çin’de ortaya çıktığı için pandemiyi 2020 yılı Ocak ayında diğer sektörlerden 3 ay önce yoğun bir şekilde hissettiklerini anlatan EMİB Başkanı Kaya sözlerini şöyle tamamladı: “Madencilik sektörü pandemi döneminde talep nazlıydı, ithalatçıların fiyat kırma taleplerine maden ihracatçılarımız döviz kurları elverdiği ölçüde cevap verdiler. Bugün döviz düşüp, maliyetler artınca pek çok maden ihracatçımız yüzde 15-20 zararına yükleme yapıyor. Bunun sürdürülebilir olması mümkün değil, altın yumurtlayan tavukların hayatını devam ettirebileceği bir döviz kuru bekliyoruz.”

Yağcı: “Döviz kurlarının gerilemesi ürünlerimizin ucuza ihraç edilmesine neden oluyor”

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı ise 2021 yılına 7,43 TL seviyesinde giren dolar kurunun 5 Şubat 2021 tarihinde 7,05’e kadar gerilediğinden bahsetti.

“Amerikan Doları, Türk Lirası karşısında yüzde 5 eridi. Bu koşullarda bize düşen siyasi gerginlikleri ortadan kaldıracak adımlar atmak. Hukuk ve adaleti tartışma konusu yapmadan, ekonomide istikrarı sağlamak odak noktamız olmalı. Pandemi nedeniyle bütün sektörler zaten sarsıldı. 2021 yılında bu devam etmemeli. Pandemiye rağmen EİB üyelerinin 2020 ihracatı 13 milyar doları aştı. Döviz kurlarının gerilemesi ürünlerimizin ucuza ihraç edilmesine neden oluyor. İhracat sektörü, Türkiye ekonomisinin pozitif büyüme beklentisini diri tutan önemli bir çıpadır.”

Otomotivde 2020 yılının ihracat şampiyonları belli oldu
Türkiye ihracatının 15 yıldır üst üste lider sektörü olan otomotiv endüstrisinde 2020 yılının şampiyon firmaları belli oldu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi verileri baz alınarak yapılan açıklamaya göre, 2020 yılında toplam 25,5 milyar dolar ihracata imza atan otomotiv firmalarının zirvesinde 2019 yılında olduğu gibi yine Ford Otomotiv yer aldı. İlk üçün de değişmediği sıralamada, ikinci Toyota, üçüncü ise Oyak-Renault oldu.
OİB verilerine göre otomotiv sektörünün 2021 yılının ilk ayındaki ihracatı ise bir önceki seneye göre yüzde 5,5 düşüşle 2,3 milyar dolar oldu. Binek otomobillerde yüzde 20, otobüs-midibüs-minibüs ürün grubunda yüzde 66 gerileme yaşanırken, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı ise yüzde 28,5 oranında arttı.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Firmalarımız pandemi nedeniyle hem Türkiye hem de dünya için zor bir yıl olan 2020’de ihracatta çok ciddi düşüşler yaşadı. Buna rağmen hedeflerimizden vazgeçmedik. Göstermiş oldukları üstün gayretle, revize ettiğimiz hedefi de geçen tüm firmalarımıza teşekkür eder, örnek başarılarından dolayı kendilerini kutlarım. Pandeminin etkisinin sürmesi nedeniyle 2021 yılının özellikle ilk çeyreği de zorlu geçecek gözüküyor. Bununla birlikte gerek ana gerekse tedarik sanayi açısından güçlü altyapımızla değişen ticaret dengelerinde avantajlı konumumuzu sürdüreceğimize ve büyümeyi kalıcı hale getireceğimize inanıyoruz.”
Türkiye ihracatının 15 yıldır ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisinde 2020 yılının şampiyon firmaları belli oldu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verileri baz alınarak yapılan açıklamaya göre, 2020 yılında en fazla ihracat yapan otomotiv firmaları sıralamasında ilk üç değişmedi. Toplam 25,5 milyar dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv firmaları arasında zirvede 2019 yılında olduğu gibi yine Ford Otomotiv yer aldı. İkinci Toyota, üçüncü ise Oyak-Renault oldu. İlk üç şirketi sıralasıyla Tofaş, Kibar Dış Ticaret, Mercedes-Benz Türk, Bosch Sanayi ve Ticaret, TGS Dış Ticaret, Man Truck & Bus takip etti.
Otomotiv endüstrisi, pandeminin etkisinin devam ettiği 2021 yılı ocak ayında ise bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 5,5 düşüşle 2,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Endüstrinin Türkiye ihracatından aldığı pay ise yüzde 16,8 oldu. OİB verilerine göre ocak ayında binek otomobiller ürün grubu ihracatında yüzde 20, otobüs-midibüs-minibüs ürün grubunda yüzde 66 gerileme yaşanırken, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı ise yüzde 28,5 oranında arttı.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 2020 yılının otomotiv şampiyonlarını tebrik ederek “Firmalarımız, pandemi nedeniyle hem Türkiye hem de dünya için zor bir yıl olan 2020’de ihracatta çok ciddi düşüşler yaşadı. Buna rağmen hedeflerimizden vazgeçmedik. Göstermiş oldukları üstün gayretle revize ettiğimiz hedefi de geçen tüm firmalarımıza teşekkür eder, örnek başarılarından dolayı kendilerini kutlarım. Pandeminin etkisinin sürmesi nedeniyle 2021 yılının özellikle ilk çeyreği de zorlu geçecek gözüküyor. Bununla birlikte gerek ana gerekse tedarik sanayi açısından güçlü altyapımızla değişen ticaret dengelerinde avantajlı konumumuzu sürdüreceğimize ve büyümeyi kalıcı hale getireceğimize inanıyoruz” dedi.
Tedarik endüstrisinde yüzde 4 artış
Ürün grupları bazında ocakta Tedarik Endüstrisi ihracatı %4 artarak 890 milyon dolar olurken, Binek Otomobil ihracatı %20 azalarak 824 milyon dolar oldu. Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı %28,5 artarak 427 milyon dolar, Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı ise %66 düşerek 46 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya %8 oranında artış görülürken, yine önemli pazarlardan İtalya’ya %21, İspanya’ya %43, ABD ve Polonya’ya %17’şer ve Rusya’ya %16 ihracat artışı, Romanya’ya %40 ve Slovenya’ya %55 ise ihracat düşüşü yaşandı.
Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa’ya %5, Polonya’ya %12, İsveç’e %51 ihracat artışı görülürken, İtalya’ya %13, Almanya’ya %26, İspanya’ya %29, Birleşik Krallık’a %60 ve Belçika’ya %37 düşüş yaşandı.
Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda en fazla ihracat yapılan ülke olan Birleşik Krallık’a %38, önemli pazarlardan Fransa’ya %64, İtalya’ya %32, Belçika’ya %24, ABD ve Danimarka’ya çok yüksek oranlarda artış yaşanırken,  İspanya’ya %55, Hollanda’ya %90 düşüş görüldü.
Otobüs Minibüs Midibüs ürün grubunda ise en fazla ihracat yapılan ülke olan Fransa’ya %54, Almanya %79 düşüş görülürken, Gürcistan’a yüksek oranlı artış yaşandı.
Fransa’ya ihracatta yüzde 10 artış
Endüstrisinin en büyük pazarı olan Almanya’ya yüzde 5,5 gerileme ile 321 milyon dolarlık ihracat yapılırken, Fransa’ya yüzde 10 artışla 305 milyon dolar, İtalya’ya da %0,4 azalışla 214 milyon USD ihracat gerçekleştirildi. Yine önemli pazarlardan Polonya’ya %28, ABD’ye %34, İsveç’e %20, İrlanda’ya %33 ihracat artışı görülürken, Birleşik Krallık’a %18, İspanya’ya %13, Slovenya’ya %17 Romanya’ya %49, Slovenya’ya %37 ve İsrail’e %42 düşüş yaşandı. ABD’ye yönelik artışta eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatındaki artış etkili oldu.
AB’ye ihracat yüzde 5 azaldı
Ülke grubu bazında ihracattan yüzde 69 pay alan Avrupa Birliği Ülkelerine yüzde 5 azalışla 1 milyar 567 milyon USD ihracat yapıldı. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesine %21 ihracat artışı, Ortadoğu Ülkelerine %28 düşüş görüldü.

Kuru kayısı ihracatında hedef 300 milyon dolar

Türkiye’nin dünya lideri olduğu kuru kayısı ihracatında, 2020-21 sezonunun yarısı geride kaldı. Türkiye, 2020-21 sezonunun 6 aylık diliminde kuru kayısı ihracatından yüzde 7’lik artışla 162 milyon dolar döviz geliri elde etti. 2019-20 sezonunun ilk yarısındaki kuru kayısı ihracatı 151 milyon 662 bin dolar olmuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan yazılı açıklamaya göre; 1 Ağustos 2020 tarihinde başlayan 2020/21 kuru kayısı sezonunda kuru kayısı ihracatında miktar bazında ise düşüş yaşandı. Türkiye, 2019-20 sezonunun ilk yarısında 58 bin 604 ton kuru kayısı ihraç etmişken, 2020-21 sezonunun 6 aylık diliminde 50 bin 35 ton kuru kayısı ihraç etti.

Kuru kayısı ihracatında miktar bazındaki azalışta rekolte düşüklüğü ve pandemi nedeniyle ithalatçıların stoksuz çalışma yaklaşımının etkili olduğunu dile getiren Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, kuru kayısıda ortalama ihraç fiyatının 2 bin 600 dolardan, 3 bin 240 dolar seviyesine çıkmasının döviz gelirinde artışı getirdiğini kaydetti.

Hedefimiz 300 milyon doları geçmek

Türkiye’ye son yıllarda ortalama 1.4 milyar dolar döviz kazandıran kuru meyve sektöründe kuru kayısının, çekirdeksiz kuru üzümden sonra Türkiye’ye en çok döviz kazandıran ürün olduğuna işaret eden Öz, “Kuru kayısı üretiminde kaliteyi daha da  arttırmak için Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu ve Malatya Ticaret Borsası iş birliğinde “Kuru Kayısı Kalitesinin Arttırılması Projesi” kapsamında 8 adet kayısı boylama makinesi, 8 adet kurutma tüneli ve 2500 adet kurutma kereveti satın alarak, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen toplam 8 adet üreticinin her birine kayısı boylama makinesi, kurutma tüneli ve kerevetleri ücretsiz olarak dağıttık. Kuru kayısıda 2020-21 sezonunun ikinci yarısında da benzer bir tablonun ortaya çıkacağına ve kuru kayısı ihracatından bu sezon 300 milyon doların üzerinde bir gelir elde edileceğine inanıyoruz”şeklinde konuştu.

Türkiye’den 104 ülkeye kuru kayısı ihraç edildiği bilgisini veren Öz sözlerini şöyle tamamladı; “2020-21 sezonunun ilk yarısında 20 milyon 416 bin dolarlık kuru kayısı ihracatıyla ABD ilk sırada yer aldı. Almanya’ya 15,4 milyon dolarlık kuru kayısı gönderirken, Fransa’ya 14 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bu ülkeleri; 9,6 milyon dolarlık dış satımla Brezilya takip etti.”