Örnek bir proje…(2) (Köşe yazısı 03.11.2017 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Dün ki yazımda herkesin ‘hastane-hapishane-mezarlık’ üçgeninde çok hassas olmasını, duyarlı, ön yargılı, keskin olmamasına dikkat çekmiştim.
Herkes nasıl bir engelli adayı ise herkes her an istemediği, beklemediği bir sürprizle karşılaşabilir.

Bu nedenle  ‘örnek ve topluma kazandırma için iyi’ gördüğüm proje ile ilgili bilgiye devam ediyorum.

Projede süreç:

*Dezavantajlı kişiler için Kayseri İstihdam Merkezi (DEKKİM) Projesi 20 Ekim 2016’da gerçekleşti

*Proje 1 Kasım 2016  tarihinde başladı. Süresi 12 Ay idi.

*İlk İzleme toplantısı 7 Kasım 2016, öngörülen ilk basın toplantısı eş başvuran ve iştirakçilerin katılımı ile 29 Aralık 2016’da yapıldı.

Aday Seçimleri ve Eğitimler

*Ocak ayı içerisinde İŞKUR il Müdürlüğü’nde 12-13 Ocak, 3 Şubat 2017’de aday seçimleri ve bilgilendirmeler tamamlandı.

*Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Aralık 2016 ve Ocak 2017 boyunca aday seçimleri ve bilgilendirmelere ağırlık verildi.

*19 Şubat 2017 tarihinde açılış ilk kayıtlar  ilk dersler ve ilk seminer düzenlendi

*Devam eden 6 hafta sonunda NNY kampüsünde, okur-yazarlık, bireysel gelişim, bilgisayar ve internet kullanımı eğitimleri gerçekleştirildi.

*İlk basın toplantısından itibaren belgesel film çekimi için her aşama kayıt altına alındı, staj görsellerinin tamamlanması ile kurgu çekimleri yapılacak daha sonra film sonlanacak.

*150 saat Mobilya Döşemeciliği, 150 saat Ahşap Doğramacılığı, 150 saat Terzilik eğitimlerini uygulamalı olarak 1 Nisan dan itibaren Erciyes Üniversitesi MYO Mobilya Atölyesi, Kocasinan Kadın Merkezi Terzi Atölyesi, Kocasinan Halk Eğitim Merkezinde tamamlandı.

*Hükümlülere yönelik Aile Yaşam Becerileri, Öfke Kontrolü, Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı, Aile İçi Şiddet ve İletişim, Bulaşıcı Hastalıklar, Öfke Kontrolü, Toplum Kuralları, İş Arama Teknikleri ve İş Ahlakı konularında alanında uzman kişilerin  verdiği 8 seminer düzenlendi.

*Engelli birey ve ailelerine yönelik Özgüven Eksikliği, Aile Korumacılığı, Çalışma Koşulları-Özel Haklar, Topluma Entegrasyon ve Engelsiz Yaşam konularında alanında uzman kişilerin verdiği 4 seminer yapıldı.

*İŞKUR uzmanlarının katılımıyla farkındalık semineri gerçekleştirildi.

*İŞKUR ile NNY Sürekli Eğitim Merkezi arasında Girişimcilik eğitimleri için protokol imzalandı. Girişimcilik Eğitimleri Ekim 2017’de verildi.

*A Sınıfı  İSG Uzmanı tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi düzenlendi, sertifikalar hazırlandı

*Stajlarla ilgili KAYSO tarafından tüm sanayicilere bilgilendirmeden sonra birebir görüşmeler sonucu stajlar Temmuz-Eylül 2017’de sonlandırıldı.

Proje ile ilgili öneriler..

*Günümüzde sosyal dışlanmaya neden olan faktörlerin başında işsizlik ve işsizlikle bağlantılı sosyo-ekonomik sorunlar gelmektedir. Bu sorunla mücadele etmek zorunda kalanların başında, sosyal hayattan soyutlanarak toplumun dışına itilen dezavantajlı bireyler gelmektedir. Çalışmak ve işsizlikten korunmak bir insan hakkı olarak da değerlendirilmektedir.

*Dezavantajlı bireyler işgücü piyasasına veya istihdama katılamamaktadır. İstihdamları durumunda da düşük veya düzensiz gelir, kayıt dışı çalışma ve sosyal güvenlikten mahrum olma gibi sorunlar dezavantajlı bireylerin çalışan yoksul haline gelmelerine neden olmaktadır.

*Engellilerin istihdamında sorunlar yaşanması toplumla bütünleşmesinin önünde büyük bir engel teşkil etmektedir.

*Proje hazırlıkları kapsamında Kayseri Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne kayıtlı hükümlü bireyler arasından rastgele seçilen 150 kişiyle yapılan anket çalışmasında (EK-1) 138 anket değerlendirmeye alınmıştır. Buna göre katılımcıların %.73,4’ü mesleki eğitim alarak istihdama ulaşmak istemektedirler. Ayrıca herhangi bir iste çalışmak isteyen katılımcıların % 53,6’sı kendi işini kurmak istemektedir.

*Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2010 yılında yapılan “Özürlülerin Sorun ve Beklentileri Araştırması” çalışmasında engelli bireylerin (Görme, İşitme, Dil ve konuşma, Ortopedik, Ruhsal ve duygusal, süreğen hastalık, çoklu özürlülük) yalnızca %14.3’ü istihdama ulaşmıştır. İş gücüne katılamayan engelli bireylerin ise %51.4’ü çalışamayacak durumda ağır özürlü konumunda olup kalan %48.6’lık kesim ise öğrencilik, ev işleri ya da özrü nedeniyle kendisine iş verilmeyeceğini düşünen bireylerden oluşmaktadır.

*Bu kapsamda dezavantajlı bireylerin içerisinde yer alan bedensel engelli bireyler kendi durumlarına uygun mesleki eğitimler alarak bu alanda gerekli bilgi ve beceriye sahip olduklarında hem istihdama ulaşmaları kolaylaşacak hem de sosyal olarak gelişeceklerdir. Bu bağlamda engellilerin istihdamı ile ilgili olarak yapılan araştırmalarda bölgedeki reel sektör firmalarının kanuni zorunluluk gereği istihdam etmesi gereken sayıda engellinin engeline göre iş yaratmada zorlandığı, bu nedenle bazı durumlarda engelliye uygun olmayan işler sunduğu; bu durumun da engellinin işe devamını, motivasyonunu etkilediği gözlenmiştir. Üreterek toplumda saygın bir yer edinmek arzu ve isteği her sağlıklı insan gibi engellilerin temel arzusudur.

*Diğer yandan,  çoğu işsiz ve eğitimsiz olan hükümlülerin tahliye sonrası ya da hükümlülük dönemlerinde iş hayatında yer bulmaları ve sosyal güvenlik risklerinden korunmaları sağlıklı bir toplum açısından oldukça önemlidir. Bu bireylerin hayata yeniden tutunması ve kanunla ilişiklerinin kalmaması için desteğe ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu kişiler, toplumun duyarsız ve dışlamacı tutumu nedeniyle sosyal ve psikolojik sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunlar eski mahkûm ve tutukluların istihdam edilmeleriyle büyük anlamda bertaraf edilebilecektir. Benzer şekilde işsizlik ve ekonomik sorunlarla mücadele etmek zorunda kalanların önemli bir kısmı da sosyal hayattan soyutlanarak toplumun dışına itilen eski hükümlüler olmaktadır. Çoğu işsiz ve eğitimsiz olan hükümlülerin tahliye sonrası iş hayatında yer bulmaları ve sosyal güvenlik risklerinden korunmaları oldukça zordur.