Organik tarımda yeni kurallar yürürlükte

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, 22 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, organik olmayan ürünlerin etiketlerinde, tüketicide organik ürün izlenimini oluşturacak ve haksız rekabete neden olacak “bio, biyo, eco, eko, org” gibi ibareler yer alamayacak. Söz konusu ibareler ön ek, son ek veya tek olarak da kullanılamayacak.

Üreticilerin kayıt sisteminde yer alması ve Bakanlığın bilgi sistemleri arasındaki uyumsuzluğun ortadan kaldırılması amacıyla hazırlanan yönetmelik ile organik tarım faaliyetine başvuruda istenilen belgeler de azaltıldı. Kapsam genişletmeye izin verilen yetkilendirilmiş kuruluşlar için 18 ay içerisinde akredite olması koşulu getirildi.

Yetkilendirilmiş kuruluşlar sözleşme yaptığı müteşebbis ile ilgili bilgileri 45 gün içerisinde OTBİS’e kaydedecek.

Yönetmelik uyarınca, geçiş sürecinde bulunan hayvanlardan elde edilen ürünler geçiş süreci ürünü olarak pazarlanamayacak, reklam ve etiketlerinde organik tarımı çağrıştıran ifadeler kullanılamayacak.

Organik tarımda kullanılmasına izin verilen bitki koruma ürünlerinin onayında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve bu Kanuna dayanan ilgili mevzuat hükümleri geçerli olacak, bu ürünlerin organik tarımda kullanılmak üzere piyasaya arzında sertifika düzenlenecek.

Kontrol ve sertifikasyon faaliyetinde bulunmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin başvuruları, en geç üç ay içinde yanıtlanacak. Başvurusu uygun görülen kuruluşlara akreditasyon belgelerini Bakanlığa ibraz edinceye kadar, bitkisel üretim kapsamı, hayvansal üretim kapsamı, su ürünleri kapsamı veya organik ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması, taşınması ve pazarlanması kapsamlarında her bir kapsam için grup içerisinde yer alan üreticiler de dahil en fazla 10 müteşebbis ile sözleşme yapması kaydıyla çalışma izni verilecek.

Akreditasyonun tamamlanma süreci Bakanlıktan çalışma izni alınan tarihten itibaren 30 ay olacak. Bu sürenin sonunda yetkilendirilmiş kuruluşun akredite olmadığı kapsamlarda çalışma izni iptal edilecek. Yetkilendirilmiş kuruluş, iptal edilen kapsamlarda 12 ay geçmeden kapsam genişletmek için başvuramayacak.

Bakanlık yetkilendirilmiş kuruluşlardan; müteşebbise, ürüne, üretime, kontrol işlemine, kuruluşun kendisine, çalışanına ve menşeine dair her türlü bilgi ve belgeleri istediği zaman ve biçimde talep edebilecek. Ayrıca yetkilendirilmiş kuruluşlar, yapısıyla ilgili yapılan her türlü değişikliği en geç bir ay içerisinde Bakanlığa bildirecek ve OTBİS’e kaydedecekler.

Piyasada organik olarak üretilmiş protein kaynaklı yem bulunamaması veya organik üretimden sağlanamaması halinde;

Domuz ve kanatlı hayvanlar için, 31/12/2017 tarihine kadar, tarımsal kaynaklı yemin kuru maddesi üzerinden yıllık en fazla %5,

Ruminantlar için 31/12/2016 tarihine kadar, tarımsal kaynaklı yemin kuru maddesi üzerinden yıllık en fazla %5 olmak üzere konvansiyonel yem kullanılabilecek.