Orduevi önü, Melikgazi ve Kocasinan altgeçitlerindeki 49 dükkan kiraya verilecek

Mülkiyeti belediyemize ait Orduevi önü, Melikgazi ve Kocasinan altgeçitlerinde bulunan, 49 dükkan’nın toplu halde on (10) yıllığına kiraya verilmesi ile ilgili idari şartnamedir.

Madde 1- Mülkiyeti Belediyemize ait olup ekli listede sunulan, Orduevi önü, Melikgazi ve Kocasinan alt geçitlerinde bulunan 49 adet dükkân, toplu halde, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununun 37. maddesi gereğince yapılacak “Kapalı Teklif Usulü” ihale ile 10 yıllığına kiraya verilecektir.

Madde 2-İhale 30/03/2016 tarih, Çarşamba günü saat 14:00‘da Belediyemiz encümen salonunda yapılacaktır.

Madde 3-İhalede artırıma konu olacak bedel ilk yıl kirası olacaktır. İlk yıl kirasının muhammen bedeli, 815.180,-TL’dir. İlk yıl kirası için en yüksek teklif verene ihale yapılmış sayılacaktır. 2. ve 3. Yıl kira bedelleri Devlet İstatistik Enstitüsü ÜFE  (Bir önceki yılın aynı ayına göre % değişim oranı) oranında artırılacaktır. 4. ve müteakip yılların kira bedelleri ise DİE-ÜFE oranından aşağı olmamak üzere günün iktisadi şartları, emsal, rayiç,  hak ve nefaset kuralları nazara alınarak Belediyemiz encümenince belirlenecektir. Yılına tekabül eden kira bedelinin 1/3’ü kira başlangıç tarihinde, kalan kısım ise kira başlangıç tarihini takip eden üçer ay ara ile 2 eşit taksitte ödenecektir. Ödemelerin zamanında yapılmaması halinde encümen ihaleyi fesh edebilir, bu durumda her türlü teminat irat kaydedilir. Fesh edilmediği takdirde, vadesinde ödenmeyen kira bedellerine, 21.07.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesi gereğince belirlenen oranda gecikme faizi uygulanır.

Madde 4- 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 16. maddesi “İdarece ihalelerin en elverişli koşullarla sonuçlandırılmasını sağlamak amacıyla, isteklilerde belirli mali ve teknik yeterlilik ve nitelikler aranabilir. Bunları tespite yarayan belgelerin neler olduğu şartnamelerde gösterilir” hükmü gereğince ihale öncesi katılımcılardan 250.000,-TL Ek teminat alınacaktır. Alınan bu ek teminat sözleşmenin noterce tasdik edilmesinden sonra ihale alıcısına iade edilecektir.

Madde 5-Mülkiyeti Belediyemize ait 49 adet dükkânın 10 yıllığına kiraya verilmesinin muhammen bedeli, 8.151.800,-TL olup Geçici Teminatı 244.554,-TL, Ek Teminatı 250.000,-TL’dir.

Madde 6- İhaleye katılacak olanlar kapalı teklif zarflarını zarfın yapıştırılan yeri istekli tarafından imzalanması veya mühürlenmesi suretiyle en geç ihale günü saat 11.00’e kadar sıra numaralı alındılar karşılığında Encümen Başkanlığı’nın (İhale Komisyonu) sekreterya görevini yapan Kararlar Şube Müdürlüğü kalemine verecekler ve katılım belgesi alacaklardır. Saat 11.00’den sonra verilecek kapalı teklif zarfları kabul edilmeyecektir. Posta ile yapılan müracaatlarda gecikmelerden dolayı Belediyemiz sorumlu olmayacaktır. Zaman tespitinde, TRT’nin verdiği saat ayarı esas alınır.

KAPALI ZARF İÇERİSİNDE BULUNMASI GEREKEN ZORUNLU EVRAKLAR

Madde 7-İştirakçilerin ihaleye katılabilmesi için verilecek kapalı teklif zarflarında aşağıda istenilen belgelerin bulundurulması zorunludur:

a-2886 sayılı kanunun 37. maddesi gereğince hazırlanacak Teklif Mektubu

b-Geçici Teminat makbuzu veya teminat mektubu veya Devlet İç Borçlanma Senetleri veya bu senetler yerine düzenlenen belgeler. (Bankalar ve özel finans kurumları tarafından verilen teminat mektupları süresiz, Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri nominal bedele faiz dahil edilerek ihraç edilmiş ise bu işlemlerde ana paraya tekâbül eden satış değerleri esas alınır)

c-Ek teminatın yatırıldığına dair makbuz

ç-Gerçek kişilerde ikâmetgâh ilmuhaberi, tüzel kişilerde ise bağlı oldukları oda kaydı.

d-Noter tasdikli imza sirküleri.

e-Şartname bedeli 100,-TL olup, bu bedelin yatırıldığına dair Belediye makbuzunun ibraz edilmesi.

f-2886 sayılı kanundan dolayı ihaleye katılmama cezası almadığına dair yazılı taahhütname.

Madde 8- İHALENİN YAPILIŞ ŞEKLİ

a)Tekliflerin Hazırlanması: Kapalı Teklif Usulünde teklifler yazılı olarak yapılır. Teklif mektubu, bir zarfa konulup kapatıldıktan sonra zarfın üzerine isteklinin adı, soyadı ve tebligata esas olarak göstereceği açık adresi yazılır. Zarfın yapıştırılan yeri istekli tarafından imzalanır veya mühürlenir. Bu zarf geçici teminata ait alındı veya banka teminat mektubu ve istenilen diğer belgeler ile birlikte ikinci bir zarfa konularak kapatılır. Dış zarfın üzerine isteklinin adı ve soyadı ile açık adresi ve teklifin hangi işe ait olduğu yazılır.

            Teklif mektuplarının istekli tarafından imzalanması ve bu mektuplarda şartname ve eklerinin tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi, teklif edilen fiyatın rakam ve yazı ile açık olarak yazılması zorunludur. Bunlardan herhangi birine uygun olmayan veya üzerinde kazıntı, silinti veya düzeltme bulunan teklifler reddolunarak hiç yapılmamış sayılır.

            b)Tekliflerin Verilmesi: Teklifler ilânda belirtilen saate kadar, sıra numaralı alındılar karşılığında ihale Komisyon Başkanlığı kalemine (Yazı Kararlar Daire Başkanlığı) verilir. Alındı numarası zarfın üzerine yazılır. Teklifler iadeli taahhütlü olarak da gönderilebilir. Bu takdirde dış zarfın üzerine Komisyon Başkanlığı’nın adresi ile hangi işe ait olduğu, isteklinin adı ve soyadı ile açık adresi yazılır. Posta ile gönderilecek tekliflerin ilânda belirtilen saate kadar Komisyon Başkanlığı’na ulaşması şarttır. Postadaki gecikme nedeniyle işleme konulmayacak olan tekliflerin alınış zamanı bir tutanakla tespit edilir.

            İhale Komisyon Başkanlığı kalemine verilen teklifler herhangi bir sebeple geri alınamaz.

            c)Dış Zarfların Açılması: Tekliflerin açılma saati gelince, kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla belirtildikten sonra dış zarflar hazır bulunan istekliler önünde alınış sırasına göre açılacak, istenilen belgelerin ve geçici teminatın tam olarak verilmiş olup olmadığı aranır. Dış zarfların üzerindeki alındı sıra numarası iç zarfın üzerine de yazılır.

            Belgeleri ile teminatı usulüne uygun ve tam olmayan isteklilerin teklif mektubunu taşıyan iç zarfları açılmayarak başkaca işleme konulmadan, diğer belgelerle birlikte kendilerine veya vekillerine iade olunur. Bunlar ihaleye katılamazlar.

  1. d) İç Zarfların Açılması ve Son Tekliflerin Alınması: Teklif mektuplarını taşıyan iç zarflar açılmadan önce, ihaleye katılacaklardan başkası ihale odasından çıkarılır. Bundan sonra zarflar numara sırası ile açılarak, teklifler Komisyon Başkanı tarafından okunur veya okutulur ve bir listesi yapılır. Bu liste Komisyon Başkanı ve üyeleri tarafından imzalanır.

            Şartnameye uymayan veya başka şartlar taşıyan veya 2886 sayılı kanunun 37. maddenin son fıkrası hükmüne uygun olmayan teklif mektupları kabul edilmez.

            “Kapalı Teklif Usulü ile yapılan artırma ihalelerinde; geçerli en yüksek teklifin altında olmamak üzere, oturumda hazır bulunan isteklilerden sözlü veya yazılı teklif alınmak sureti ile ihale sonuçlandırılır.”

            “Ancak, geçerli teklif sayısının üçten fazla olması durumunda bu işlem geçerli en yüksek teklif üzerinden, oturumda hazır bulunan en yüksek üç teklif sahibi istekliyle, bu üç teklif ile aynı olan birden fazla teklifin bulunması halinde ise bu istekliler dâhil edilmek sureti ile yapılır.”

            “Komisyon uygun gördüğü her aşamada oturumda hazır bulunan isteklilerden yazılı son tekliflerini alarak ihaleyi sonuçlandırabilir. Bu husus İhale komisyonunca ikinci bir tutanakla tespit edilir.”

            e)İhale Sonucunun Karara Bağlanması:  Kabul edilen teklifler incelenerek,

            e-a)-İhalenin yapıldığı ancak İta Amiri’nin onayına bağlı kaldığı,

            e-b)-Tekliflerin, daha ayrıntılı bir şekilde incelenebilmesi için süreye ihtiyaç duyulduğunda ihalenin 15 günü geçmemek üzere başka bir güne bırakıldığı,

            e-c)-İhalenin yapılmadığı, hususlarından birine karar verilir.

  1. f) İhalenin Yapılamaması: Kapalı teklif usulü ile yapılan ihalelerde, istekli çıkmadığı veya teklif olunan bedel Komisyonca uygun görülmediği takdirde ya yeniden aynı usûl ile ihale açılacağı veya ihalenin bitiş tarihinden itibaren 15 gün içinde iş pazarlıkla yaptırılacağına karar verilir.

Madde 9-Belediyemiz encümenince alınan ihale kararı, Büyükşehir Belediye Başkanınca veya yetkili kılınan kişilerce karar tarihinden itibaren 15(onbeş) iş günü içinde onaylanır veya iptal edilir. Büyükşehir Belediye Başkanı veya yetkili kıldığı kişilerce karar iptal edilirse ihale hükümsüz sayılır.

Madde 10-Büyükşehir Belediye Başkanınca veya yetkililerce onaylanan ihale kararı onaylandığı günden itibaren en geç 5 iş günü içinde, üzerinde ihale yapılan veya vekiline imzası alınmak suretiyle bildirilir veya iadeli taahhütlü mektupla tebligat adresine postalanır. Mektubun postaya verilmesini takip eden yedinci gün, kararın istekliye tebliğ tarihi sayılır.

İhale kararlarının ita amirince iptal edilmesi halinde de, durum istekliye aynı şekilde bildirilir.

Madde 11-İhale alıcısı ihalenin kesinleşmesinin kendisine bildirilmesinden itibaren 15 gün içerisinde geçici teminatı kat’i teminata çevirerek 10 yıllık damga pulu, gazete ilan, masraflarını Belediyemiz veznesine yatırarak noterden tescil ettirilecek kira mukavelesi yapacaktır.

Madde 12-Kira başlangıç tarihi ihalenin kesinleşmesinin ihale alıcısına bildirilmesinden sonraki 20 nci gündür.

Madde 13- 2886 sayılı kanunun 6. maddesinde yazılı kimseler doğrudan veya dolaylı olarak ihaleye katılamazlar. Bu yasağa rağmen ihaleye girenin üzerine ihale yapılmış ise, ihale bozularak geçici teminatı, mukavele yapılmışsa bozularak kesin teminatı irat kaydedilir.

Madde 14-İhale komisyonu ihaleyi yapıp yapmamakta veya uygun bedeli tespitte yetkilidir. Son teklifin hadde değer bulunmaması iştirakçiye hak arama imkânı sağlamaz.

Madde 15-İhale alıcısı tebligata esas adres değişikliklerini 15 gün içerisinde Belediyemize yazılı olarak bildirmek zorundadır. Aksi takdirde eski adrese yapılan tebligat geçerli olacaktır.

Madde 16-Sözleşmenin devri 2886 Sayılı Kanunun 66. maddesi gereğince ita amirinin yazılı iznine bağlıdır. İta amiri izin verip vermeme konusunda serbesttir. İzin verilmediği halde dükkânın 3. şahıslar tarafından kullanıldığının tespiti halinde sözleşme Belediyemizce tek taraflı olarak fesh edilerek, bu olaya sebebiyet verenler hakkında 2886 sayılı kanunun 75. maddesi gereğince işlem yapılacaktır.

Madde 17-Müstecir faaliyeti ile ilgili iş değişikliği veya konumları itibarıyla dükkân arasındaki duvarların açılmasında encümenden izin alacaklardır. Encümen izin verip vermeme konusunda serbesttir.

Madde 18-Çarşının 10 yıllık kira süresince koridorların aydınlatılması ile yürüyen merdivenin elektrik masrafları ve tesisatları, kontrol, bakım, onarım ve tamiratı ile ilgili giderler Belediyemize aittir. Bunlar haricinde çarşının her türlü giderleri (güvenlik, temizlik, personel ve yakıt giderleri, dükkânların elektrik, su, HSV abonmanlığı ve tüketim bedelleri vs. gibi) kiracıya aittir.

            Madde 19-İhale sonucu kiralanan dükkânın önüne ya da yanına hiçbir şekilde mal çıkarılamaz, geçici tezgâh-stand kurulamaz. Aksi davranışla yaya geçişini zorlaştıran kiracı bir kez yazılı olarak uyarılır. Yazılı ihtara rağmen söz konusu durumun devamı halinde müstecir hakkında yasal işlem yapılır.

            Madde 20-İhale alıcısı, 49 adet dükkânın tamamını kendi kullanabileceği gibi istediği takdirde dükkânların tamamını ya da ayrı ayrı üyelerine veya ortaklarına tahsis edebilecektir. Ancak tahsis yapılacak üye veya ortakların Belediyemize ödeme safhasına gelmiş (muaccel) borcu bulunmayacaktır. Borcu olduğu halde tahsis yapılması halinde ihale alıcısı hakkında yasal işlem yapılacaktır.

            Madde 21-Dükkânlarda lokanta, kıraathane, çay ocağı ve akıcı, kokucu faaliyet ile toplumun ahlâki değer yapısına uymayan ticari faaliyet yapılamayacaktır.

            Madde 22-Dükkânda uygun görülmeyen herhangi bir olumsuzluk halinde Belediyemizin bir defaya mahsus yazılı ihtarı ile olumsuz durum müstecir tarafından ortadan kaldırılacaktır. Olumsuz durumun yazılı ihtarına rağmen devam etmesi halinde müstecir hakkında yasal işlem yapılır.

            Madde 23-Kiraya verilen dükkânlarla ilgili kiracı sabotaj, yangın gibi tehlikelere karşı her türlü tedbirleri almak, gerektiği takdirde dükkânın genel görünüm ve ahengine uygun biçimde, boya, badana gibi onarımını yapmak dükkânın değerini düşürmeyecek özelliğini verim gücünü bozmayacak önlemleri almak, tedbirsizlik, dikkatsizlik, ihmal, kusur gibi nedenlerle vuku bulacak zarar ve ziyanı Belediyeye ödemek zorundadır.

İhale sonucu kiraya verilen dükkânlarda ısınma ya da değişik amaçlarla her türlü LPG tüp gaz kullanımı yasaktır. Söz konusu durumun tespit edilmesi halinde müstecir hakkında yasal işlem yapılır.

Madde 24-İhale sonucu kiralanan dükkânda dış görünüm ve tek düzeliği bozmayacak, cephe önüne ya da dışına taşmayacak şekilde cephe üstüne monte edilen “Işıklı Tabela” ile işyeri ismi belirlenecektir. Bunun dışında müstecir tarafından sabit ve seyyar tabela-levha bulundurulması yasaktır. Aksi durum tespitinde kiracı yazılı olarak uyarılır, yazılı ihtara rağmen söz konusu durumun devamı halinde müstecir hakkında yasal işlem uygulanır.

            Madde 25-İhalesi yapılacak 49 adet dükkân, 10 yılın sonunda yeniden ihale edilecektir. Belediyemizce sözleşmenin sona ereceği 30 gün öncesinden tahliye ihtarnamesi gönderilecektir. Müstecir bu ihtarnameden sonra işyerini, kira bitiş tarihinde kullanılabilir halde Belediyemize teslim etmek zorundadır. Aksi takdirde 2886 sayılı kanunun 75. maddesi gereği yasal işlem yapılacağından, bu durumdan doğacak maddi-manevi her türü sorumluluk müstecire ait olacaktır.

            Madde 26-Bu şartname hükümlerine uymayan ve yasal mükellefiyetlerini yerine getirmeyen alıcılar hakkında başkaca bir işleme gerek kalmaksızın ihale fesh edilerek ilgilinin her türlü teminatı Belediyemize irat kaydedilecektir.

            Madde 27-İhaleden ve sözleşmeden doğan kira ile ilgili her türlü anlaşmazlıklar Belediye encümeninde görüşülerek çözümlenecektir. Uyuşmazlık halinde ise Kayseri Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

            Madde 28-Şartnamenin imza edilmiş olması, şartnamenin okunup aynen ve tamamen kabul edildiği manasında anlaşılır.

            Madde 29-İdaremizin ilgili birim yetkililerince imza veya parafa edilmeyen ve mühürlenmeyen şartnameler geçersiz olup, bu tip şartnamelerin idaremiz nezrinde herhangi bir hükmü bulunmamaktadır.

            Madde 30-İş bu şartname 30 maddeden ibaret olup, 2886 kanunda belirtilen mukavele yerine kaimdir.