Onun hayali Kayseri’ye golf tesisi kazandırmak

Türkiye’de golf genelde elit bir kesime ait spor dalı olarak görülüyor. Bunda maliyetinin yüksek olmasının da etkisi var elbette. Fakat son dönemlerde Türkiye Golf Federasyonu, Türkiye’de golfün gelişmesi için dikkat çekici adımlar atıyor

(KAYNAK: Güler Ruhsar AKTAŞ-Kayseri Olay Gazetesi)

İlimizde de Golf sporunun tanınması için Golf il temsilcisi Ziya Bahadır deyim yerindeyse fazlasıyla idealist yaklaşıyor. Golf ve Oriantiring İl Temsilcisi Ziya Bahadır ile bu spor dalları üzerine bir röportaj yaptık. Golfe harcanan para ülkemize onlarca misliyle geri dönüyor .Hem turizm, reklam hem de ticaret olarak.Ziya Hoca’nın en büyük projesi ve ideali  Kayseri’ye bir Golf tesisi golf eğitim alanı (Driving Range) kazandırmak.Bunun için uzun zamandır çabalıyor. Hatta bir takım görüşmeler de yapmış ama maalesef neticeye bağlanmamış. “Bu sporlar herkesin, herkesimin yapabileceği branşlar olmasına rağmen gereksiz bir önyargı var. Tanıtmaya çalışıyoruz. Bu konuda bilgi eksikliği ve bilgi kirliliği çok. Tanıtımdan başlayarak bu branşların yapılmasına yönelikde bir çok faaliyet yapılabilir. Kayseri’nin güzel bir potansiyeli var farklı branşlar için. Neden yapılmasın her şeyi yapabilecek olanaklara sahip bir il olmamıza rağmen hala bir çok konuda istenilen seviyelerde değiliz.”diyerek sitemini dile getiriyor. Haftanın röportajında bu hafta ERÜ BESYO’dan Doç. Dr. Ziya BAHADIR konuğumuz oldu.

Güler Ruhsar AKTAŞ:  Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz ?

Ben Doç. Dr. Ziya BAHADIR.1978 Kırşehir doğumluyum. İlk ve Orta öğrenimimi Kayseri’de tamamladım. 2001 yılında Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulundan mezun oldum. Yüksek Lisans eğitimimi 2006 yılında Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalında, Doktora eğitimimi 2011 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalında tamamladım. 2001-2012 yılları arasında Niğde, Konya ve Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde Spor Uzmanı olarak görev yaptım. Birçok branşta sporculuk, hakemlik ve antrenörlük yaptım. 2012 yılından bu yana Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda Öğretim Üyesi olarak çalışmaktayım, aynı zamanda Yüksekokulumuzun Müdür yardımcısı ve Rekreasyon Bölüm Başkanlığı görevlerini yürütmekteyim. Kayseri Golf ve Oryantiring İl Temsilcisiyim, Golf ve Oryantiring Antrenörüyüm.

Bize golf’u anlatıp tanıtır mısınız ?

Golf; bir oyuncunun küçük bir topu özel sopalarla birbirini izleyen 9 veya 18 çukura en az atışla sokmayı amaçladığı bir açık hava sporudur . Diğer sporlar gibi yoğun efor gerektirmiyor gibi gözükse de yaklaşık 6.000 metreyi bulan parkur uzunluğu ile 4-5 saatlik zaman diliminde ciddi anlamda yürümeyi gerektiren bir spordur. Çok dinamik bir fiziksel güç sarf etmeden yapılabilen bir spor olması nedeniyle golf her yaştan insanın rahatlıkla uğraşabildiği bir aktivitedir. Ayrıca oyun, zorluğu açısından dünyanın en zor sporlarından biri olarak da kabul edilmektedir; zira en zor 10 spor hamlesi arasında, uzun mesafeli golf atışı; beyzbol vuruşu, yarış aracı kullanma ve sırıkla atlamadan sonra en zor dördüncü hamle olarak kabul görmektedir. Golf, 1000 yıla yakın bir geçmişe sahip olduğu düşünülen ve kimler tarafından ne zaman keşfedildiği tam olarak bilinmeyen bir spor dalıdır. Golfün ilk defa Hollanda, Fransa, Belçika veya İskoçya’da oynanmış olabileceğine dair birtakım bulgular olmasına karşın ağırlıklı görüş bu sporun ilk kez 1100’lü yıllarda İskoçlar tarafından oynandığı yönündedir. Günümüzde golf, dünyanın birçok yerinde binlerce saha ve milyonlarca sporcuya sahip popüler bir spor dalı olmayı başarmıştır. Turnuvaları gerek televizyonlardan gerekse de sahalardan milyonlarca kişi tarafından izlenen golf sporu aynı zamanda iş dünyasının aktörleri olan yöneticiler tarafından da en çok tercih edilen spor dallarından birisi haline gelmiştir.

Golf’e merakınız nasıl başladı ?

Golf branşıyla ilk tanışmam 2004 yılında Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde Spor Uzmanı olarak çalışırken rastlantı sonucu oldu. O yıl Türkiye’de 10-15 İl Türkiye Golf Federasyonu tarafından Golf branşının gelişimi için pilot iller kapsamına alınmış ve Konya’da yer alıyordu bu iller içerisinde. Federasyonun bu çalışması sonucu Konya’dan seçilen 3 kişi İstanbul Silivri Klassis Golf Resort’ta eğitim alarak Golf Antrenörü olduk. Konya’da Golf Antrenörü olduktan sonra çalışmlarıma devam ettim yaklaşık 200’e yakın Lisanslı Golf Sporcumuz oldu. 2006 yılında Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne Spor Uzmanı olarak geçtikten sonrada Golf Faaliyetlerine devam ettim. Golf Antrenörü olarak birçok okulda çalışma yaptım. Yaklaşık 100’e yakın Lisanslı Golf Sporcumuz var Kayseri’de. Federasyon Tescilli 7 Golf Kulübümüz var. Faaliyetlerimiz devam ediyor. Amacımız Kayseri’ye Golf ile ilgili bir eğitim alanı (Driving Range) kazandırmak.

Golf toplum içerisinde bakıldığında biraz daha aristokrasi’nin yaptığı bir spor dalı gibi görünüyor ne dersiniz ?

Ne yazık ki ülkemizde böyle bir algı söz konusu fakat bu konuda konuşanların çoğu inanın hayatında eline golf sopasını almamıştır. Fakat yapılmayan işlerde toplum olarak önyargılara sahibiz. Golf her yaştan, her kesimden herkesin rahatlıkla yapabileceği bir spor, Öğrenmek içinde illa bir Golf sahası olması gerekmiyor. Federasyonun çalışmaları sonucunda yaş kategorilerine göre Ağrıdan, Erzurum’dan, Ardahan’dan müsabık sporcular çıktı ve bunlar Türkiye Şampiyonlarında derece bile aldılar, herke oynayabiliyorsa bunun neresi aristokrat sporu. Bakın Kayseri’de yaşıyoruz ve Kayak merkezine sahibiz. Hala ilimizde yanı başımızda olmasına rağmen kayak yapmayan ve kayak sporunu bilmeyen bir sürü insan olmasına rağmen kayak için aristokrat sporu demiyoruz. Golf dünyada geniş kitlelerce oynanan ve taraftarı olan bir spor dalı ve dünyanın en çok kazanan sporcuları bu branştan.

 Yeterince tanıtımı yapılıyor mu sizce bu sporun ?

Tanıtım yapılıyor fakat yeterli değil. 2016 yılından itibaren olimpiyatlarda yer alacak bir branş olmasına rağmen istenilen seviyede bir ivme yakalayamadı bu branş. Federasyon Başkanı Ahmet Ağaoğlunun bu konuda çok iyi çalıştığı ortada , tanıtım için çok iyi turnuvalar Ülkemizde Antalya’da yapıldı. Farklı çalışmalar yürütülüyor. Şöyle bir gerçek varki Golf öğrenmek için sahaya ihtiyacınız var fakat bu konuda da algıyı ve ön yargıyı aşamıyorsunuz. Herkesin yapabileceği bir spor dalı olan golf için tabana yönelik okullarda çalışma yapılıp bu konuda katılım arttırılabilir.

Siz aynı zamanda Kayseri Golf il temsilcisisiniz değil mi ?

Evet

 Ne kadar süredir bu görevi yürütüyorsunuz?

2007 yılından bu yana bu görevi yürütüyorum.

Golf için Kayseri’de tesis yok bildiğim kadarı ile sizin bu konuda bir girişiminiz söz konusu mu ?

Evet, yok ve yıllardır yapılması konusunda girişimlerimiz devam ediyor. Amacımız Kayseriye Bir Golf Eğitim alanı (Driving Range) kazandırmak.

 Bu sporun yaygınlaşması için neler yapıyorsunuz ?

Bu branşta İl Temsilciliğine başladığım 2007 yılından buyana golfü yaygınlaştırmak için çaba sarfediyorum. Öncelikle okullarda tanıtım yaparak başladım, Özel okullarda ve devlet okullarında golf çalışmaları yaptım ve tanıtım amacıyla. Futbol sahasında Golf turnuvası düzenledik. Tanıtım amaçlı. Şuandada Lisanslı sporcu sayısı ve kulüp sayısının arttırılması yönünde çalışmalarımız devam ediyor.İlimize bir tesis kazandırabilirsek daha çok kitleye ulaşabileceğimiz düşüncesindeyim.

Golf sporu ile ilgilenmenin insanlara ne gibi bir artısı olabilir ?

Golf, doğada oynanan bir spor ve her sahanın kendine özgü manzarası ve dokusu var. Temiz havada tabiatla iç içe olduğunuz bir branş. Her yaştan insanın oynayabilmesi ayrı bir avantaj olarak öne çıkıyor. Bu branşta kuralların temeli insanlara ve doğaya saygı. Fizik gücü yanında aynı zamanda yoğun bir zihin gücü gereksinimine ihtiyaç duyulan stratejik bir spor. Golf partnere gerek duymadan kendi başınıza oynayabileceğiniz, sadece sahaya karşı mücadele edebileceğiniz tek spor. Yeşil bir alanda 4-5 saat boyunca en az 6 kilometre yürümek, yarışma sırasında 100-150 vuruş hareketi yapmak sağlık açısından da çok faydalı. Golf uzun saatler boyunca oynanması ve yüksek konsantrasyon gerektirmesi açısından da önemli bir branş.Golf aynı zamanda zihinle de oynanan bir oyun. Oyun sırasında konsantre olmanız önemli, Çünkü aklınız başka yerdeyken vuruş yapabilmeniz mümkün değil.

Genellikle eğlence amaçlı yapılan golf sporunun insan vücudu için de birçok yararı olduğunu biliyor muydunuz? Oyun sırasında golf parkurunda yürümek ve golf sopalarını taşımak aslında başlı başına fiziksel dayanıklılığınızı ve kardiyovasküler zindeliğinizi pekiştiren bir aktivitedir.

Düzenli olarak oynayacağınız golf, düzenli yapacağınız birçok egzersiz gibi uyku düzeninizi iyileştirecektir. Fiziksel aktivitenin yoğun olduğu günlerde uykuya dalmanız diğer günlere kıyasla çok daha kolay olacaktır. Golf; esneklik, çeviklik ve koordinasyon gerektiren bir spordur. Golf oynadıkça vücudunuz esneklik, çeviklik ve koordinasyon kazanır.

Güneşin vücudumuza olan yararlarına burada yer vermek gerekir. Golf bir açık hava sporu olduğundan, güneşli günlerde golf sahasında geçireceğiniz birkaç saat vücudunuzun D vitamini ihtiyacını karşılamasına yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra açık havada geçireceğiniz güzel bir gün sizi iyi hissettirecektir.

Golfün fiziksel yararlarının yanında psikolojik yararları da bulunmaktadır. Keyif alarak yaptığınız aktiviteler sizi sürekli içinde bulunduğunuz stresli ortamlardan bir süreliğine de olsa uzaklaştıracak, uzun vadede kendinize olan güveninizi arttıracaktır. Golfün yararlarını özetleyecek olursak:

–  Vücudunuz için çok iyi bir egzersiz

–  Esnekliği, zindeliği ve koordinasyonu pekiştiren bir aktivite

–  Boş zamanlarınızı değerlendirebileceğiniz keyifli bir hobi

–  Kas gücünüzü ve kendinize olan güveninizi geliştirecek bir spor

–  İyi bir sosyalleşme fırsatı

–  Açık havanın tadını çıkarmanız için önemli bir gerekçe.

 İdeal bir golf sahası nasıl olmalı ?

Bir golf sahası 18 ayrı parkurdan (çukurdan) oluşur. Golf sporunu diğer spor dallarından ayıran bir özelliği de, her sahanın golfün ana prensipleri dikkate alınarak, birbirinden farklı bir tasarımla yapılmış olmasıdır. Dünyada birbirinin aynısı olan hiç bir golf sahası yoktur. Sahada her çukurun uzunluğu birbirinden farklıdır. Örneğin; birinci çukur 110 metre, on altıncı çukur 250 metre gibi. 18.lik golf sahalarının toplam uzunluğu, normal olarak 5400 metreyle 7000 metre arasında değişebilir.

 En beğendiğiniz golf oyuncusu kim ve siz kiminle golf oynamak istersiniz diye sorsam ?

Tabi ki Tiger Woods derim.. Tüm zamanların en başarılı golf sporcusu ve dünyanın en çok kazanan sporcusu. Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde Antalya’da yapılan turnuvaya katıldı, izleme imkanı bulduk.

 Bildiğim kadarı ile yapılan golf turnuvaları var Türkiye ve Dünya’da bunlara katılımınız söz konusu oluyor mu ?

Ülkemizdeki turnuvalara katılmak için çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor fakat dünyadaki turnuvalar için daha çok mesafe kat etmemiz gerekiyor ama ülkemizi uluslararası turnuvalarda temsil eden çok iyi sporcularımız mevcut.

 Sömestr tatillerinde golf kampı gibi bir projeniz var bundan da bahsedebilir misiniz ?

Sömestr Golf Kampı çalışmamız var. Geçen yıl başladık fakat istenilen düzeyde bir katılım gerçekleşmedi. Bu yılda sömestre tatilinde 9-16 yaş grubuna Antalya-Belek’te Bir Golf Kampı yapmayı düşünüyoruz. Kampta öğrenciler Golf Milli Takım Direktörü ve Milli takım sporcularıyla beraber antrenman yapma şansı yakalayacaklar. Kampa katılan öğrenciler daha sonra Golf branşında Lisanslı Sporcu olarak Türkiye Şampiyonlarına katılmaya yönelik hazırlanacaklar.

 Birazda oriyantiring’den bahsedelim isterseniz. Nedir oriyantiring bize anlatır mısınız ?

Oryantiring her türlü arazi ve iklim şartlarında harita ve pusula yardımı ile bir noktadan başka bir noktaya ulaşabilmek için sporcunun fiziki gücünü, taktik ve tekniğini geliştiren, ani ve doğru karar verebilme yeteneğini olgunlaştıran, bireysel veya takım olarak genellikle ormanlık alanda yapılmakla birlikte park ve yeni başlayan sporcular için açık alan ve spor salonlarında yapılabilen bir doğa sporudur. Oryantiringi benzerlerinden ayıran en önemli unsur, koşarken takip edilecek bir liderin veya işaretlenmiş bir parkurun olmamasıdır. Bulunulan yerden gidilecek yere ulaşmak için her sporcuya göre değişen sonsuz sayıda farklı seçenek bulunmaktadır. Sporcuların hem kendi özelliklerini, hem diğer sporcuları, hem de içinde bulundukları arazinin özelliklerini dikkate alarak en doğru kararı, en kısa süre içinde vermeleri, bir başka ifade ile atletik kapasitelerine ek olarak mutlaka zihin yeteneklerini kullanmaları gerekmektedir.Oryantiringin bu özelliği yarışmacılar arasındaki fiziksel özellik farkını ortadan kaldırmakta ve tüm sporcuları eşit hale getirmektedir. Bedensel ve zihinsel çalışmanın birlikte ifadesi olan oryantiring, sadece düz bir koşu değil, aynı zamanda kontrol noktaları aranırken zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığımız bir oyundur. Bir doğa sporu olarak yediden yetmişe kadar her kesime hitap eden oryantiring, ayrıca bütün ailenin birlikte yapabileceği bir aile sporudur.

 Ülkemizde henüz çok tanınmış bir spor dalı olmamasına rağmen belli ki aslında doğa ile iç içe olmanın da bir vesilesi ne gibi türleri var  oryantiringin?

Elbette Oryantiring sporunun bir çok türü var. Bunlar;

YAPILIŞ ŞEKLİNE GÖRE

 – Koşarak -Yürüyerek  (Yaya)

 – Bisiklet İle

 – Kayak İle

– Engelliler İçin

YARIŞMA DOĞASINA GÖRE

 – Bireysel (Kişi Tek Çıkar Ve Koşar)

 – Bayrak

 – Takım

YARIŞMA ZAMANINA GÖRE

– Gündüz

– Gece

   YAPILIŞ YERİNE GÖRE

– Ormanda Yapılan (Açık Arazi)

– Şehirde Yapılan

– Parkta Yapılan

YARIŞ UZUNLUĞUNA GÖRE

– Uzun Mesafe

– Orta Mesafe

– Sürat

– Diğer Mesafeler

 Oryantiring yarışı nasıl yapılıyor ?

Oryantiring, koşarak hedef bulma sporudur. Hedefler harita üzerinde verilen sıralama üzerinde bulunmalıdır. Hedeflerin en kısa sürede bulunulması gerekir. Bir spor etkinliği olarak oryantiring (koşarak-kayarak-bisiklet sürerek veya diğer şekillerde hedef bulma); katılımcıların / sporcuların bilinmeyen veya az bildikleri bir alanda , harita ve pusula yardımı ile yönlerini bulup önceden yerleştirilmiş ve haritaya işaretlenmiş hedefleri bulmaya çalıştıkları bir spordur. Daha basit tanımla oryantiring, harita yardımıyla bulunacak yer ve gidilecek yolun bulunmasıdır. Bireysel veya takım olarak yapılır.

Peki Oryantiring insanlara ne katar ?

– Oryantiring, fiziği olduğu kadar zihni de çalıştıran son derece sağlıklı bir spordur. Sadece fiziğinizi geliştirmekle kalmaz, ek olarak baskı ve stres altındayken, bağımsız olarak düşünme ve zorlukları çözme yeteneğinizi de geliştirir. Bu yüzden Oryantiring sporunun tarifi yapılırken bazı kimseler “Doğada oynanan Satranç oyunu” olarak  tanımlarlar.

– Oryantiring kişinin kendisine olan güvenini geliştirir, sporcunun yabani hayvanlarla barışık olmasını ve onlardan korkmamasını sağlar.

– Oryantiring sayesinde harita okuma öğrenilir, bilinmeyen bir şehir veya dağda kendi çabasıyla istenilen yere gidebilmeyi öğretir.

-Oryantiring seçkin bir spordur, çünkü meydan okumalarla doludur. Hedefe en kısa zamanda ulaşmak için cesur olmayı, fiziki gücü ve beyni, kullanmaya zorlar.

– Oryantiring bir aile sporudur. Ailenin üyeleri hafta sonunda, piknik alanlarında oryantiring yaparak stres atabilir, eğlenebilir ve iyi vakit geçirebilirler.

-Oryantiring çevreci bir spordur. Binlerce kişinin katıldığı yarışlardan sonra ertesi gün aynı araziye giderseniz, ayak izlerinden başka hiçbir şey göremezsiniz.

-Oryantiring, heyecan verici ve rekabetçi insan yaşamını sunan, hazine avcılığı benzeri bir spordur.

– Yetenek  olarak önemli bir sivil ve askeri spor dalıdır, bir rekabet sporu olarak  Dünya Şampiyonaları yapılan, heyecan verici ve sporcular arasında tatlı rekabet ortamı sağlayan müsabaka sporudur.

-Oryantiring sosyal bir spordur. Orada insanlar yaş, cinsiyet, etnik köken ve sosyal statüden bağımsız olarak tanışır, iletişim kurarlar ve beraberce  eğlenmekten zevk alırlar.

– Oryantiring, öğrenciler için ideal bir spordur. Çünkü öğrencilerin  mantıklı düşünme ve problemleri bağımsız olarak analiz edip çözme yeteneğini geliştirir.

Bundan sonraki plan ve projeleriniz nelerdir ?

Çalışmaya yoğun bir şekilde devam etmek elbette. Faaliyetlerimiz sürüyor. Öncelikli projemiz tabiî ki Kayseri’ye bir Golf tesisi golf eğitim alanı (Driving Range) kazandırmak, Golf branşını Kayseri’ye iyi ve etkili bir şekilde tanıtmak için elimizden gelen çabayı göstermeye devam ediyorum. Kulüpleşme, Sporcu sayısının arttırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. İl Temsilciliğini yaptığım diğer branş Oryantiring (Doğada Pusula ve Hedef yardımıyla yön bulma) çalışmalar hızlı ilerliyor. Türkiye Şampiyonlarına katılıyoruz ve derece aldığımız bir çok sporcu mevcut. Lisanslı sporcu sayısını arttırmak ve Kulüpleşme ana planlamalarımız içinde yer alıyor. Faaliyetlerini yürüttüğümüz İki branşta Golf ve Oryantiring her kesimin yapabileceği ve katılabileceği, gerçekten bir çok katkı verebilecek branşlar. Altyapı faaliyetleri devam ediyor. Herkesi önyargısız bu branşları yapmaya davet ediyorum.

Ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz bu spor dallarını hayata geçirmeye çalışırken ?

Bu sporlar herkesin, herkesimin yapabileceği branşlar olmasına rağmen gereksiz bir önyargı var. Tanıtmaya çalışıyoruz. Bu konuda bilgi eksikliği ve bilgi kirliliği çok. Tanıtımdan başlayarak bu branşların yapılmasına yönelikde bir çok faaliyet yapılabilir. Kayseri’nin güzel bir potansiyeli var farklı branşlar için. Neden yapılmasın her şeyi yapabilecek olanaklara sahip bir il olmamıza rağmen hala bir çok konuda istenilen seviyelerde değiliz.

Teşekkür ediyorum zaman ayırdığınız için eklemek istediğiniz başka bir konu var mı ?

Ben de çok teşekkür ederim ilgi ve alakanıza.Golf ve Oryantiring branşında Kayseri’de isteyen herkese yardım etmeye hazırım.