Omicron varyantının göze etkisi ve fıtık tedavisinde ameliyat ve fizik tedavi ayrıntısı

OMICRON VARYANTI GÖZ SAĞLIĞINI DA ETKİLİYOR

Tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantı, önceki Covid-19 türlerine göre farklı semptomlarla kendini belli ediyor.

İngiliz bilimadamlarının yaptığı araştırma, Omicron varyantının halk arasında pembe göz ya da kırmızı göz hastalığı olarak bilinen Konjonktivit hastalığına da yol açtığını ortaya koydu.

Konjonktivit’in göz sulanması, ağrı, kaşıntı ve çapaklanma gibi belirtilerle kendini belli ettiğini belirten Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, hastalığın yaşam kalitesini olumsuz söyledi.

TEMASTAN KAÇININ

Hastalık hakkında bilgi veren Op. Dr. Asena, “Gözün beyazı olan sklera ince, soğan zarı gibi bir tabakayla kaplıdır. Konjonktiva adı verilen bu tabaka gözün yüzeyini nemlendiren maddeler salgılar. Bu tabaka içinde ince damarlar vardır ve dikkatli bakıldığında çıplak gözle dahi görülebilirler. Konjonktivada iltihap olduğunda damarlar daha belirginleşir ve göz kızarır. Konjonktivit, farklı sebeplerle görülür. En sık mikroplar, alerji ve çevredeki irritan maddeler, örneğin sigara dumanı ve hava kirliliğidir. Konjonktiva basit bir doku olduğundan her üç nedene de aynı tepkiyi gösterir yani kızarır. Mikrobik nedenlere bağlı konjonktivitlerde göz kızarır ve çok miktarda çapaklı akıntı olur, çok çapaklı durumlar akut bir enfeksiyon belirtisidir ve göz doktoruna başvurmanız gereklidir. Mikrobik ve virütik konjonktivitler çok bulaşıcıdır ve mendil, havlu, yastık gibi eşyalar aracılığıyla bulaşabilirler. Konjonktivitli kişilerle temas ederseniz vakit geçmeden ellerinizi yıkayınız” diye konuştu.

DAMLA TEDAVİSİ UYGULANIYOR

Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, Konjonktivit tedavisinde göz damlaları kullanıldığını ve hangi damlaları ne kadar kullanacağınıza da uzman göz doktorunun karar verdiğini ifade etti.

Düzenli göz muayenesinin önemine de dikkat çeken Asena, şöyle devam etti: “Göz kızarıklığına sebep olabilen başka ciddi göz hastalıkları da vardır. Bu nedenle göz kızarıklığında göz doktoruna görünmenizde yarar vardır. Özellikle ağrı, bulanık görme ve şiddetli ışık hassasiyeti varsa göz doktoruna görününüz çünkü basit konjonktivitte bunlar görülmez. Ağrı, bulanık görme ve şiddetli ışık hassasiyeti glokom, göz ülseri veya göz içinde iltihap olabilir. Bu nedenle düzenli göz muayenesine gitmenizi öneriyoruz”

Fıtık tedavisinde, 7 maddede kimler ameliyat olabilir, kimler fizik tedavi ile iyileşebilir

Toplumun çoğunluğu hayatlarının belirli dönemlerinde, bel, sırt yada boyun ağrılarından şikayet ederler. Bu ağrılar, çoğu zaman mekanik yani kas yada bağlardaki sorunlara bağlı olsalar da, pek çoğu da eklem dejenerasyonu yada disk hernisi yani fıtık kaynaklıdır.

Fıtık tedavisi hakkında bilgiler veren Therapy Sport Center Fizik Tedavi Merkezi’nden Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, şunları söyledi:

Pek çoğumuzun bildiği gibi ‘Fıtık’, eklem arasındaki disklerin kılıflarını yırtarak ya o seviyedeki sinir köklerine yada omuriliğe baskı oluşturma halidir. Bu vakaların %3’nde ameliyata gerek duyulurken, kalan %97 ilaç tedavisi yada daha ileri durumlarda fizik tedavi ile iyileşirler. Bilindiği gibi fıtık sorunu hastalarda ciddi kısıtlamalar ve iş gücü kayıplarına sebep olur, ancak amaca uygun planlanan fizik tedavi ve egzersiz programlarıyla uzun süreli rahatlama sağlanabilir. Ciddi şikayetlerde geç kalmak ise bazen geri dönüşümsüz hasarlara da sebep olabilir ve o yüzden özellikle güç kaybı belirtilerinde hemen doktora gidilmelidir.” dedi.

Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, fıtık tedavisinde, hangi durumların ameliyatlık olabileceği veya ameliyatlık olmayacağına ilişkin şunları kaydetti:

1-Sadece ağrı, ameliyat için yeterli bulgu değildir, eğer uyuşma varsa mutlaka ileri tetkik yapılmalıdır.

2-Hareket kısıtlılıkları fıtık düşündürse de, çoğu zaman kas veya bağ sorunlarını işaret eder.

3-Sadece ellerde yada ayaklarda olan uyuşmalar da, fıtık bulgusu olsalar da, bazı sinir sıkışmalarıyla karıştırılabilir.

4-Eller ve ayaklarda üşüme şikayetleri, fıtık bulguları arasında yer almaz.

5-Kas kuvvet kaybı, ameliyat için en belirgin semptomdur, el parmaklarında yada ayak bileği kaslarında oluşan bir kayıpta mutlaka doktora başvurulmalıdır.

6-Yürümede denge sorunları yada elde tutulan objelerin düşmesi, ileri tetkik için olan belirtilerdendir.

7-Bazen ağrılar, bel yada boyunda değil, ama ilgili sinirin uyardığı bacak yada kolda da ortaya çıkabilir, bu durumlarda mutlaka tetkik edilmelidir.