Okulun mezunları, harabe Pazarören Öğretmen Okulunun restorasyonu için buluştu

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi Pazarören mahallesinde ‘Cumhuriyetin geleceğini kuran okul’ olarak 1938’de 110 dönümlük arazi üzerine kurulan Pazarören Öğretmen Okulu her geçen gün harabeye dönüyor. Okulun ayağa kaldırılması için kurulan dernek, ilgili makamlara üç öneride bulundu, siyasilere de ‘bize destek olun’ çağrısı yaptı.

Pazarören’de buluşan okul mezunları, okullarının restore edilip müzeye dönüştürülmesini istedi. Okulun ilk mezunlarından, 96 yaşındaki Kemal Özdemir’de okula Sarıoğlan ilçesine bağlı Karaözü mahallesinden gelerek etkinlikte yer aldı. Okulun 1943-1944 mezunlarından Mithat Atakan, tüm mezunların adına  Kemal Özdemir’e çiçek takdim ederken mimar Ali Salman’da, içerik olarak 72 öğretmenin hikayesinin olduğu “Pazarörenli Yıllar” kitabını hediye etti.

Pazarören Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı avukat İdris Talih, okul mezunlarının buluşması ve restorasyon talepleriyle ilgili şu bilgileri verdi.

“Bugün 96 yaşındaki bir abimizin, 1943-1944 öğrenim yılı mezunu büyüğümüzün okulu ziyaret amaçlı toplanmış bulunuyoruz. Dernek yönetimi olarak da ona eşlik etmek üzere buraya geldik. Buradaki binanın dökük halini görmektesiniz. Bizler bu duruma üzülerek burayı sahiplenmek adına bir dernek kurduk. Pazarören Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği adı altında dernek kurduk. Bu okuldan mezun olmuş, bu okulun ekmeğini yemiş olanlar bu derneğe üye oldular. Amacımız, içinde bulunduğumuz ana binayı, kültür evi ve müze haline dönüştürüp eğitime ve buradaki okula kazandırmak, kampüsün içinde işler haline getirmek.

Bundan dolayı da buranın işler haline gelmesi için gerekli yerlere başvurduk. Halen de söylüyorum, Kayseri milletvekillerine özellikle rica ediyorum, parti ayrımı gözetmeksizin, bizim ekmek kapımız olan Cumhuriyet’in geleceğini kuran bu okula sahip çıkmak adına bu ana binaya lütfen sahip olalım. Bunun içinde üç şey sunuyorum, kamuoyuna sesleniyorum. Birincisi, koskoca devlet yaptırsın, bizden de ne istiyorsa onu verelim. İkincisi dernek olarak bizden istekleri olursa onu da yaptıralım. Üçüncüsü de devlet olarak size yetki veriyorum derlerse onu da kabul ediyoruz ve bize bu yetkiyi versinler. 3 aydır çeşitli makamlara başvuruda bulunmak suretiyle başvurumuzu belli bir noktaya getirdik ve valilikten randevu talep ettik, durumu valiliğe arz edeceğiz. Burası Milli Eğitim Bakanlığı’nın kontrolünde, bakanlık onaylayıp karar verirse onarım işi yapılacaktır. Yapıldığı zaman da burayı Türk eğitimine kazandırıp sevgili okul müdürümüze hediye etmek istiyoruz. Bu konuda, tüm kamuoyunu, Pazarören’den yolu bir şekilde geçen ya da buranın ekmeğine nemalanan her kardeşimizden rica ediyoruz bize destek versinler.”

Okul, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde 1938’de eğitmen kursu olarak açıldı. 110 dönümlük araziye yapıldı. Çeşitli değişiklik ve yeniden yapılanmalara karşın 66 yıl boyunca öğretmen yetiştirdi. Bugün enstitüden geriye kullanılmayan tarihi okul, öğretmen lokali, bakım atölyeleri, sinema ve spor salonu kaldı. O dönem öğrencilerin kullandığı tarım aletleri, kayaklar ve bazı özel eşyalar Pazarören Anadolu Lisesi yönetim binası girişinde bulunan müzede meraklılara tanıtılıyor.